Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Windows => Temu započeo: Rašo 24.07.2007. 20:42:51Naslov: Windows Vienna
Poruka od: Rašo 24.07.2007. 20:42:51
M I K R O (http://www.mikro.co.yu/ser/vesti/vesti.php?datum=2007-07-23&ID=501097#501097)


Microsoft počeo sa razvojem nove verzije Windowsa


Kompanija Microsoft je prošle nedelje u Orlandu na Floridi organizovala internu konferenciju namenjenu zaposlenima u svojim prodajnim odeljenjima, na kojoj je bilo reči o novim softverskim proizvodima koji su u pripremi.

Na konferenciji je objavljeno da je Microsoft započeo razvoj nove verzije Windowsa. Radi se o verziji koja nosi ime Windovs 7 (do sada poznata pod radnim imenom Vienna), koja će se najverovatnije pojaviti 2009. godine. Drugi softverski proizvod koji je u pripremi je servisni paket 1 (SP) za Windows Vistu, koji bi trebalo da se pojavi do kraja ove godine.

Najnoviji Microsoftov operativni sistem Windows Vista objavljen je u novembru prošle godine u verziji za kompanijske korisnike, odnosno u januaru ove godine u verziji za kućne korisnike. Razvoj Windows Viste trajao je pet godina, što je kompanija opravdavala problemima koji su se javljali u toku njenog razvoja i unošenjem neophodnih promena.

Slično kao i Windows Vista, Windows 7 će se pojaviti u verzijama namenjenim kućnim i kompanijskim korisnicima, kao i u 32-bitnoj i 64-bitnoj verziji. Razmatra se i uvođenje sistema kupovine softvera u pretplati, koji bi bio sličan sistemu pretplate Softversko osiguranje (Sofware Assurance, SA). Program SA pokrenut je 2002. godine sa ciljem da pojednostavi proceduru licenciranja Microsoftovih proizvoda koja je često bila složena i skupa. Zamisao ovog sistema pretplate bila je da kompanijski korisnici mogu besplatno nadograđivati starije verzije Microsoftovih programa, uz pružanje dodatne obuke i tehničke podrške.

Kada je Microsoft u pitanju, početak rada na novoj verziji operativnog sistema ne predstavlja iznenađenje. Kompanija je nedavno bila izložena žestokim kritikama zbog toga što je u nekoliko navrata odlagala pojavljivanje Windows Viste, a sa druge strane Microsoft je do sada objavljivao nove verzije operativnog sistema u proseku svake treće godine.