Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Uvođenje gasa u Užicu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Uvođenje gasa u Užicu

By: Pedja
Date: 11.07.2007. 12:41:25
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=8006

Užice ima najskuplji priključak u okruženju

Uvođenje gasa za 1.000 evra

Autor: V. Lojanica | 11.07.2007. - 08:00

UŽICE - Građani Užica platiće priključak na gas mnogo skuplje nego stanovnici okolnih manjih mesta. Iako Užičani od lokalne vlasti za sada imaju obećanja da će priključak na gasovod biti manji od 1.000 evra, i taj iznos je drastično viši od onog koji će plaćati Ariljaci i Požežani. Predsednik užičke opštine Tihomir Petković skoro duplo višu cenu pravda stavom da na njeno kreiranje utiče konfiguracija terena.

Bez obzira na to što je druga faza gasifikacije Užica, koja će obuhvatiti 13.500 potrošača, počela pre nekoliko nedelja, razvođenjem sekundarne mreže u Sevojnu i najavom izvođača radova, lokalne firme „Jedinstvo“ da će ovo prigradsko naselje prve potrošače dobiti do kraja godine, niko iz opštine i novoosnovanog „Užice gasa“ AD nije saopštio građanima koliko će ih priključak koštati.

- O ceni priključka na gasovod tek će se pričati, za sada je poznato samo da će biti manja od hiljadu evra - kaže predsednik opštine i konstataciju da ista investicija u Požegi i Arilju građane košta puno manje zbog konfiguracije terena.

S druge strane, u komšijskim varošima Arilje i Požega, gde se tek prikuplja dokumentacija za gasovod, lokalne vlasti izričito tvrde - priključak će biti jeftiniji od 400 evra po domaćinstvu.

Prvi čovek Arilja Zoran Mićević kaže da su njegova opština i Požega zajednički ušle u posao gasifikacije kojim treba da se pokrije između deset i jedanaest hiljada potrošača. On ističe da je taj posao poveren firmi „SI gas“, u kojoj su deoničari italijanska kompanija „Aće gas“, i Mićević nije želeo da pojašnjava očiglednu razliku u ceni.

Međutim, direktor „Užice gasa“ Milan Sekulić ovakve Mićevićeve najave komentariše kao marketinšku stvar.

- Cenu priključka na gas odrediće Agencija pri Ministarstvu za energetiku, a dosadašnja iskustva iz Srbije govore da je realno da ona bude oko hiljadu evra. Sačekajmo da se završi gasifikacija Arilja pa da vidimo da li će na kraju sve biti 400 evra i šta je sve u tu cenu uključeno - kaže Sekulić.

Pre nekoliko dana počeli su radovi na izgradnji magistralnog kraka gasovoda od Užica prema Čajetini. Čajetinske vlasti još uvek ne znaju koliko će žitelji ove zlatiborske varoši izdvojiti za priključak, ali naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman kaže da će ta suma biti daleko ispod hiljadu evra.

Subject: Odg: Uvođenje gasa u Užicu

By: Pedja
Date: 24.10.2007. 11:39:33
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=45207

Гас пред вратима Ужица

Цевовод већ ушао у дворишта севојничких кућа, а у Ужице стиже од Нове године. Цена прикључка биће око 1.000 евра

Ужице – Са брда званог Сарића осоје изнад Ужица, ових дана се у ископане канале постављају челичне цеви, и то у три правца: ка Севојну, Сењаку и према насељу Царина. То је део обимног подухвата гасификације ужичке општине, која је са 2,5 милиона евра финансирана из НИП-а, а уједно и важан кораку у градњи овдашњег гасовода, једине шансе да се проблем велике аерозагађености Ужица ублажи или реши.

Готово две деценије су Ужичани чекали гас, а у међувремену се наслушали свакојаких политичких прича о гасоводу. Пошто су се прошле године две севојничке ваљаонице прикључиле на примарни гасовод, сада се гради секундарна мрежа. Опет је Севојно прво по реду и у том послу.

– Тренутно се гради мерно-регулациона станица у Севојну и њеним завршетком, за око месец дана, стварају се могућности за првих тридесетак индивидуалних прикључака, као и за прикључак „Топлотине” котларнице која загрева ово насеље – објашњава за „Политику” Милан Секулић, директор акционарског друштва за дистрибутивну мрежу и дистрибуцију гаса „Ужице гас”, нагласивши да су поједини цевоводи већ ушли у дворишта севојничких кућа, којима гас стиже до краја године.

– Ако временски услови буду повољни, мерно-регулационе станице ће бити завршене до Нове године, и на Сењаку и код зграде Медицинске школе на Царини. У тим деловима Ужица прикључци се планирају за идућу годину – најављује Секулић.

Још није утврђена званична цена индивидуалног прикључка, мада се помиње цифра од 980 евра по домаћинству. Биће направљен споразум са банкама да то корисници плате на вишегодишње рате. Корисници централног грејања чије станове греју котларнице ЈКП „Топлота” неће имати посебних трошкова око увођења новог, чистијег енергента.

– За следећу годину планирамо да укупно, у Ужицу и у Севојну, буде од 1.500 до 1.800 прикључака на гасовод. Цена прикључка је за све иста, као и услови плаћања – додаје Милан Секулић.

Б. Пејовић
[објављено: 23.10.2007.]

Subject: Odg: Uvođenje gasa u Užicu

By: milorad
Date: 30.04.2010. 16:46:19
Danas dobih obavestenje da se kao u mojoj ulici uvodi gas pa treba da se prijavim ako hocu ....a ja nemam pojma ni stace mi ni kolko to sve kosta , vidim da gas malo malo pa poskupi , ima li neko da je upućen u ovo DAL SE OVO ISPLATI....

Subject: Odg: Uvođenje gasa u Užicu

By: novembar 1
Date: 08.06.2010. 01:30:59
Užički koncept po kojem je pored JP Toplota koje gazduje toplovodom, osnovano i JP Gas kome je data u nadležnost izgradnja i gazdovanje gasovodom, po mom mišljenju je sasvim pogrešan. To je moralo biti jedno JP čiji zadatak treba da bude proširenje toplovoda po gradu i obuhvatanje što većeg broja objekata na toplovod, a da se gas uvodi u gradske kotlarnice, a ne da se razvodi po gradu do svake kuće.
Ako bi se ozbiljno neko (?) pozabavio računicom verujem da bi došao do zaključka da bi samo tako gas bio isplativ za grejanje i da bi se samo tako moglo podneti grejanje na taj način u većini porodica. Ovim sistemom kako se pošlo, sigurno ni 20% porodica to sebi ne može da priušti po sadašnjim cenama, plus troškovi za samo uvođenje i prilagođavanje kućnih postrojenja za ovaj energent. Dovoljno je videti iskustvo u gradovima koji odavno imaju gas, većina se preko individulanih priključaka više ne greje na taj način, jer je skupo.
Posebna je priča o opterećenju poreskih obveznika sa dva JP, sasvim nepotrebno.

Subject: Odg: Uvođenje gasa u Užicu

By: Pedja
Date: 08.06.2010. 11:50:51
Verovatno bi to bilo ekonomičnije za grejanje, ali gas ima i drugu primenu, recimo za kuvanje. Po svim računicama gas bi trebalo da bude mnogo jeftiniji ali sve dok se u račun ne uzmu razne provizije, burazeri, kumovi, podmazivanja i reketi.