Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Uređenje užičkog kupališta na Đetinji - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1234567

Subject: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: Pedja
Date: 26.04.2007. 14:06:04
http://www.danas.co.yu/20070426/hronika5.html#2

Počelo uređenje užičkog kupališta na Đetinji

Deset miliona dinara za gradsku plažu

Užice - Radovi na uređenju užičke Plaže, poznatog užičkog kupališta u blizini centra grada na reci Đetinji, počeli su prekjuče, a biće završeni za dva meseca. Prema rečima Dragana Vranića, člana Opštinskog veća, tokom naredna dva meseca biće uređeni korito i obale reke, čime će se poboljšati bezbednost kupača, a tehničkim rešenjima na ustavama trebalo bi da se poveća temperatura vode.

- Opština je iz budžeta izdvojila deset miliona dinara za te radove koji podrazumevaju čišćenje korita reke, zamenu popucalih i dotrajalih ploča, ali i krpljenje pukotina - kaže Vranić.

- Iako je kapacitet kupališta na užičkoj Plaži oko deset hiljada kupača, nju je koristilo svega par stotina ljudi zbog hladne vode čija temperatura nije prelazila 18 Celzijusovih stepeni. Tehničkim rešenjem, koje će biti primenjeno sprečiće se stalno prelivanje vode preko ustava, pa će se voda s dna reke odvoditi cevima - objasnio je Vranić i dodao da će se time temperatura vode povećati za tri do četiri stepena.

On je saopštio da je užička opština uputila zahtev Elektroprivredi Srbije da stara hidrocentrala na Plaži, koja je sagrađena pre sto sedam godina, pređe u nadležnost opštine čime bi se, kako je rekao, u potpunila turistička ponuda grada.

- Kapacitet hidrocentrale, koja je osposobljena 2000. godine, nije od velikog značaja za EPS, a za grad bi kao muzej bila od velikog značaja, jer bi se njome upotpunila turistička ponuda Užica - objasnio je Vranić.

Inače, stara hidrocentrala na Đetinji sagrađena je pre 107 godina, odnosno svega pet godina pošto je izgrađena prva hidrocentrala prema Teslinim principima na Nijagari. N. Kovačević

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: DJ_Uro_UE
Date: 26.04.2007. 14:45:18
: Pedja  26.04.2007. 14:06:04

Tehničkim rešenjem, koje će biti primenjeno sprečiće se stalno prelivanje vode preko ustava, pa će se voda s dna reke odvoditi cevima - objasnio je Vranić i dodao da će se time temperatura vode povećati za tri do četiri stepena.


Ovo bih voleo da vidim, tj. da osetim ! smile

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: knezofil
Date: 26.04.2007. 14:59:13
me meni ne treba toplija voda. samo nek je malo srede da lici na nesto... odicno, bas sam se obradovao kad sam procitao. Samo, te price sam slusao i ranijih godina, pa nista. Jel neko prolazio? stvarno se nesto radi tu?

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: Rašo
Date: 26.04.2007. 15:00:27

    smile   Ako je Pidžon rekao...nemamo razlog da mu ne verujemo..

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: DJ_Uro_UE
Date: 26.04.2007. 15:03:00
Klasika, buldozeri u koritu, ostalo nisam stigao da vidim. Ovo je izgleda ozbiljno. Sredice ga smile

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: Pedja
Date: 26.04.2007. 15:22:22
Ja samo imam zamerku sto nisu krenuli ranije. Ovo prakticno znaci da ce tek krajem leta da napune jezero.

No, mozda ce ova prepravka brane omoguciti da preko cele godine ostane napunjena, a ne kao sada da "radi" samo nekoliko meseci.

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: SlAtKa_uZiCaNka91
Date: 05.06.2007. 11:27:56
Uzice-Uzicki dragulj,Velika plazha na Djetinji,u samom centru grada,vec za petnaestak dana ce hiljade kupacha dochekati u novom ruhu.Radovi koji su pocheli pre mesec dana pri kraju su,a u Direkciji za izgradnju ochekuju da ce velike ustave na brani biti spushtene oko 15.juna,kako je i planirano.Ovo je prvi ozbiljniji zahvat na uzickoj plazhi posle 1960.godine,kad je brana na Velikoj plazhi napravljena.Na shetalistu oko Velike plazhe,koje vodi do stare hidrocentrale,bice postavljena i nova rasveta,koja ce za oko trecinu biti jacha od postojece,na levoj obali Djetinje bice montiran i splav restoran,pa ce Uzicani kojima je Velika plazha,tradicionalno,sasvim solidna zanema za more,na leto na plazi dane provoditi u novoj,lepsoj atmosferi.

 Wink claps green green

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: fon Manštajn
Date: 05.06.2007. 12:34:54
super mozda kada se opet prikupi para promene i one klupice i razmisle o klupicama sa naslonom za ledja, takodje mozda bi trebalo malo urediti i dno plaze sa nekim pozidicama i prelivima pa da kada je podignuta ustava tok ne izgleda onako skrnavo nego da ima ipak neki odrzivi nivo poput toka ispod ustave, cisto vizuelno bi bilo mnogo prihvatljivije ...

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: knezofil
Date: 05.06.2007. 12:40:51
moze li neko da mi kaze sta je konkretno promenjeno tu? ja sam samo procitao ovde da ce biti rasvete i da ce biti restoran (to drugo mi se ni malo ne svidja). Sta je do sada uradjeno?

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: Pedja
Date: 05.06.2007. 14:16:25
U subotu sam malo preosetao plazom i zaista se radi. Nisam primetio da su nesto radili oko ustave, a najavili su da ce to biti prepravljeno tako da se bolje greje voda u jezeru.

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: klackalica
Date: 06.06.2007. 11:57:32
Ja prolazim tuda svaki dan kad nema kiše. Osim mnogo bungijanja ne primećujem neki napredak. Angažovali su neke pelvere koji izgleda da se slabo mešaju u svoj posao. A ako i završe za dva meseca, onda bolje neka ni ne počinju, kad prođe leto kupanje nam ni ni treba. Ionako u Đetinji može da se kupa samo do Preobraženja (19. avgust).

Nego, prolazeći tako često Plažom, razmišljao sam kako bi bilo da se struja od stare centrale upotrebi za neke megabrus grejače koji bi bili postavljeni onde negde oko centrale i malo dogrevali vodu, kao protočni bojler. Molim one koji se bolje razumeju u elektriku da me ne proglase odmah za budalu, ovo je samo moje čisto laičko mišljenje, zapravo i ne znam koliko struje centrala može da proizvede, ali par desetina kilovata možda bi moglo da doda par stepeni na onu ledaru od vode. Inače, zbog prehladne vode nisam se kupao na Plaži poslednjih 17-18 godina.

Pa sam, opet, tako šetajući razmišljao (mnogo razmišljam i pričam sa sobom, pošto su bebe još male, tako da nemam dijalog), onaj deo gde je kao plivalište, zar ne može onde da se napravi gradski bazen? Naravno, da se malo popusti ka centru reke, prostora čini mi se ima sasvim dovoljno, i da se lepo napravi bazen (ne od rečne vode, nego klasično ona hlorisana). To bi bilo nešto slično onim bazenima na moru. Opet sam možda ispao glup, ali generalno mislim da je veliki problem u nedostatku preduzimljivosti i dobre volje, ne toliko u novcu.

Ilustracije radi, 10 miliona dinara je mnogo novca za ono prčkanje što se trenutno radi. To je, ako se ne varam, pola budućeg mosta (umesto drvenog), on bi trebalo da košta oko 20 miliona dinara. Odgovorno kažem "prčkanje", jer kad sam video kako i čime čiste jaz pored restorana "Plaža", sve mi je bilo jasno. A nije ni čudo, s obzirom da se Pidžon pita. Je l taj nekad bar okrečio svoju kuću, da ne pitam za neka značajnija dostignuća? Bruka šta nam rade, ceo grad prosto siluje njih nekoliko nekompetentnih i nesposobnih. No, ovo je više za blog, samo ne mogu da se nakanim. Zaista, svaki obilazak kruga oko Plaže inspiriše me na pokretanje krivičnih postupaka protiv lokalnih vlastodržaca.

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: Pedja
Date: 06.06.2007. 12:06:49
Ne treba strujada se ugreje Djetinja. Naime, na potezu od Male brane do Plaze ima dosta prostora da se naprave suncani kolektori koji bi prosto grejali vodu koja prolazi preko njih.

I dalje, najveci problem je temperatura vode koja se ispusta sa dna jezera u Vrutcima i to bi trebalo prvo resiti. REcimo, moglo bi prosto da se stavi neko duze crveo koje bi jednimkrajem bilo uronjeno u jezero, ali samo toliko da "hvata" toplu vodu sa povrsine, onda prebaceno preko brane na drugu stranu i tako bi se prostim kapilarenjem voda pretakala umesto sto je sada ispsutaju sa dna. Ovo bi cak moglo da se izvede kao neka sezonska varijanta.

Postoji jos jedna zanimljiva varianta. Na Banjici u samom toku reke postoji izvor tople vode. Ako bi se on izolovao i gore napravilo neko "decije" bazence, to bi bilo zanimljivo, makar da se desa mogu brckati.

Sto se bazena tice, mislim da mu na Plazi nije mesto. Prvo, plaza je Plaza, a drugo uz bazen ide dosta drugih sadrzaja za koje jednostavno nema prostora.

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: shadow
Date: 06.06.2007. 12:08:21
ljudi, nemojte prerano da donosite zakljucke, nije bitno, nek oni i sa decjim lopaticama rade, samo nek rezultata bude i to u roku. A kolko mi ovo sve zvuci, dosta ce se tu uraditi. I meni je tu nesnosno hladna voda (to samo ovaj indijanac knezofil moze tamo da se kupa Tongue ) a i treba neki restoran, nek bude. Da i mi imamo "splavove"... i bilo bi extra da se sredi i ona hidrocentrala, da u isto vreme bude i turisticka atrakcija, a i da radi. Nije ona neke snage, al kako sam cuo da moze da napaja celu gradsku rasvetu. Zamislite da je radila onih dana kad su bile restrikcije? A i samo to sto se ne bi placalo EPS-u bi brzo isplatilo njen remont.

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: alexey
Date: 06.06.2007. 12:09:03
Uklonjeno da se prepametni mcusin koji je pametan i kad netipka ne bi nervirao

Subject: Odg: Uređenje užičkog kupališta na Đetinji

By: Pedja
Date: 06.06.2007. 12:13:20
Vec ima cetiri restorana na Plazi, od kojih dva uopste ne rade, a treci radi samo svadbe. Nema razloga da Opstina dozvoli da se gradi i peti. Kome je do ugostiteljstva nek kupi neki od ovih sto ne rade pa nek ih pokrene.

Alexey, smanji malo dozivljaj sa glasanjem. Prvo, nije vecina izglasala nikoga, drugo, vlast u gradu je trenutno prinudna, a trece, i da je izglasan neko drugi, bilo bi isto.