Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Humanitarna akcija: Bolnici neophodan aparat za dijagnostiku raka dojke - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Humanitarna akcija: Bolnici neophodan aparat za dijagnostiku raka dojke

By: Pedja
Date: 05.06.2007. 10:18:05
http://www.danas.co.yu/20070605/hronika1.html#19

Humanitarna akcija užičkog Savetovališta Jefimija

Neophodan aparat za dijagnostiku raka dojke

Užice - Savetovalište za žene obolele od raka dojke Jefimija, koje već sedam godina postoji u okviru užičkog Ženskog centra, organizovalo je tokom vikenda humanitarnu akciju pod nazivom Cvet koji život znači. Akcija prodaje cveća i kolača realizovana je na nekoliko punktova u Ulici Dimitrija Tucovića, gde su aktivistkinje prodavale cveće i kolače koje je ovo savetovalište dobilo od donatora.

Cilj akcije je prikupljanje novca za poboljšanje dijagnostike i lečenja obolelih žena u užičkom regionu. Novac je potreban za kupovinu aparature koja bi pacijentkinjama omogućila da obave imunohistohemijske analize određivanja steroidnih receptora koji su važan faktor u određivanju načina lečenja raka dojke i drugih tumora u Užičkoj bolnici.

Kako je istakla Slavica Simić, predstavnica Savetovališta Jefimija, prošlogodišnjom akcijom, u saradnji sa Ženskim centrom, prikupljena su sredstva koja predstavljaju osnivački fond za kupovinu te aparature koja košta 10.000 evra. Takve analize trenutno se ne obavljaju u užičkom Zdravstvenom centru, pa su pacijentkinje prinuđene da odlaze u Beograd.

- Naš cilj je da prikupimo novac za aparaturu koja bi omogućila da se ove veoma važne analize obavljaju u Užicu. S druge strane, imamo mnogo žena koje se javljaju u poodmakloj fazi bolesti, ali karcinom dojke je izlečiv ukoliko se na vreme otkrije, istakla je dr Mirjana Josipović iz užičkog Onkološkog dispanzera, podsećajući da je stručni tim Jefimije preventivnim merama i edukativnim tribinama u svim opštinama Zlatiborskog okruga učinio mnogo na afirmaciji zdravlja žena. Ona ističe da je jedna od preventivnih mera da se jednom godišnje sve žene kontrolišu kod lekara specijaliste, a jednom mesečno da urade samopregled.

Fond Savetovališta za žene obolele od raka dojke Biljana Ristanović-Bilja osnovan je 2003. godine s ciljem da obolelim ženama pomogne da reše materijalne probleme prilikom nabavke neophodnih lekova za hemoterapiju i većina takvih problema rešena je zahvaljujući upravo ovom fondu.

Humanitarnu akciju podržali su Vlada Kanade, odnosno Kanadska Agencija za međunarodni razvoj (CIDA), republičko Ministarstvo za zdravlje, užička opština, Društvo za borbu protiv raka u Užicu, Užička bolnica i Zdrsvastveni centar Užice.

Zahvaljujući Fondaciji Katarine Karađorđević gost Savetovališta Jefimija i užičke opštine bio je dr Ričard Hirš, radiolog iz Ohaja. On je istakao da je veoma važno što obolele žene u Užicu imaju podršku lokalne zajednice i porodice, te da bi užičko Savetovališe "Jefimija" trebalo da postane model za slične organizacije u Srbiji.

Humane akcije užičkog savetovališta mogu da pomognu svi ljudi dobre volje kako bi se poboljšali uslovi za dijagnostiku i lečenje obolelih žena.

N. K.