Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Kartografija (see the full version of Kartografija)
Oreska - Užice : Upotreba karata - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Upotreba karata

By: Pedja
Date: 21.05.2007. 16:12:12
Upotreba karata

Karta (mapa) je osnovno sredstvo za orjentaciju u prostoru. Ona predstavlja grafički prikaz određenog prostora, a upoređivanjem sadržaja karte sa stvarnim objektima oko sebe, utvrđujemo gde se tačno nalazimo i kojim putem treba da se krećemo da bi smo stigli na odredište. Karte nam omogučuju da sagledamo prostor i ako se u njemu ne nalazimo, da steknemo predstavu o njemu, ali i da izvršimo neka merenja.

Kartografija je veoma obimna i složena nauka, koja se sa razvojem tehnologije i sve potrebom za što većom preciznošću sve više usložnjavala. Međutim, upravo savremene tehnologije su omogućile da karte budu pristupačne i upotrebljive velikom broju ljudi, čak i ako oni nisu dobri poznavaoci kartografije.

Kompleksnost ove nauke počiva na jednostavnoj činjenici da je Zemlja okrugla (ili da budemo precizniji, i elipsoidnog oblika) a da se karte crtaju na ravnim površinama. Upravo ta potreba da se zakrivljeni, trodimenzionalni svet prestavi na dvodimenzionalnom crtežu, uzrokovao je da je potrebno mnogo truda i pre svega matematike da bi se napravila dobra karta.

Najčešće, kada koristimo neku kartu, nama to nije bitno, ali ako je potrebno da podatak sa jedne karte prenesemo na neku drugu, onda to postaje presudno, jer ako su karte napravljene u različitim koordinatnim sistemima, onda ne možemo tek tako da prenesemo koordinate sa jedne karte na drugu. Ovo je problem sa kojim se srećemo ako korisitimo GPS, jer GPS se po pravilu uvek upotrebljava zajedno sa nekom drugom kartom, obično na papiru. Za sada ćemo taj problem zanemariti, jer ako koristite jednu te istu kartu, onda ćete uvek raditi sa jednim koordinatnim sistemom.