Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : U manаstiru Dubrava, оbnavlja se verska služba - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: U manаstiru Dubrava, оbnavlja se verska služba

By: Pedja
Date: 11.05.2007. 10:46:40
http://www.danas.co.yu/20070511/vojvodina1.html#8

U manаstiru Dubrava, u kanjonu Uvca, čiji su ostaci otkriveni pre tri godine

Obnavlja se verska služba

Užice - U manastiru Dubrava, u kanjonu Uvca, čije su ruševine otkrivene pre tri godine, u subotu 12. maja, na dan Svetog Vasilija, nakon tri veka, služiće se prva liturgija.

Liturgiju će služiti iguman Danilo, monah koji je otkrio manastirske ruševine u nepristupačnom delu kanjona Uvac. On će osveštati zvono i krstove nove crkve starog manastira, što će označiti i obnovu verske službe u ovom hramu, nakon tri veka.

Posle otkrića ruševina, usledila je obnova manastirskog kompleksa. Vojska je izgradila put, dovedena je voda, a pri kraju je izgradnja nove crkve posvećene svetom Vasiliju, koja se gradi uz finansijsku podršku Ministarstva za kulturu, mnoštva ktitora i priložnika.
Tokom arheoloških istraživanja manastirskih ruševina, 2004. godine, stručnjaci kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture otkrili su 260 mletačkih zlatnika. Oni su bili zakopani u oltarskom delu manastirske crkve i potiču iz 16. i 17.veka.

Kraljevački arheolozi otkopali su tada dva metra visoke zidine manastirske crkve, a pedest metara od njih i ostatke manastirskog konaka. Osim novca, pronađena je kasnosrednjovekovna keramika, ali na osnovu nje nije mogućno utvrditi tačno vreme kada je crkva nastala.
Inače, manastir Dubrava, u crkvenim spisima pominje se kao metoh manastira Pribojska Banja, pa se smatra da potiče iz srednjeg veka i da je porušen u vreme Turaka.

N. Kovačević