Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Windows => Temu započeo: Vlada_RS 17.06.2008. 19:10:53



Naslov: Win 95
Poruka od: Vlada_RS 17.06.2008. 19:10:53
Imam neko staro compaqovo kuciste PII...
citavo (hardverski) al bez sistema.
Mislio sam instalirati win 95 imam neki cd al kada ga ubacim nemoze ga botovati...
(ukljucen je boot u biosu)
A citao sam negdje da treba prvo flopy disketa pa preko nje ocita CD.
Ako je tako gdje da nadjem tu disketu??

hvala


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Драгољуб 17.06.2008. 20:51:17
Ako ti je mashina PII kako si napisao sigurno je da moze da podrzi lagano i Windows 98 a zavisno od konfiguracije moguce i zahtevnije operativne sisteme. Evo ti sajt i linkovi gde mozesh skinuti sve boot diskete pa odluchi za koji cesh se OS opredeliti:

Windows 95 Startup disk (http://www.waterwheel.com/downloads/Win95startupdisk.zip)

Windows 98 Startup disk (http://www.waterwheel.com/downloads/Windows98Startdisk.zip)

www.bootdisk.com



Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Vlada_RS 17.06.2008. 21:13:01
ok hvala
PII 350mhz
RAM 128 + 64
HDD 6.4gb
[Compaq Deskpro]
(http://www.muuvv.com/Deals/CPQ-DP-EN/DeskproPIIIc.jpg)


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: maler 17.06.2008. 21:42:51
Moj DeskPro je imao skrivenu particiju na kojoj je bio smešten "BIOS" i razni dijagnostički alati. Računar radi i bez te particije (pod Mikrotik-om), ali ne postoji način da se se pristupi BIOS-u, recimo da bi se podesio Boot sequence.


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Драгољуб 18.06.2008. 01:04:38
F1 , F2 , F10 , ili Del

Koliko se secam.... F2 je uglavnom prolazilo kod slichnih compaq mashina, bar meni :)

Probaj, nishta te ne koshta..... ;)


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Vlada_RS 18.06.2008. 02:25:13
ma F10 setup!
uspjesno udjem bez problema u bios... i podesim opciju boot.

Dal zna neko koje su minimalne konfiguracije za OS??
95?
98?
ME?
2000?


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: maler 18.06.2008. 02:47:06
Zna čika Google:
Windows 2000 Professional system requirements
Before you install the Windows 2000 Professional desktop operating system, make sure that your computer meets the following minimum system requirements:
•   133 MHz or more Pentium microprocessor (or equivalent). Windows 2000 Professional supports up to two processors on a single computer.
•   64 megabytes (MB) of RAM recommended minimum. 32 MB of RAM is the minimum supported. 4 gigabytes (GB) of RAM is the maximum.
•   A 2 GB hard disk that has 650 MB of free space. If you are installing over a network, more free hard disk space is required.
•   VGA or higher-resolution monitor.
•   Keyboard.
•   Mouse or compatible pointing device (optional).


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Vlada_RS 18.06.2008. 03:12:18
To za 2000!
A znaci onda 95, 98 i ME posto su stariji od 2000 oni idu na nizim konfiguracijama??


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Pedja 18.06.2008. 07:58:36
Podigni bilo koji dos sa diskete a onda predji na CD i startuj instalaicju windows-a rucno. Ja sam tako uvek instalirao 95 i 98 jer je instalaicja sa buutom sa samog windows CD-a cestopravial probleme.

Preporucujem Windows 98SE. To je vrlo dobar OS koga se sa setom secam...


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Vlada_RS 19.06.2008. 17:59:36
Drogbini butovi nisu mi uspjeli (nece ocita sa diskete isto se desava...)
Ali nasao sam drugi but koji sam stavio na disketu i radi.

E sada ucita mi nesto ali nezna sta treba dalje??? (nikada nisam radio sa disketama kada je dizanje OSa u pitanju :) )

Sta treba kucati??
Evo slika (http://img385.imageshack.us/img385/6499/booteb1.jpg)
(ili mozda ima li neko neki detaljniji vodic??) :D

hvala :)


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: DJ_Uro_UE 19.06.2008. 23:28:18
pa cd rom ti je drive R: koliko vidim

Sa njega prekopiraj celu instalaciju win-a na hdd u jedan folder i odatle instaliraj windows (da ne bi trazhio svaki put instalacioni cd win-a kad ti neka instalacija drajvera zatrazhi i sl.). Obavezno ukucaj komandu pre setup-a smartdrv da bi hdd radio brzhe.


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Vlada_RS 20.06.2008. 15:26:16
nekontam ja nista tu??
sta trebam kucati da to kopiram pa da intalliram 95icu :D
(neznam ja nista u ovome DOSu ili kako se vec zove jezik :D )


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Драгољуб 20.06.2008. 15:41:04
Ne budi lenj, izgoouglaj malo... sve imash na netu.....

instalacija Windowsa 98 (http://www.pf.unze.ba/seminarski/Instalacija%20Win98%20(Hajder%20Sefik).pdf)


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: DJ_Uro_UE 20.06.2008. 16:04:37
trebao si ti to dati nekom komshiji da ti to sredi, da se ne cimash ;)


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Vlada_RS 20.06.2008. 16:05:36
hvala, ali radi se o instalaciji 95, ali nema veze pokusacu i sa ovime...

kada ukucam R://setup izbaci mi ovo :

(http://img296.imageshack.us/img296/8316/fotografija0043lb0.jpg)


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: DJ_Uro_UE 20.06.2008. 16:51:47
morash startovati fdisk i particionisati hdd. Staviti fat32 particije na njega (nikako ntfs).


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Vlada_RS 20.06.2008. 17:18:27
poceo sam sa instalacijom 98 i ovo me izbaci, bas me iznerviralo :S

(http://img165.imageshack.us/img165/3517/25247014bm5.th.jpg) (http://img165.imageshack.us/my.php?image=25247014bm5.jpg)

ne misle sad ozbiljno da nekom mekom krpom obrisem i vratim :S radio sam al ne ide :/


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: filler 21.06.2008. 10:48:55
Pa u sustini trebao si da uradis ono sto je Djuro napisao da kopiras direktorijum na hdd da bi to islo brze i bez nekih glupih Micro$osft gresaka.

I da, kao sto je Pedja vec rekao, instaliraj iskljucivo SE verziju 98-ice.

Sto se tice kopiranja i chuda u dosu da bi izbegao koriscenje md copy itd komandi skini neki commander za dos kao volkov commander ili stari dobri norton commander pa pokreni sa startne diskete isti i lako ces se snaci tu. A za sam commander, izguglaj sine majchin :P

Smekni sledece linkove za commandere:

The Norton Commander ® Clone for DOS (http://www.inner-smile.com/DirTree4.zip)
Genesis Commander 1.32 (http://www.simtel.net/pub/pd/45467.shtml)


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Vlada_RS 21.06.2008. 13:24:05
stavio sam na HDD 98SE i dzaba na istome mjestu izbaci isto xD
Jel moguce da je do HDDa?

Install sam na kraju XP :)
Dobro ide koliko vidim za sada :)


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: DJ_Uro_UE 21.06.2008. 14:43:53
Ne valja ti onda ta instalacija, chim je ista greshka ;)


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Vlada_RS 21.06.2008. 22:10:03
sada sam na tom racunaru [PII] XP pichi ekstra :]
a neznam za 98 posto sam skidao dvaput sa 2 razlicita linka sa neta i isto...
a ME mi takodje blokira... Home izbacuje greske a Professional narezao na CD i odma ubacio i bez problema digao XP.


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Драгољуб 22.06.2008. 03:11:55
Ne mogu vishe da te gledam da se muchish..... donesi mi komp molim te, sredicu ti ja opushteno.....


Naslov: Odg: Win 95
Poruka od: Vlada_RS 23.06.2008. 00:37:33
sredio sam sve za sada...
al malo sam daleko iz okoline Banja Luke.
Pozdrav!