Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Nijedan vrtić u Užicu nije klimatizovan, pa se mališani bukvalno kupaju u znoju - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Nijedan vrtić u Užicu nije klimatizovan, pa se mališani bukvalno kupaju u znoju

By: Pedja
Date: 06.07.2007. 14:03:54
http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=15083

05.07.2007, UŽICE

Izvor: PRESS

TOPLOTNI UDAR

Nijedan vrtić u Užicu nije klimatizovan, pa se mališani bukvalno kupaju u znoju

Mališani u užičkim vrtićima bukvalno se kupaju u znoju, jer nijedno od sedam obdaništa nije klimatizovano! Najgore je u gornjim delovima objekata, koji su direktno izloženi suncu, jer su vrtići u Užicu uglavnom starije zgrade i nemaju izolaciju.

Vaspitači s kojima smo razgovarali kažu da u letnjem periodu ima manje dece. Oni savetuju roditelje da ne dovode decu kada spoljne temperature pređu trideset stepeni Celzijusa.

- Deca se skroz oznoje dok spavaju. U krevet ih uglavnom stavljamo u gaćicama, a preko stomačića prebacimo im samo čaršav - objašnjava jedna od užičkih vaspitačica.

Njena koleginica kaže da su nekada u dvorištima vrtića postojali i bazenčići, ali dodaje da su morali da ih ukinu zbog toga što su noću dolazili mačke i psi, ali i starija deca iz osnovnih škola.

- Bilo bi dobro da se prostorije nekako rashlađuju, jer ako temperature u julu budu više od 40 stepeni, kao što najavljuju, ne znam kako ćemo preživeti - dodala je druga vaspitačica.

Direktor Dečjih vrtića Jovan Marković kaže da postoji potreba za klimatizacijom, ali dodaje da od Zavoda za zaštitu zdravlja u Užicu nisu dobili odobrenje.

- Pre nekoliko godina pitali smo ih da li smemo da postavimo klima-uređaje u dečjim vrtićima, ali njihov stav je bio jasan da to ne smemo da uradimo. U obrazloženju su naveli da u vrtićima ima dece sa alergijama i drugim bolestima i da klima-uređaji mogu nepovoljno uticati na zdravlje dece - objašnjava Marković.

Međutim, Ministarstvo zdravlja donelo je u maju rešenje kojim se beogradskim vrtićima praktično dozvoljava klimatizacija, uz napomenu da bi to bilo korisno za razvoj dece u predškolskom uzrastu. Ministarstvo je istaklo i da se aparati za klimatizaciju moraju redovno održavati u cilju prevencije širenja mikroorganizama kroz sistem za klimatizaciju, kao i da razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne bi smela da bude veća od šest stepeni Celzijusa.


Ništa bez donatora

Klima-uređaji ne postoje ni u objektima niške Predškolske ustanove "Pčelica". Direktorka "Pčelice" Dušica Dikić kaže za Press da se roditelji zalažu za to da vrtići u Nišu budu klimatizovani, ali dodaje da ostaje dilema da li je klima-uređaj, sa zdravstvenog aspekta, neškodljiv za decu u najranijem detinjstvu.

Nešto bolja situacija je u leskovačkim obdaništima. Šest gradskih i tri prigradska vrtića imaju svega osam klima-uređaja, od kojih su nekoliko kupili roditelji na svoju inicijativu. Za potpunu klimatizaciju svih objekata u Leskovcu potrebno je oko 100 aparata, koje nije moguće nabaviti bez pomoći donatora.


Z. GLIGORIJEVIĆ

Subject: Odg: Nijedan vrtić u Užicu nije klimatizovan, pa se mališani bukvalno kupaju u z

By: alexey
Date: 06.07.2007. 14:46:13
Bitno je da je crkva pored vrtica "Poletarac" na rakijskom pijacu renovirana.

Subject: Odg: Nijedan vrtić u Užicu nije klimatizovan, pa se mališani bukvalno kupaju u znoju

By: klackalica
Date: 09.07.2007. 11:39:55
Najgore sa tom vrućinom je što je u vrtićima stalno promaja. Moj klinjo je sve četiri godine u vrtiću non-stop bio slinav i uši ga bolele (osetljiv na promaju). Prozori su non-stop otvoreni i dovoljno je otvoriti vrata pa da decu pobije promaja.
A i ovi genijalci iz ZZZZ mi nisu jasni. Čuj, klime škode. A 50 stepeni ne škodi? Ne mogu da verujem. I ne znam šta ima njih ko da pita oko klima uređaja, mislim da ima prečih poslova kojima oni treba da se bave i za koje su kompetentniji. Npr. dezinsekcije i sl.

Subject: Odg: Nijedan vrtić u Užicu nije klimatizovan, pa se mališani bukvalno kupaju u znoju

By: GradjaniN
Date: 09.07.2007. 12:54:44
Promaja zaista jeste problem, ali ne kao nachin hladjenja te je treba sprovaditi tako da deca ne budu direktno na udaru vazdushne struje. Mnoga deca ni kod kuce nemaju klimu pa nije strashno ako je nema ni u vrticu. Mada trebalo bi da imaju tamo makar nekakve ventilatore i sl. ipak je to javna ustanova. Problem sa korishcenjem klime je shto ona veoma lako mozhe i da poveca termogeni stres na organizam.

Subject: Odg: Nijedan vrtić u Užicu nije klimatizovan, pa se mališani bukvalno kupaju u znoju

By: alexey
Date: 09.07.2007. 14:28:50
: GradjaniN  09.07.2007. 12:54:44

...Mnoga deca ni kod kuce nemaju klimu pa nije strashno ako je nema ni u vrticu...

tacno, ali u kuci nema 40-oro dece.

Subject: Odg: Nijedan vrtić u Užicu nije klimatizovan, pa se mališani bukvalno kupaju u znoju

By: GradjaniN
Date: 14.07.2007. 03:15:05
(at alexey) Prostorije u vrticu su svakako vece od soba u prosechnim stanovima, a i deca tamo ne skachu i ne trche bez prestanka.

Subject: Odg: Nijedan vrtić u Užicu nije klimatizovan, pa se mališani bukvalno kupaju u znoju

By: Alex-Km
Date: 14.07.2007. 11:57:00
radim sa klimama, i mislim da je bolje sto ih nema u vrticu jer stvarno mogu da skode. one skode ponekad i odraslima, sta mislite kako je deci?Huh?