Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Vera i religija (see the full version of Vera i religija)
Oreska - Užice : Папа Бенедикт: Ми смо једина црква - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Папа Бенедикт: Ми смо једина црква

By: Pedja
Date: 11.07.2007. 13:10:08
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=34162

Папа Бенедикт: Ми смо једина црква

Само Католичка црква има право да се зове хришћанском црквом – другим хришћанским црквама оспорено то право
Папа Бенедикт XVI

У Ватикану је доливено уље на ватру међурелигиозне дискусије, која већ пуних седам година узбуђује вернике, пре свега припаднике хришћанских религија. Надовезујући се на контроверзно пастирско писмо „Dominus Iesus” из 2000. године, у коме је истакнуто искључиво право Римокатоличке цркве да себе назива аутентичном хришћанском црквом, Ватиканска конгрегација објавила је нови документ, усмерен ка оспоравању права реформисаних верских заједница да се називају црквама.

Директни атак конгрегације упућен је на адресу протестаната. Међутим, папа Бенедикт XVI јуче је у Ватикану проширио значај и смисао документа. Истакавши да једино Католичка црква има право да се зове хришћанска црква. Осталим је хришћанским црквама оспорио то право: „Само је једна црква Исуса Христа... Само њени (римокатолички) поглавари и бискупи јесу наследници Христових апостола. Цркве осталих хришћанских конфесија, у најбољем случају, јесу црквене заједнице, никако цркве у пуном смислу те речи.”

Аналитичари и коментатори у Ватикану запитали су се није ли овде реч о покушају Ватикана и његовог поглавара да се доведе у питање Договор из Баламанда, постигнут 23. јуна 1993. године између представника православних цркава и Римокатоличке? Као једна од најважнијих тачака тог договора било је одбацивање идеје унијатизације, осуда сваког покушаја ширења римокатоличког утицаја на штету православних цркава.

М. К.

Subject: Odg: Папа Бенедикт: Ми смо једина црква

By: Willy Wonka
Date: 09.08.2007. 18:44:42
Poznata je stvar da su Rimokatolici skloni ideji unijacenja, josh od Krstashkih ratova, pa sve do danashnjih dana. Imajuci u vidu tu (istorijsku) chinjenicu, a opet, znajuci kakav je karakter pape Benedikta Cheesy XVI, ovakve izjave ni malo ne chude (setimo se samo skandala od pre par meseci/godinu, kada je ceo muslimanski svet trazio od Benedikta seljak-smile javno izvinjenje, koje ovaj nikada nije dao).

Pored toga, tihi sukobi koji se ovih dana vode u SPC (a koji, po mnogima, liche na pripremu terena za uniju sa Vatikanom), zatim promene koje su (josh odavno) uvedene u Grchkoj PC (na primer, kalendar), itd., sugerishu na to da papa zeli da, mozda, polako pochne da ''otvara ochi'' ostalim crkvama hrishcanstva, kako bi se formirala shto bolja pozicija svete stolice kada se (i ako se) sedne za sto i krenu razgovori o zajednici.

Sve u svemu, evidentno je da je Benedikt seljak-smile jedan od najvecih politichkih delaca koji je do sada bio na chelu rimokatolichke crkve, i da tu politiku vodi krajnje beskrupulozno.

Subject: Odg: Папа Бенедикт: Ми смо једина црква

By: Teodor
Date: 22.08.2007. 15:20:25
Ova izjava Benedikta XVI usmerena je da se proveri na kojim se pozicijama trenutno nalazi Vatikan.
Ko je sve digao prašinu oko ove izjave? Malo ih je, jer ostali su svi priznali papu za vrhovnog svetskog religijskog poglavara. Benedikt XVI je na startu svog pontifikata nazvan ujedinitelj. Sigurno je da se misli na ujedinjenje sa pravoslavljem.
Ako pogledate grb koji je zaštitni znak Benedikta XVI videćete da je napravio dva presedana koja su do sada bila nezamisliva na papskim grbovima. Prvi presedan je što na grbu ne stoji papska tijara nego kardinalska mitra (ovo je izazvalo strahovito protivljenje u katoličkom svetu), a drugo je što je na grb stavio dodatak koji se zove palijum. Taj palijum se stavljao na grbove sve do 1054. god. dok nije nastupio razlaz između istočne i zapadne crkve. Tada su katolici skinuli palijum sa svojih grbova i sve do Benedikta XVI niko nije smeo da ga stavi na svoj grb. To upravo i odlučuje glavni cilj njegovog rada, a to je ujedinjenje sa istočnim crkvama.

To što on naziva katoličku crkvu jedinom pravom je velika ironija ovog sveta, jer Biblija tu istu crkvu naziva bludnicom koja svojom otrovnom naukom opija svu planetu.
U knjizi Otkrivenja piše da će se jedan njihov poglavar ponovo vratiti na presto i da će cela zemlja poverovati u njegovo vaskrsnuće iz mrtvih i sa njim završava istorija ove zemlje.
Podsetio bih da Benedikt XVI nije u svom grbu stavio papsku krunu-tijaru i on sebe tim činom ne priznaje za papu, zato što zna da tijara pripada nekom drugom koji će se ponovo pojaviti koji je njen pravi vlasnik.

Subject: Odg: Папа Бенедикт: Ми смо једина црква

By: dakula74
Date: 26.05.2008. 21:23:25
Da i kad na sve dodas PUCH i SPC kojim amfilohije radovic i kompanija namerno malim slovom smenise PATRIJARHA PAVLA moze se zakljuciti da papi dobro ide.Oni su takozvani rimski djaci tj. oni koji zagovaraju prisajedinjenje sa katolicima.I CELA SRBIJA cuti kao da se nista nije dogodilo.

Subject: Odg: Папа Бенедикт: Ми смо једина црква

By: GradjaniN
Date: 28.05.2008. 08:01:56
Pa kad cela drzhava ide u evropske integracije ne mozhe ni crkva ostati po strani. Cheesy

No ako i bude crkvenog E(Unijacenja) uvek mozhemo da predjemo u protestante. Grin

Meni se svidja ideja da svi hrishani budu jedinstveni jer bit to smajilo razloge za sukobe izmedju samih hrishcana. Medjutim ima tu jedan drugi problem - s obzirom da kada je crkva (svejedno koja) kao institucija u pitanju i slepcu mora biti jasno da se tu ne radi o veri vec o jednom specifichnom obliku vlasti nad ljudima koji ispovedaju tu datu veru. Tako da shto se mene tiche biti verenik je OK ali biti pripadnik neke crkve to ti je bezmalo kao biti  pripadnik politichke partije - nema ama bash nikakve razlike osim u ambalazhi.

Subject: Odg: Папа Бенедикт: Ми смо једина црква

By: Teodor
Date: 12.06.2008. 08:43:55
Pa kad cela drzhava ide u evropske integracije ne mozhe ni crkva ostati po strani.


Istorija je pokazala da kada se crkva i drzava ujedine dolazi do veoma loseg spoja po narod.
Crkva treba da se drzi dalje od politike, sledeci primer Isusa Hrista.

No ako i bude crkvenog E(Unijacenja) uvek mozhemo da predjemo u protestante.


Velika vecina protestanata je vec uclanjena u ekumenski pokret koga predvodi katolicka crva, tako da je izbor skracen na 1 ili 2 crkve.

Meni se svidja ideja da svi hrishani budu jedinstveni jer bit to smajilo razloge za sukobe izmedju samih hrishcana.


I meni se svidja ideja da se svi hriscani ujedine, ali pod uslovom da se drze onoga sta pise u Svetom Pismu, a ne onoga sto uci katolicka crkva.

Da i kad na sve dodas PUCH i SPC kojim amfilohije radovic i kompanija namerno malim slovom smenise PATRIJARHA PAVLA moze se zakljuciti da papi dobro ide.


Kada se u SPC izabere patrijarh, on ostaje na funkciji do kraja zivota i niko nema pravo da ga smeni.
Kao sto vidimo pojedinci su spremni na sve pa i da prekrse crkvena pravila kako bi se domogli vlasti i spojili sa katolicima sto pre.

Ocito nekome se veoma zuri, a pitanje je zbog cega?