Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: GPS tehnologije i oprema (see the full version of GPS tehnologije i oprema)
Oreska - Užice : Koji datum koristiti na GPS-u? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Koji datum koristiti na GPS-u?

By: Pedja
Date: 11.07.2007. 21:48:27
GPS je podrazumevano podešen da prikazuje koordinate u WGS84 datumu. Ujedno ovo je i najbolji izbor, naročito ako je potrebno da podatke razmenjujete sa drugima.

WGS84 je usvojen kao svetski standard, podrazumevan i podržan na svakom GPS uređaju, u i u svakom kartografskom programu, što omogućava laku ramenu podataka.

U svakom slučaju GPS podatke interno uvek koristi u WGS84 datumu, čak i ako vi za prikaz izaberete neki drugi. Izuzetak je smao prenos podataka NMEA protokolom, kada će podaci biti preneti u onom datumu koji ste izabrali.

Izuzetno, dobro je da GPS prebacite na datum koji odgovara papirnim kartama, ako GPS koristite zajedno sa tim kartama. Recimo, naše topografske karte su izrađene u Hermanshogel datumu i ako GPS podesite na taj datum i u Transverse Mercator projekciju, koordinate koje vam pokaže GPS možete direktno primeniti na topografskoj karti.

Ipak, kada razmenjujete podatke, uvek imajte u vidu da će te koordinate valjati samo nekome ko takođe ma naše topografske karte. Ako bi želeo da te koordinate primenu i nekim drugim kartama, mora bi prvo da računa i radi preračun i koordiante prevede u WGS84 datum ili neki drugi koji odgovara njegovim kartama.

Iz iskustva, najbolje je uvek koristiti WGS84 osim kada imate konkretan razlog da koristite neki drugi datum.