Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Lepa mesta u nasem okrugu. - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Lepa mesta u nasem okrugu.

By: nikmen
Date: 09.06.2007. 23:11:02
Ajde ocu negde da idem a ne znam gde. Prihvata se sve osim zlatibora.

Subject: Odg: Lepa mesta u nasem okrugu.

By: Vlad Dracul
Date: 09.06.2007. 23:23:35
Sta tražiš? Hoćeš li žurku i clubbing ili hoces mir i odmor.. hoces li reku, planinu, jezro, šumu?!? Sta želiš videti reci i dobićeš predloga

Subject: Odg: Lepa mesta u nasem okrugu.

By: saxphotos
Date: 10.06.2007. 04:25:22
Tara-vidikovac Zvezda
Subject: Odg: Lepa mesta u nasem okrugu.

By: nikmen
Date: 10.06.2007. 09:30:25
: Vlad Dracul  09.06.2007. 23:23:35

Sta tražiš? Hoćeš li žurku i clubbing ili hoces mir i odmor.. hoces li reku, planinu, jezro, šumu?!? Sta želiš videti reci i dobićeš predloga
MA ne zurke priroda samo da je pored vode.

Subject: Odg: Lepa mesta u nasem okrugu.

By: Pedja
Date: 10.06.2007. 11:02:07
Saxe, to je Biljeska stena.

Nikmene, valjalo bi da pudes precizniji sta te nteresuje. ima raznih kombinacija pored vode. No, onako napamet:

- kanjon Djetinje. Kada krenes uzvodno imas gomile mesta gde mozes da provedes dan. Nezaobilazni su Rajske otoke, Picin Vir, Stapari, usce Susice u Djetinju

- jezero Vrutci je omiljeno izletiste, ogotovo ako znas da odes na neko mesto koje nije toliko popularno

- na tu stranu imas i Ristanovica polje, to je dolina kroz koju protice reka Susica. Prosle i ove godine je zavrsena popravka puta tako da je lako pristupacno kolima. Fenomenalno mesto

- Jovanova voda na Jelovoj gori, pomalo zaboravljeno izletiste, ima sve sto je potrebno, lepu prirodu, dobar izvor, potok i dostaprostora za izletnike

- Kanjon Dervente u Krvavcima. Ko zna put, moze i kolima da stigne na jedno odlicno mesto za izlet. Ko vise zna, on moze tu da stigne i biciklom, ili cak i peske. Takodje ima odlican izvor, prlepu prirodu, malu sumsku reku i mesto za izletovanje.

- kanjon Uvca. Bio sam nazalost smo jedno, na uscu neke Dobroselicke reke u Uvac, ali Uvac je u celom svom toku veoma atraktivan. Pristupacan je kod Manastira Uvac i Manastira Dubrava.

- Jezero Ribnica na Zlatiboru je nezaobilazno. pristupacno je sa vise strana i kolima, a posto se nivo vode u nemu ne menja, uvek je prelepo.

- Rzav na Vodicama, koji krece ispod Dacove prevojje izmedju Murtenice i Cigote, pa se psusta prema Zlatiboru je u celom svom toku prepoznatljivo lepa. Mislim da je najvise razglednica sa Zlatibora snimljeno upravo u dolini ove reke.

- S druge strane Dacove previje, prema Ljubisu, tece reka Ljubisnica, koja je zbog udaljenosti manje poznata, ali nista manje lepa reka.

- vodopadi u Gostilju su nezaobilazni, narocito ako pogodis u vreme kao sada, kad aima kisa pa mala gostiljska recica nabuja. Na kratkom toku do usca u KAtusnicu recica se veoam strmo spusta nize sistem velikog broja vodopada. Vrlo je atraktivno.

- reka Katusnica je takodje interesantna, kao klasican preimerak Zlatiborske planinske reke.

- Katusnica i Ljubisnica kao i veliki broj drugih malih reka i potoka, uslivaju se u Veliki Rzav, koji krivuda kroz kanjone i doline slivajuci se prema Arilju i Reci Moravici. Celom svojim tokom je prelepa. Imao sama priliku da prosle godine, sidjem u njen kanjon na mestu, gde se to retko cini, kod Ravni, nizvodno od Orlovace, na izlasku iz velikog kanjona, i pri tom uzivam punim plucima. Nisam bio ali sam od mestana saznao, da je ulaz u ovaj kanjon, uzvodno od Orlovace lep za izletovanje i pristupacan cak i kolima. Veliki rzav je, inace, verovatno pristupacniji od stane Arilja.

- nezaobilazno lepo mesto je dolina reke Prdavca. Jes mu ruzno ime ali je to mala pitoma zlatiborska reka koja tece od Zlatibora ka Semegnjevu. Ko voli civilizovanije, moze da svrati kod Komse na uredjeno jezerce, a ko ne voli, pored puta ima gomile mesta gde moze da se stane i izletuje.

- kada se sidje do zeleznicke stanice u Semegnjevu, pa krene putem prema Semegnejvu ali odmah iza mosta skrene levo zemljanim putem, iza brda ce naci Bjelaki potok i njegov atraktivni vodopad.

- ko voli avanturu, od zeleznicke stanice u Semegnjevu pa nizvodno Semegnjevskom rekom moze da nadje mnogo lepih mesta za provod. Nedaleko odatle, Semegnjevska reka se uliva u Crni rzav a ceo taj prostor je vrlo lep i zanimljiv avanturistima. Narocito bih izdvojio jednu dolinu koju okruzuju Crni Vrh i Medja koja je kao raj na zemlji. Potuno izolovana i pristupacna samo peske, pitoma, okruzena borovom sumom s jedna ilistopadnom s druge strane, kroz nju protice Crni rzav koji na tom mestu pravi i mali vodopad. Pravo mesto za nekog ko hoce da se iskljuci od sveta.

- Izletnicima je dobar izbor reka Kamisna u Mokroj Gori. dobrim delom je pristupacna sa lepo uredjenim mestima za izlete i kupanje. Ko voli avanturu, moze da krene uzvodno u divljinu u kanjon i nece ostati razocaran.

Za prave avantuiiste postoje dve reke:

- Beli Rzav se izliva iz Zaovinskog jezera i kod Kotromana sastaje sa Kamisnom odakle zajedno nastavljaju prema Dobrunu i Visegradu da bi na kraju zavrisli u Drini. To je retko mesto gde voda tece ciklicno, posto se akumulacioni Zaovinsko jezero puni vodom iz Drine iz Perucackog jezera, a onda sliva Belim rzavom nazad u Drinu. Beli rzav dobrim delom tece kroz kanjon, veoma atraktivan, a u pocetku i nepristupacan bez odgovarajuce opreme. Kao sto rekoh to je za prave avanturiste i tu se ne ide izletnicki. Ovo imam u planu da ove godine prodjem.

- Nista manje atraktivna nije reka Raca i njen kanjon. Ona se sliva sa Tare do istoimenog manastira kod Bajine Baste. Ovaj kanjon sam prosao, i mogu da kazem da je to zaista posebno iskustvo. Kao i kanjon Belog rzava zahteva opremu i iskustvo u takvim poduhvatima. Cuo sam da su od ove godine zabranili da se u kanjon Race ide bez odgovarajuce pratnje i opreme, sto me i ne cudi, jer je tamo lako ozgubiti glavu. Cak sam saznao da u kanjonu ima medveda, ali srecom, to sam saznao nakon sto sam kanjon i prosao. No, nije sve tako strasno. U kanjon se bez problema moze doci do izvora mineralne i tople vode Ladjevac, pa cak i nesto dalje. U principu do slapa Skakavac, sve je prohodno, lako pristupacno i veoma atraktivno. U kanjon Race se ide krajem avgusta, kada je vodostaj najnizi i tada je dobar deo kanjona suv, jer Raca ponire kada je mali vodostaj i ostavlja prohodno i suvo korito. Slap Skakavac je tada suv, nema vode, ali je neprohodan bez opreme jer se radi o kamenom zidu visine oko petnaestak metara. No, cak i ko stigne do njega, bice vise nego zadovoljan vidjenim.

- Prava turisticka atrakcija je reka Perucica, u mestu Perucac, na samoj Drini. Vrlo je kratka, 365 metara i svoj tok zavrsava velikim vodopadom kojim se baca u Drinu. Celim tokom je pristupacna i uredjena i za turiste odlican izbor.

- ne treba na kraju zaboraviti i jezero Perucac, ali ne onaj deo kod hidroelektrane, vec treba otici uzvodno. Put sve vreme ide obalom jezera i pruza odlican dozivljaj. Malo je nezgodno za izletnike, jer je obala strma i nacickana divlje podignutim brvnarama i splavovima, ali to niko ne treba da propusti bar da vidi.

Eto, to ti je neki kraci pregled na brzinu. Siguran sam da sam dosta toga i preskocio da pomenem, ali to i nije tako tesko, s obzirom koliko je nas kraj bogat.

Subject: Odg: Lepa mesta u nasem okrugu.

By: Vlad Dracul
Date: 10.06.2007. 11:48:04
Ja ostajem bez teksta sada obzirom da je Pedja to objasnio i vise od ocekivanog.. od mene savet nadji neku kartu i trazi mesta koja ti je Pedja preporucio - neka i sam moram da posetim Wink

Subject: Odg: Lepa mesta u nasem okrugu.

By: nikmen
Date: 10.06.2007. 12:01:40
Pedja za neka od ovih cu sigurno da se odlucim.