Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Ratna mašinerija (see the full version of Ratna mašinerija)
Oreska - Užice : Rusi, Ameri i antiraketni stit - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 12345

Subject: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: shadow
Date: 24.04.2007. 11:22:52
SAD, Rusija i antiraketni štit

15:27 | Izvor: Beta
Najavljen nastavak pregovora između SAD i Rusije o antiraketnom štitu.

Pregovori će biti nastavljeni: predsednici Buš i Putin
Pregovori će biti nastavljeni: predsednici Buš i Putin
Razgovori SAD i Rusije o razmeštanju američkog antiraketnog štita u Evropi biće nastavljeni, izjavio je danas u Moskvi zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Kisljak. Nakon razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa u Kremlju, Kisljak je novinarima izjavio da je razgovor bio "veoma ozbiljan i principijelan" i da će biti nastavljen na ekspertskom nivou.

"Nadamo se da će taj razgovor dati jasniju sliku", rekao je diplomata.

On je naveo da se obe strane slažu da postoji "mnogo mogućnosti za saradnju u rešavanju mnogih svetskih problema, koji zahtevaju pažnju
država, kao što su Rusija i SAD".

"Za širenje našeg partnerstva neophodno je uzeti u obzir zabrinutost druge strane. Razume se da je u tom kontekstu u razgovoru (Putina i Gejtsa) bilo reči o našoj zabrinutosti, pa i povodom razmeštanja raketnog štita SAD u Evropi", rekao je Kisljak.

S američke strane je bila potvrđena spremnost da se nastavi dijalog o tim pitanjima, dodao je on.

Na početku razgovora sa Gejtsom, Putin je najavio da se "otvara veoma sadržajna sezona u rusko-američkim odnosima", pošto predstoji čitav niz bilateralnih kontakata.

Ruski predsednik je najavio da će danas telefonom razgovarati s američkim predsednikom Džordžom Bušom, a da će njihov naredni sastanak biti na samitu Grupe osam u Nemačkoj, u junu.

Gejts je izrazio uverenje da Moskva i Vašington zajedničkim snagama mogu da "postignu veoma mnogo", a da bilateralne odnose treba razvijati na bazi jednakosti i uzajamnog poštovanja.

Sekretar ruskog Saveta za bezbednost Igor Ivanov izjavio je ranije da Moskva namerava da "izloži svoje viđenje američkog plana, sa tačke gledišta bezbednosti Rusije i međunarodne bezbednosti".

Prvi potpredsednik ruske vlade Sergej Ivanov rekao je da Rusiju brinu američki planovi i da ona ne razume zašto je neophodno instaliranje
raketnog štita u Poljskoj i Češkoj.E sad, ko kaze da to trvenje istok-zapad vise ne postoji? I kako ameri misle da grade dobre odnose kad i dan danas se ogradjuju od rusa?

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: fon Manštajn
Date: 24.04.2007. 12:29:21
pa ameri kao razloge navode nuklearnu pretnju Irana, sto je smesno, kao da sad je iran ne znam kakva pretnja Americi... u svakom slucaju jednostavno ameri ne zele uticaj rusije van rusije, dok bi oni dvoje pohlepne prste svuda da cuskaju i ceo svet je njihova intersena zona to je i malom detetu jasno... mada rujosi nisu ono sto su bili za vreme jeljcina, putin ih je polako vratio na put sveteske sile, ciji se stav mora uvazavati...

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: shadow
Date: 24.04.2007. 12:31:20
Ali sta brane Ameriku od Irana u Ceskoj i Poljskoj? Nekako se sve brane bazama oko rusije. A s druge strane kazu "mi smo za dogovor".

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: fon Manštajn
Date: 24.04.2007. 12:38:39
cudi me da rusi to tako mlako komentraisu...jbg parice su ono sto rujosi nemaju...

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: shadow
Date: 24.04.2007. 12:41:38
Jest. Evo sad mi ortak kaze "pa to su defanzivne rakete, sta se busaju?" Pfff... Pa tesko da bi se ruje bunile da su to defanzivne.

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: fon Manštajn
Date: 24.04.2007. 12:45:57
ma da, ameri su mi skroz "defanzivni"  icon2

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: shadow
Date: 24.04.2007. 12:48:15
Jest, "brane" se po celom svetu. Ni zemlje koja se vise brani, ni zemlje koja je manje rata videla na svojoj teritoriji.

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: GradjaniN
Date: 26.04.2007. 23:08:38
Samo ime antiraketni shtit kazhe da se radi o shtitu znachi nije u pitanju primarno ofanzivno oruzhje. E sad mozhe li ono naknadno da se upotrebi kao ofanzivno o tome ne bih sada. Sa Iranom koji razvija nuklearno oruzhlje pretnja je legitimna. No, niko ne brani Rusima da i oni naprave svoj antiraketni shtit, shtavishe mozhda bi bio i bolji od americhkog. Problem je shto Rusi josh uvek nisu toliko laki da odreshe kesu a sve to koshta, pa im je trenutno lakshe a i jeftinije da galame.

Nego ovo mi je zanimljivo : Ne bi Rusi toliko galamili oko toga, osim ako to mozhe poprilichno ili potpuno da zaustavi te njihove rakete od kojih Amerika toliko strahuje decenijama. No onda proizilazi da u stvari i Rusi drzhe Ameriku na nishanu pa im smeta shto sa podizanjem shtita izgleda nece to vishe moci tako efikasno da rade, te to opet opravdava Amerikance shto podizhu taj shtit.

Eto, ako im bash smeta, neka i Rusi naprave svoj shtit, pa neka ga stave i kod nas. '99-te nam je bash trebao a kako ide ovo sa Kosovom mozhda nam opet i zatreba.

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: shadow
Date: 26.04.2007. 23:15:43
Pa cek, ali mislim da amerima rusi vise i nisu neki problem, ali oni ih jos tretiraju ko da jesu. Simplifikovano, oni cute i ogradjuju ruse a kad se ovi pobune, zasto to rade, onda ameri kazu "e pa vidite da se bune, znaci da se treba braniti od njih. Pa svako bi se bunio da ga nabedjujes. A da se od Irana stite u Poljskoj i Ceskoj, to nema logike. Kao sto rekoh, brane se od necega po celom svetu. Hm, strange...

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: GradjaniN
Date: 26.04.2007. 23:54:38
Ne mislim da ogradjuju Amerikanci Ruse, vetj sebe. To ispada tako jer se dobar deo NATO-a granichi sa Rusijom. Znachi "Ugodno sa korisnim" . No, najveci deo Ruske granice je potencijalno "neogradjen".
I shta sad? - Podignu Amerikanci shtit samo za sebe, a onda EU kazhe svojim NATO chlanicama "Eto, ostavi vas glavni saveznik na cedilu bez "zashtite", 'ajde mi da jachamo nashu EU vojsku i pravimo nash EU shtit ." Suvishe je to lepo da bi bilo istinito.

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: shadow
Date: 26.04.2007. 23:59:11
pa od cega se stite oni uopste? Sad to meni nije jasno...

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: GradjaniN
Date: 27.04.2007. 01:57:49
Vidish shadow, sve je bilo lepo dok si imao dve nuklearne velesile koje su se drzhale u pat poziciji. U poslednje dve - tri decenije broj zainteresovanih strana se povecao. Ispada da danas svaka zemlja sa dovoljno jakom industrijom mozhe da napravi nuklearno oruzhje. Problem je shto uvek postoji neki fanatik spreman da povuche obarach, ako ga ima. Dalje, najveci problem kod nuklearnog oruzhlja je njegova radioaktivnost. Da je to neka stvar koja samo sprzhi i rasturi grad rokali bi se ljudi time vec u lokalnim skubima k'o od shale, chak mislim da takvo oruzhje ne bi ni bilo mnogo interesantno.

Ovako prvo nekoj zemlji koja ima novca i mogucnosti dune da naprave reaktor, npr. treba im vishe struje. Pa onda krene separacija radioaktivnog materijala, navodno treba im bolje gorivo ili kao vrshe precishcavanje nuklearnog otpada. Istovremeno paralelno krene razvijanje raketnog programa. I onda jednog dana osvane vest da je nuklearni klub dobio josh jednog clana. Prvo su to neke manje rakete "pogodne za komshije" a relativno brzo se zavrshi sa ICBM-ovima. Jednom kad neki rezhim osvoji tehnologiju onda je broj "glava" samo pitanje raspolozhivih sirovina i sumanutosti tog rezhima.

Od chega se Amerikanci shtite? Mislim da se oni vode time shto smatraju da mozhe da se dogodi neki lokalni nuklearni konflikt sa nekom zemljom tipa Irana gde se u nuklearnoj razmeni ne bi lansirale hiljade nuklearnih projektila nego neki mali broj dovoljno da ne dodje do nuklearne zime i da ne strada ceo svet, te da shteta bude ogranichena npr. samo na  njih + NATO saveznike i protivnika, te bi takva stvar bila vrashki korisna da smanji i/ili eliminishe shtetu po njih. U svakom sluchaju - "Sigurnosti nikad dosta.", narochito kad si najomrazhenija zemlja na svetu.

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: fon Manštajn
Date: 24.05.2007. 12:36:21
pa bice da rujosi nece sedeti skrstenih ruku dok ih "ovi" ogradjuju raketnim stitom za "odbranu od irana" inace pored evrope planiraju da postave raketni instalaciju u jednu kavkasku zemlju naravno opet za "odbarnu od irana"  

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: GradjaniN
Date: 24.05.2007. 16:15:00
Pa ni ne treba da sede. Ja mislim da bi bilo dobro da oni i kod nas instaliraju malo odbrambenih raketa, makar onih protivavionskih poshto nam amerikanci to sigurno nece dati, a lako mozhe opet da nam zatreba. Samo sa ovakvom vladom teshko ce to ici...

Subject: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit

By: fon Manštajn
Date: 24.05.2007. 18:20:15
ovi ameri su stvarno puni kesa sad su nakrcali, ne zanm, nekih 19 ratnih brodova u persiskom zalivu sa oko 140 aviona na nosacima i imace neke vojne vezbe da bi navodno demonstrilrali silu Iranu...boze, kakvi prepotentni smaradovi...