Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Wireless Užice - Užice bez žice => Temu započeo: Pedja 04.04.2007. 20:38:05



Naslov: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: Pedja 04.04.2007. 20:38:05

Kako se pocelo sa uvodjenjem ADSL-a sve je vise korisnika koji imaju problem da im ne rade istvoremeno ADSL i nasa mreza. Ovde cu dati kratko uputstvo kako se to podesava. Iako cu u tekstu govoriti o ADSL koenkciji, u ustini se uputstvo odnosi i na korisnike kablovke, jer je problem identican i resava se na isti nacin.

Prva stvar, potrebno je da racuanr istovremeno bude povezan na obemreze. Ako je na wireless.uzice.net povezan preko mrezne kartice onda ADSL/kablovsku povezite preko USB-a.

Problem je lako resiv, radi se o nezgodnim parametrima rutiranja saobracaja. Obe mreze racunaru daju parametar kao da su one "glavne" a to moze biti samo jedna. ADLS po pravilu dobija status glavnije pa wireless mreza postaje potpuno nedostupna.

Otvorite komandni prozor (Start / Run ukucajte cmd i pritisnite enter, to ce otvoriti komandni prozor koji ima crnu pozadinu) i na promptu ukucajte:

ipconfig /all [Enter]

Komanda ce ispisati podatke kao na primer:

Ethernet adapter ADSL - Telekom:

        Connection-specific DNS Suffix  . : home
        IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2
        Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
        Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Ethernet adapter Uzice.net:

        Connection-specific DNS Suffix  . :
        IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.31.21.12
        Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
        Default Gateway . . . . . . . . . : 10.31.21.1

PPP adapter Telekom ADSL:

        Connection-specific DNS Suffix  . :
        IP Address. . . . . . . . . . . . : 91.150.116.116
        Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255
        Default Gateway . . . . . . . . . : 91.150.116.116

U tekstu pronadjite koja je konekcija za nasu bezicnu mrezu (lako cete prepoznati po IP adresi koja pocinje sa 10 i zabelezite koji je njen default gateway. U ovom slucaju to je 10.31.21.1

Otkucajte sledecu komandu:

route add 10.31.0.0 mask 255.255.0.0 10.31.21.1

Obratite paznju da je poslednj parametar IP adresa gateway-a koju ste zabelezili.

Sada probajte da li radi

ping 10.31.0.1

i

ping google.com

Ako oba funkcionisu to znaci da je podesavanej uspelo. Komanda kojom ste podesili racunar je samo privremena i vazi dok ne restartujete racunar. Da bi podesvanje ostalo stalno potrebno je da ponovo ukucate komandu ali sa jednom malom izmenom:

route -p add 10.31.0.0 mask 255.255.0.0 10.31.21.1

I to je sve.

Mozete u DC klijentu podesiti dve DC konekcije na nas server, jednu na adresu dc.wifi.uzice.net za lokalnu razmenu datoteka i jednu u na dc.uzice.net za razmenu datoteka sa drugima sa Interneta (ADSL, kablovska i slicno).


Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: Pedja 30.08.2007. 23:54:10
http://wireless.uzice.net/uputstva/rutirana-lokalna-mreza-i-zaseban_internet-link/


Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: Kojoks 10.09.2007. 23:54:16
Ovo radi dobro ja sam podesio sve kako je napisano i radi tako da mogu svi ostali da urade isto.


Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: velika 25.09.2007. 21:32:48
Ja uradila,ali na DC i dalje ne mogu


Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: velika 12.10.2007. 22:39:55
HELP!!!
Mrezha mi ne radi, iako sam uradila sve shto je pisalo iznad. Chak i kada diskonektujem ADSL konekciju, mrezha me ne j..e ni 2%. Chak ne mogu da pristupim na dc.wifi.uzice.net chak ni kao [adsl] korisnik.
Shta da radim? Anyone?


Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: DJ_Uro_UE 12.10.2007. 22:42:54
kao adsl korisnik se kachish na dc.uzice.net (bez tog wifi dela).


Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: velika 12.10.2007. 22:44:20
Hvala.


Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: Ja! 05.03.2008. 07:51:52
Nama je ovako savetovano da kucamo u cmd za dodavanje rute:

rute add 10. 0. 0. 0 mask 255. 0. 0. 0 10. x. x. x -p

Naravno 10. x. x. x je default gateway koji inace dobijamo od dhcp-a.   
A mislim da je i bolje ovako posto cete se kad tad povezivati sa jos nekom mrezom,pa ce tek onda da ispadne problem grande.  .  .   
Isto tako u tcp/ip parametrima izostavljamo samo gateway,sto znaci da nam ostaje ukucan dns,sto dalje znaci da nam se resolvuje i mreza bez problema sa . wi nastavcima.   Naravno sve zavisi koliko su vam staticne ip adrese na mrezi. . .   

Extra su vam faq-ovi napisani na sajtu.   

Pozdrav iz NS-a   :srb-cheesy:


Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: Pedja 05.03.2008. 10:57:03
Ne valja koristiti mreznu masku 255.0.0.0. Treba koristi mreznu masku mreze. Tako cete samo da imate probleme.


Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: Kenny 26.04.2008. 15:35:00
meni en radi 0.o po prvi put ne znam de gresim..



C:\Documents and Settings\TimbalanD>route add 10.31.0.0 mask 255.255.0.0 10.31.1
8.1

C:\Documents and Settings\TimbalanD>ping 10.31.0.1

Pinging 10.31.0.1 with 32 bytes of data:

Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.


C:\Documents and Settings\TimbalanD>ping google.com
Ping request could not find host google.com. Please check the name and try again
.


Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: Pedja 26.04.2008. 16:03:19
Posalji mi rezultat komande route print da vidim kako je sve podeseno.

radi li ti ping 10.31.18.1?



Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: Kenny 26.04.2008. 16:31:55
ne radi, kak oda ti poshaljem route point rezultat, sta treba da kcuam, mislim da sam prvi put kad sam podesavo negde omanuo, kako se to vraca na "fabricko podesavanje" :)


Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: Pedja 26.04.2008. 17:48:55
Na komandnoj liniji otkucas route print pa iskopiras sto ti prikaze komanda

Sva podesavanja rutinga brises sa route -f








Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: ercegb 19.09.2009. 15:39:26
evo mene posle 100 god. sad imam problem pa zujim po netu.....
e ovako imam wireless preko koga sam do sad isao na net a sad sam uzeo kablovski net. pa bi ja da zadrzim i jedan i drgi tj. da koristim dc preko wirelessa a net  preko kablovskog neta.....
sve sam uradio kao sto je ovde prikazano na ovom linku ali nemogu da pingujem i nece da mi radi ni dc ni net. A ovako sam uradeo:
Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\borko>ipconfig /all

Windows IP Configuration

        Host Name . . . . . . . . . . . . : hoem-
        Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
        Node Type . . . . . . . . . . . . : Unknown
        IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
        WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
        DNS Suffix Search List. . . . . . : x3mnet.net


Ethernet adapter Local Area Connection 14:

        Connection-specific DNS Suffix  . :
        Description . . . . . . . . . . . : TechniSat DVB-PC TV Star PCI
        Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00
        Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No
        IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.238.238
        Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
        Default Gateway . . . . . . . . . :

Ethernet adapter Local Area Connection 5:

        Connection-specific DNS Suffix  . :
        Description . . . . . . . . . . . : Scientific-Atlanta WebSTAR 2000 seri (OVO JE KABL. MODEM)
es Cable Modem
        Physical Address. . . . . . . . . : 00-22-3A-D6-E6-D8
        Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
        Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
        IP Address. . . . . . . . . . . . : 188.246.58.207
        Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.252.0
        Default Gateway . . . . . . . . . :
        DHCP Server . . . . . . . . . . . : 195.252.81.135
        DNS Servers . . . . . . . . . . . : 188.246.32.2
                                            188.246.32.1
        Lease Obtained. . . . . . . . . . : Saturday, September 19, 2009 2:57:38
 PM
        Lease Expires . . . . . . . . . . : Saturday, September 19, 2009 3:27:38
 PM

Ethernet adapter Local Area Connection:

        Connection-specific DNS Suffix  . : x3mnet.net   (MOJA WIRELESS MREZA)
        Description . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce Networking Controller
        Physical Address. . . . . . . . . : 00-1A-4D-8B-8D-22
        Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
        Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
        IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.1.33.11
        Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
        Default Gateway . . . . . . . . . : 10.1.33.254
        DHCP Server . . . . . . . . . . . : 10.1.100.1
        DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.1.33.254
        Lease Obtained. . . . . . . . . . : Saturday, September 19, 2009 3:11:36
 PM
        Lease Expires . . . . . . . . . . : Sunday, September 20, 2009 3:11:36 P
M

C:\Documents and Settings\borko>route add 10.1.0.0 mask 255.255.0.0 10.1.33.254

C:\Documents and Settings\borko>ping 10.1.0.1

Pinging 10.1.0.1 with 32 bytes of data:

Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.

Ping statistics for 10.1.0.1:
    Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),

C:\Documents and Settings\borko>ping google.com

Pinging google.com [74.125.127.100] with 32 bytes of data:

Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.

Ping statistics for 74.125.127.100:
    Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),

C:\Documents and Settings\borko>ipconfig /all




Ako neko zna  ili vidi gde gresim neka mi javi na mail (ercegb(at)hotmail.com) ili ovde....
hvala u napred!!!!


Naslov: Odg: Kako istovremeno u nasu mrezu i ADSL/kablovku?
Poruka od: Pedja 19.09.2009. 21:47:31
Za pocetak otkaci sve mreze sa racunara, zakaci svaku pojedinacno i uveri se da svaka od njih, kada je sama radi. Po ovome sto vidim, na nekim mrezama ti nedostaje default gateway a to znaci da one ne mogu da ti rade u potpunosti kako treba.

Zatim, zakaci samo dve i prema uputstvu podesi da one rade kako treba. Proveru radi sa traceroute kako bi video kuda prolaze konekcije i gde dolazi do zastoja.

Kada trazis pomoc obavezno pokazi ruting tabelu (komanda route print) na tom racunaru, jer od nje mnogo toga zavisi.