Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : U Ljuboviji obeležena 140-godišnjica predaje šest gradova u srpske ruke - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: U Ljuboviji obeležena 140-godišnjica predaje šest gradova u srpske ruke

By: Pedja
Date: 23.04.2007. 11:23:33
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2007/04/21/srpski/RG07042002.shtml

U Ljuboviji obeležena 140-godišnjica predaje šest gradova u srpske ruke

Prošlost čuvaju od zaborava

LJUBOVIJA - U Ljuboviji i Sokogradu obeležena je 140-godišnjica od prelaska šest gradova u srpske ruke. Na ovaj dan 1867. godine u beogradskoj tvrđavi knezu Mihailu Obrenoviću su simbolično predati ključevi Beograda, Šapca, Smedereva, Kladova, Užica i Sokograda, čime je posle viševekovnog ropstva pod Turcima Srbija konačno oslobođena.

Delegacije srpskog Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine, Šabačkog upravnog okruga i opština Ljubovija, Šabac i Kladovo položile su vence na spomen-česmu u Ljuboviji poginulima za slobodu u Prvom i Drugom svetskom ratu, a u manastiru Svetog Nikolaja Srpskog u Sokogradu održan je okrugli sto "Od zajedničke prošlosti do zajedničke budućnosti".

- Na predlog Republičkog odbora Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine ovaj datum počeli smo da obeležavamo 1995. godine i prethodnih godina smo ovaj događaj afirmisali i učinili poznatim. Naš savez ima plemenitu ideju da kroz ove događaje podseti kroz šta je sve Srbija prošla kako bi se na temeljima poznavanja prošlosti bolje snalazili u budućnosti - rekao je pukovnik Ljubomir Marković, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine.

O značaju podsećanja na našu prošlost, ali i potrebu zajedništva, vraćanja starim vrednostima i veri, veoma emotivno govorio je i Dušan Radosavljević, predsednik SO Šabac, a ideju o proširenju saradnje šest gradova podržao je i predsednik opštine Ljubovija Vidoje Jovanović.

- Čini mi se da mnogi građani ne znaju dovoljno o istoriji ovih mesta. Hvala vam što negujete tradiciju. Onaj narod koji ne zna svoju prošlost nema ni svoju svetlu budućnost. Zato je naša obaveza da to nastavimo i da se sastanemo i dogovorimo o proširenju saradnje - kazao je Vidoje Jovanović.

Obeležavanju godišnjice nisu prisustvovali predstavnici grada Smedereva i Beograda koji bi trebalo da bude domaćin sledeće godine.
Milojko Ivanović (Sina)