Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Lokalna samouprava (see the full version of Lokalna samouprava)
Oreska - Užice : Друга фаза гасификације у Ужицу - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Друга фаза гасификације у Ужицу

By: Pedja
Date: 25.05.2007. 12:56:27
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=29288

Друга фаза гасификације у Ужицу

Градња секундарне мреже гасовода омогућиће 13.500 прикључака

Ужице – Најновијом одлуком Привременог општинског органа у Ужицу, основано је акционарско друштво затвореног типа „Ужице гас”, чиме овај град улази у посао деценије – градњу и коришћење секундарне мреже гасовода. То је озбиљан петогодишњи подухват, инвестиција вредна око 25 милиона евра (из НИП-а је подржана са 2,8 милиона) која омогућава око 13.500 прикључака у општини.

Ужичка гасификација почиње већ од наредне седмице радовима на „челичном прстену” код главне мерно-регулационе станице, одакле ће се мрежа гасовода гранати у три правца: ка центру града, Крчагову и Севојну. У изјави за „Политику” председник ужичке општине Тихомир Петковић (ДСС) напомиње да је одлука Привременог општинског органа да цена прикључка на гас за домаћинства не сме бити виша од 1.000 евра, уз наду за још повољнију цену и могућности кредитирања грађана. Предвиђања су, иначе, да већ до краја године прва домаћинства у Севојну добију прикључак на гасовод.

Општина Ужице је, улазећи у овај подухват од изузетне важности, објавила јавни позив за потенцијалне акционаре-инвеститоре. Јавила се једна италијанска, једна руско-српска фирма, као и предузеће „Јединство” из Севојна. Утврђено је да је понуда „Јединства” најповољнија и најкомплетнија – оно је најавило спремност да у секундарну мрежу инвестира 12.750.000 евра у периоду од пет година – па је ужичка општина, уз свој улог од 5.170.000 евра, одлучила да са тим предузећем формира а.д. „Ужице гас” и уђе у посао. Средства која у укупном износу недостају, уколико се не буде пронашао још неки заинтересовани улагач, обезбедиће „Јединство”, најављује Петковић.

Б. Пејовић
[објављено: 25.05.2007.]

Subject: Odg: Друга фаза гасификације у Ужицу

By: Pedja
Date: 28.05.2007. 12:10:19
http://www.danas.co.yu/20070526/vojvodina1.html#9

U Užicu počinje izgradnja sekundarne mreže gasovoda

Formirano preduzeće Užice gas

Užice - Opština Užice i užičko preduzeće Jedinstvo formirali su Akcionarsko društvo zatvorenog tipa pod nazivom Užice gas. To preduzeće biće zaduženo za izgradnju sekundarnog gasovoda, upravljanjem i distrubucijom gasa. Primarni krak gasovoda od Preljine kod Čačka do Užica, dužine 56 kilometara, završen je nedavno, a njegova gradnja trajala je skoro deceniju.

Predsednik opštine Tihomir Petković saopštio je da su potpisivanjem ugovora o formiranju akcionarskog društva zaštićeni interesi opštine i da to predstavlja racionalno rešenje, jer je ovo preduzeće učestvovalo u izgradnji primarnog kraka gasovoda.

Podsećajući da je inicijativu o tome usvojila užička skupština pre dve godine, te da je Jedinstvo jedino ispunilo sve zahteve javnog tendera iz juna 2006. godine, Petar Vujadinović, načelnik opštinske uprave, istakao je da je na osnovu mišljenja stručne komisije to preduzeće predloženo za suosnivača akcionarskog društva. Pored Jedinstva, na taj tender prijavila se italijanska kompanija Aće, a po isteku roka i jedna firma - "kćerka" ruskog Gasproma, ali nijedna od njih nije u potpunosti udovoljila tenderskim zahtevima.

Ukupna investicija izgradnje gasovoda procenjena je na 25 miliona evra. Udeo opštine u vlasništvu biće 5.180.000 evra, uz procenjenu vrednost tržišta od 3,4 miliona evra, dok će Jedinstvo uložiti kapital u novcu i eventualnim radovima u vrednosti od 12.700.000 evra, odnosno po dvadeset odsto godišnje od tog iznosa u narednih pet godina, do kada je rok za završetak sekundarne mreže.

Ugovorom je predviđeno da opština, u slučaju da Jedinstvo ne ispuni obaveze, može jednostrano da raskine ugovor i aktivira bankarske garancije ovog preduzeća. Takođe je ugovorom utvrđeno da cena priključka na gasovod za domaćinstva ne može da bude veća od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Prema odluci Privremenog organa užičke opštine, do izbora direktora Akcionarskog društva uskoro će biti imenovan njegov zastupnik.

Kako je Petković najavio, gradnja sekundarne mreže počeće u ponedeljak u Sevojnu, radove će obavljati takođe Jedinstvo, a za te namene iz Nacionalnog investicionog plana obezbeđen je iznos od 2,8 miliona evra.


Usvojen završni račun budžeta

Privremeni organ usvojio je završni račun opštinskog budžeta za prethodnu godinu, rebalans ovogodišnjeg budžeta, predlog o formiranju akcionarskog društva Užice gas i još nekoliko odluka. Računicu o prihodima i rashodima u opštinskoj kasi veoma detaljno je uradila opštinska stručna služba, što je primetio i Milomir Cvetković (SPO), jedini predstavnik užičke opozicije u ovom organu.

Prema završnom računu, prihodi u prošlogodišnjem budžetu bili su 1.417.397.675,79 , rashodi 1.329.810.132,18 dinara, dok razlika od 87.587.543 dinara predstavlja višak prihoda sa umanjenim iznosom za izdatke po kreditima.

Tekući prihodi bili su oko 1,1 milijardu, prihodi od zaduživanja i prodaje imovine 193,4 miliona dinara, a preneti višak prihoda iz 2005. bio je oko 94,3 dinara. Najveći deo opštinskog budžeta, skoro pedeset odsto, utrošen je za komunalnu oblast.


N. Kovačević

Subject: Odg: Друга фаза гасификације у Ужицу

By: Pedja
Date: 11.11.2008. 16:52:43
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=64854

Uvođenje gasa u Užicu najskuplje u regiji

Priključak plaćaju tri puta više od komšija


Priključak za gas Užičani će plaćati gotovo tri puta skuplje od komšija iz Arilja i Požege. Dok će Ariljci i Požežani za dovođenje gasa do dvorišta davati po 395 evra bez poreza, Užičane će to koštati čak 980 evra.


Zajedničko za Užice sa jedne, i Požegu i Arilje sa druge strane, je što su u gasifikaciju ušli sa strateškim partnerima - Užice je to učinilo sa ovdašnjim preduzećem „Jedinstvo”, osnovavši zajedničku firmu „Užice gas”, a dve susedne opštine sa italijanskom kompanijom „Aće gas Trst” formirale su preduzeće „SI Gas”.

Dok gasovod polako zalazi u centralne gradske kvartove, iz preduzeća „Užice gas”, u kome 80 odsto akcija ima „Jedinstvo”, a 20 odsto je u rukama grada, upućuju Užičane da će ih priključak na mrežu koštati 980 evra, ne računajući PDV. Milan Sekulić, direktor „Užice gasa”, objašnjava da je najavljena cena usvojena na Skupštini akcionara preduzeća i da se ona kreće na nivou proseka u celoj Srbiji. Sekulić nema odgovor na pitanje zašto će Užičani priključak plaćati trostruko više od Požežana i Ariljaca.

- Ne znam kakva je politika tih opština i njihovog distributera gasa, i u to neću da se mešam. Užičani će priključak platiti po prosečnoj ceni koja važi za celu Srbiju - kaže Sekulić, navodeći da Beograđani i Smederevci gasovod plaćaju 1.180, Čačani 1.003 a Novosađani 920 evra. On dodaje da se italijanska kompanija prijavila i na tender u Užicu, ali je njihova ponuda odbijena jer nisu imali kompletnu dokumentaciju.

Milovan Petrović, zamenik gradonačelnika Užica, kaže da je cena uvođenja gasa složeno pitanje i da će biti preispitana.

- U Užicu je zbog konfiguracije terena infrastruktura skuplja u odnosu na okruženje. Ipak, mi ćemo za nekoliko nedelja utvrditi da li je cena od 980 evra mogla biti niža - ističe Petrović. Osim obećanja da će cena biti preispitana, u Užicu navode da će građanima preko banaka biti omogućeni povoljni krediti za plaćanje priključka za gas.

Opštine Požega i Arilje zajedno su započele gasifikaciju i raspisale tender za firmu koja će izraditi gasovod i distribuirati gas.

- Od tri ponude, najboljom smo proglasili onu italijanske kompanije „Aće gas Trst”, koja je obećavala da će priključak koštati 395 evra po domaćinstvu. Sa pobednicima tendera smo formirali zajedničko preduzeće „SI Gas”, u kome Italijani imaju 90 odsto akcija, a Požega i Arilje po pet odsto vlasništva - priča Aleksandar Grbović, predsednik opštine Požega. Prethodno, Požežani su već bili razveli oko sedam kilometara gasovodne mreže, koju je „Aće gas Trst” otkupio.

- Kada smo obavestili sugrađane da opština za gasifikaciju neće potrošiti ni dinara, i da će priključak koštati 395 evra, u nekim susednim gradovima ta cena se tumačila kao politički marketing. Naš odgovor je bio da smo izabrali najboljeg ponuđača čija poslovna politika nije zarada na uvođenju priključaka, već na prodaji gasa - dodaje Grbović.

Osim zbog cene priključka, u poređenju sa Užičanima, Požežani su u prednosti zbog još jednog ustupka koji im je učinio distributer. Iz „SI Gasa” su najavili da će meštani požeškog naselja Treći rejon dobiti besplatan priključak ako se prijave do kraja godine. Do sada je opštinskim službama podneto preko 150 zahteva, u opštini očekuju da će još nekoliko stotina požeških porodica iskoristiti ovu promotivnu ponudu.

Radovi na razvođenju gasovoda u Požegi su poprilično odmakli. Deo centralnih požeških kvartova ovaj energent koristiće već do kraja godine, a plan za 2009. je razvođenje još 20 kilometara sekundarne mreže koja će gasom snabdeti još oko 3.000 domaćinstava.


Zarađuju na prodaji, a ne na priključku

Milijan Nedeljković, član DS-a zadužen za gasifikaciju Arilja, otkriva da je „Aće gas Trst” dogodine i Ariljcima ponuditi besplatan priključak.

- Prva priključenja na gasovod u Arilju očekuju se dogodine, a svi koji se prijave ostvariće tu mogućnost besplatno. Priče da su cene gasa u Arilju i Požegi nerealne ne stoje. U Srbiji se očito teško prihvata evropski poslovni trend da se putem niže cene pridobije više potrošača, a onda profit ostvaruje kroz isporuku energenta - ističe Nedeljković.

Vladimir Lojanica

Subject: Odg: Друга фаза гасификације у Ужицу

By: skaut
Date: 01.12.2008. 21:08:10
Samo jedno pitanje :: Dali je cena prikljucka sa mernim satom ili bez njega ??

U mestu Ada u vojvodini cena priklucka sa satom je 870 eu a distributer ima obavezu da besplatno menja sat i bazdarga svake 4-te godine .

Inace je sad prodajna cena gasa u istom mestu 36.3 din/m3

Subject: Odg: Друга фаза гасификације у Ужицу

By: novembar 1
Date: 24.07.2010. 22:55:02
U mojoj ulici pojavile su se mašine koje kopaju (pre dve godine rekonstruisanu ulicu) za distributivnu gasnu mrežu. Kada smo tada pitali zašto ne postave gasnu mrežu, u MZ su nam rekli doslovce: " Gasna mreža će biti nadzemna, neće se ponovo kopati ulica". Čudila se ja tada, kao i danas, ali tako je bilo.
Elem, ostavili su nam obaveštenje da treba da se javimo u Užice-Gas da se opredelimo hoćemo li ugovor kojim rezervišemo priključak (200E+PDV, na dve rate), ili ugovor kojim obezbeđujemo kompletan priključak (980E+PDV, može na 12 rata).
Ako se opredelimo za prvu varijantu, naknadno se sklapa ugovor za razliku do 980 Evra.
Zanima me da li se neko već grejao prošle zime na gas i koliko ga je to koštalo, tj. kakva su mu iskustva?
Da li je tačno da je cena kubnog metra kod Užice-Gas 31,20 din + PDV(8%) i da li je tačno da za stan od 100 metara kvadrartnih treba 250 kubnih metara gasa mesečno  (za prosečno dobro izolovan stan) ? sad1

Subject: Odg: Друга фаза гасификације у Ужицу

By: skaut
Date: 26.07.2010. 12:36:54
  I ako nisam korisnik gasne mreze u UE ,vec u Vojvodini ,pokusacu da ti dam neke informacije

 1.  Kompletan prikljucak na gasnu mrezu je kod nas bio 800 DM ( sada eu) ..sat i ventil

 2. Cena kubnog metra gasa sa svim troskovima je u Adi( mesto pored Tise ) 41.25 din
 
 3. za stan od 58 m.2. u najhladnijem zimskom periodu--januar -- sa podesenim termostatom na 18 stepeni ( u naj udaljenijem kraju sobe ) odnosno sa prosecnom t. od 21 stepen i pogonom od24 sata dnevno === 310 met.3 odnosno 13500 din.

 4. Ostali meseci variraju od 1800--- 9000 din .

 5. U potrosnji je i sanitarna voda .,i kuvanje

Subject: Odg: Друга фаза гасификације у Ужицу

By: novembar 1
Date: 26.07.2010. 21:55:03
: skaut  26.07.2010. 12:36:54

... Cena kubnog metra gasa sa svim troskovima je u Adi( mesto pored Tise ) 41.25 din
 
... za stan od 58 m.2. u najhladnijem zimskom periodu--januar -- sa podesenim termostatom na 18 stepeni ( u naj udaljenijem kraju sobe ) odnosno sa prosecnom t. od 21 stepen i pogonom od24 sata dnevno === 310 met.3 odnosno 13500 din...


Auh ! Kome se onda nudi gas u Užicu ? Ko to može sebi da priušti ?
Kod nas je januar malo duži, bar 4 meseca i 2-3 ova prosečna meseca.
Hajde da kažem da imamo 5 meseci kao januar (novembar-mart) i ništa više.
Ako je za 60 kvadrata potrebno 300 kubika gasa, za 170 mi treba 850 kubika mesečno. Za 5 meseci 4250 kubika po 41,25 dinara je 175312 dinara ili 1670 evra godišnje, ili 9.82 evra po kvadratu.
Dva stana od ukupno 170 kvadrata, grejemo sopstvenim centralnim grejanjem sa 3 tone kocke banović i 10 kubika drva. To je 700 evra, ili 4.11 evra po metru kvadratnom na godišnjem nivou.
(sa toplom vodom).
Dakle, 2.4 puta skuplje je da svoju kuću grejem na gas nego na čvrsto gorivo !!!!!!
O početnoj investiciji (priključak, prepravka instalacije, kotao za gas) od oko 3000 Evra da ne pričam ?!Za te pare mogu da se grejem više od 4 godine !
Da li ja negde grešim, ili je ovo suluda ideja!?! icon2 Sad sad1


Subject: Odg: Друга фаза гасификације у Ужицу

By: skaut
Date: 27.07.2010. 00:02:34
""" Da li ja negde grešim, ili je ovo suluda ideja!? ""

 Otprilike ovako izgleda :: ,,,,,LUKSUS SE PLACA SKUPO ,,,,

   Instalaciju CG netreba manjati vec se ubacuje protocni medjukotao od 35kw jer se voda greje na 50stepeni i celo vreme cirkulise , a nezagreva se voda u rezervoaru ,sto je investicija od otprilike 2000 eu,zajedno sa projektom i izvedbom . A postoji i mogucnost ubacivanja plamenika u postojeci kotao ( oko 1200 eu )

  Inace troskovi na mesecnom nivou zavise od prosecnih dnevnih temperatura , a netreba zaboraviti da su 1 i2 pa i deo treceg meseca bili sa temperaturama nizim od prosecnih, pa je cak i april dobrano zakacio grejnu sezonu.

1......100-130 eu
2......  80-110 eu
3......  50- 80 eu
4......  30- 50 eu
5.....   20- 25 eu
6.....   15...22
7.....   13 -18
8.....   13- 18
9.....   18 - 22
10,,,,   25 - 30
11....   50 - 80
12.....  80 - 120

   ovo su podaci na osnovu 10 god. koriscenja gasa .Jos toliko d a u 5,6,7,8, i delom 9-tog meseca dnevna potrosnja gase neprelazi 1.2 kubika---sanitarna voda i kuvanje . Za 10 godina je decembar -januar bio dva puta sa vecom potrosnjom o d 300 kubika . Obicno se vrti potrosnja oko 270-290 kubika za  31 dan odnosno 1.7 kubika po satu za 24 casa  

    Kad saberes troskove secenja drva ,unosenja drva i uglja,iznosenje pepela ,rad oko paljenja i ciscenja pecke kao i vek trajanja pecke na cvrsto gorivo ,dolazak u kucu u kojoj je uvek toplo , dobijes neke druge rezultate .

Inace se temperatura u pojedinacnim prostorijama da regulisati putem termostatskih ventila koji se ugradjuju na radijatorima i opseg podesavanja temperature je od 15....50 stepeni ( 12 eu komad )

  Al to spada u luksuz. A nebi bio luksuz da su Vam redovne plate  ili penzije  ( preko 600 eu) .

Subject: Odg: Друга фаза гасификације у Ужицу

By: novembar 1
Date: 27.07.2010. 14:14:55
Skaut, hvala Ti puno na iscrpnim informacijama.
Za sada, grejanje na gas za mene je definitivno LUKSUZ.
Možda jednog dana.... sad1

Subject: Odg: Друга фаза гасификације у Ужицу

By: skaut
Date: 27.07.2010. 14:37:16
: novembar 1  27.07.2010. 14:14:55

Skaut, hvala Ti puno na iscrpnim informacijama.
Za sada, grejanje na gas za mene je definitivno LUKSUZ.
Možda jednog dana.... sad1Prvi na palubi i masinci su uvek bili precizni .Kod nas je 2 x2 = 3.99999999999999999999999999999999999999999999
  a sikstant  uvek daje tacan polozaj broda

Srdacan pozdrav od bivseg uzicanina seljak-smile icon_rose
 

Subject: Odg: Друга фаза гасификације у Ужицу

By: novembar 1
Date: 19.09.2010. 19:04:24
Da li iko zna hoće li okrpiti ulice koje su u jadnom stanju ostale posle "gasifikacije" koju ćemo početi da upotrebljavamo 2025. kada nam standard bude dozvolio ?!?
Dotle bih volela da mogu da prošetam bez gas maske kada duva vetar i prođem ulicom i kada pada kiša bez gumenih čizama, da ponekad bar otvorim prozor i da kada izađem na ulicu imam osećaj da sam u Gradu, a ne u selendri koja je od svih zaboravljena... Mene cela situacija zaista, deprimira!
Što je najgore, pitam se da li iko normalan postoji u ovoj državi?!? Čemu cela ova farsa sa gasom?!
Ko će da ga koristi i kada ?
Čitam o zahtevu za novom cenom za dvadesetak posto većoj od sadašnje. Kažu, ono što plaćaju potrošači nije dovoljno, stvarna cena uvoza zahteva povećanje u maloprodaji, te ako se to ne desi postoji mogućnost da nam Rusi zatvore slavinu. I? Čemu onda sve ovo ? Ko ovde koga zamajava, baca nas u trošak od minimum tih 230 E, razbucan je grad, i to treba da platimo iz budžeta... a efekat po standard građana, po konfor, po zagađenje...nikakav. To je nešto što ćemo koristiti NIKADA.
Molim vas ubedite me argumentima da nisam u pravu?! Želim da nisam u pravu ! sad1

Subject: Odg: Друга фаза гасификације у Ужицу

By: skaut
Date: 22.09.2010. 12:42:12
 seljak-smile, smile, slap

 Cekaj izbore , onda ce ih g-din glavati( D......c ) popraviti samo pod uslovom da njegova partija dodje na vlast u drzavi i na lokalnom nivou.

 Ljeko ustani iz groba