Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Репортер „Политике” у Кремнима истражује - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Репортер „Политике” у Кремнима истражује

By: Pedja
Date: 03.05.2007. 11:45:10
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=26763

Да смо бољи – било би нам боље

Репортер „Политике” у Кремнима истражује шта Србији доносе предстојећи дани и да ли нам прети нестанак

Кремна – На вечно питање – каква нас будућност чека – одвајкада виспрени Креманци, у крају чувених пророка Тарабића, одговарају ових дана са приметним опрезом. Нико овде, у „српским Делфима”, не исказује намеру да га сматрају савременим пророком. Годи, ипак, људима овдашњим пророчка слава овог села, као и стална радозналост за тајне креманског пророчанства многих који овај крај походе.

Десетине знатижељника, готово свакодневно, долазе у Кремна, у заселак Тарабићи под Таром, да чују понешто о пророцима и прорицању, да са собом понесу камен из овог, веле, чудотворног подручја изнад кога је авионски снимак немогуће начинити. Каквог организованог пријема ту нема: или на „голој ледини” саслушају коју реч о Тарабићима и којечему другом, или обиђу оронулу родну кућу пророка, усред једне долине у овом засеоку.

И увек се, кад је о тумачењу пророчанства реч, два човека у Кремнима помињу. Један је Јово Тарабић, најстарији потомак пророка Митра, знан по томе да је наговестио петооктобарску промену на челу државе. Други је често оспоравани Драган Пјевић, промотор „пророчког туризма” у овом селу (коме су три објекта за ту намену запаљена, па на „голој ледини” приповеда посетиоцима) први Креманац који је написао књигу о тој највећој креманској мистерији. Кажу овде да Јово и Драган нису баш „у љубави”, што ипак није била сметња да од обојице понаособ чујемо шта кажу о „новим креманским прорицањима”.– Често људи кроз Тарабиће пролазе и када чују да сам потомак пророка питају ме шта Србију чека, каква је судбина Косова – почиње причу осамдесетпетогодишњи Јово Тарабић. – Ја видовит нисам, али им увек кажем да је са Србијом лоше све док влада неслога. Кад се сложе партије, политичари, онда ће нам добро бити. А за Косово им одговарам да више силе раде да нам га узму. Морамо га, политички, бранити да остане наше. Превише је Срба одоздо отерано, а Албанаца се населило. У питању су игре светских моћника. Чини ми се да тек сад испаштамо због проблема који су настали у Титово доба.

Јово је, иначе, приликом посете Војислава Коштунице Кремнима, септембра 2000, дочекао тадашњег председничког кандидата и рекао му: „Добро нам дошао, будући председниче”.– Јесте, остварило се то. Коштуница је после тога поново долазио да посети Тарабиће, једном код мене био гост у кући. Питао ме како изгледа ситуација, а ја рекао: неслога нас руши – да смо бољи, било би нам боље – казује најстарији Тарабић.

Помињући и тумачећи предвиђања пророка Милоша и Митра, Јово истиче да су се многа остварила. на питање да се, на нашу невољу, можда не оствари и оно да ће „Срба остати колико за под једну шљиву”, Јово се баш љутнуо:– То Милош и Митар никад нису прорекли, обична је измишљотина. Уствари, пророци су казали да ће Срби остати у „крстастим горама”, шумама са крстићима, четинама. Да ли ће се ту склањати због какве опасности или из превише загађених градова, не могу да кажем. Али, српска нација ће трајати и опстати – вели Јово Тарабић, не пропуштајући прилику да се пожали на оно што ради Драган Пјевић, који је, по Јову, злоупотребио мит о пророчанству за личне интересе и унео неслогу међу Тарабиће.

Драган Пјевић, очекивано, ове тврдње одбацује, па оспоравања онога што је урадио назива „лошим намерама љубоморних комшија”. Док смо с њим разговарали, на пропланак крај улаза у заселак Тарабићи путници из три аутобуса изашли су да им Пјевић овде прича о тајнама креманског пророчанства. Откуд он уопште у овом пророчко-туристичком послу, питали смо га:– Почело је кад сам, као дечак, код куће читао предратну Казимировићеву књигу о креманском пророчанству. Она ме је опчинила, а храбрила је и мога оца који је припадао групацији људи која је поражена у братоубилачком рату, четницима. Та заинтересованост је утицала да се позабавим промоцијом пророчанства. Схватио сам да мит Кремана може послужити у туристичке сврхе. Основао сам и туристичку агенцију, многи овамо долазе. Али, село ме није разумело, највише зато што се у комунистичко време овде укоренила прича да је пророчанство „лагарија и гатање”. Ипак, био сам упоран, купио плац на улазу у Тарабиће, те својевремено организовао подизање споменика пророку Милошу на гробљу Велетово. Издржао сам и три паљевине моје имовине, и све притиске комшија – казује Пјевић.

Пре коју годину објавио је књигу „Креманско пророчанство – извор нових инспирација”. Објаснио у њој мистику Кремана, записивао шта су својевремено прорицали неки Креманци, попут Станоја Мулића, Милуна Нешовића. Рецимо, каже се у књизи да ће најгоре време доћи кад наступе „макаријеве године”, што Пјевић тумачи као време кад ће народ викати „макар да нам ова година буде као прошла”. Држава српска, рекли су у прошлом веку ови Креманци, направиће се на почетку трећег миленијума и свет ће тада почети да поштује Србију. Кад су Кремна развијена и кад држава у ово село улаже, онда је и цела држава успешна, једна је од ових порука. Помиње се у овим писанијама и теза о томе кад ће нестати проблеми, наводи и некакав могући нови балкански рат и којешта друго.– Не значи, наравно, да су ова тумачења истинита. Изрекао их је обичан народ, а време ће показати њихову истинитост. У суштини, креманско пророчанство је позитивно, јер враћа веру народу да ће се коначно у нашој држави добро живети – додаје Драган Пјевић, чија књига ускоро доживљава своје ново, допуњено издање.

Бранко Пејовић
[објављено: 30.04.2007.]