Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Tehnologije i tehničke nauke (see the full version of Tehnologije i tehničke nauke)
Oreska - Užice : Mobilni telefoni i pamćenje - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Mobilni telefoni i pamćenje

By: knezofil
Date: 14.07.2007. 01:10:39

13. jul 2007. | 09:22 | Izvor: Beta
Dablin -- Elektronski uređaji koji čuvaju informacije stvorili generaciju nesposobnu da zapamti i najobičnije stvari, tvrde naučnici.

Prema studiji časopisa Pazler brejn trejner, koja je objavljena u Dablinu, četvrtina anketiranih kaže da ne može da zapamti broj svog telefona, a dve trećine ne mogu da se sete datuma rođenja više od tri prijatelja ili rođaka. Mlađi od 30 godina manje se sećaju rođendana i brojeva nego stariji od 50 godina.

Prema studiji, dve trećine ispitanih kaže da se oslanja na telefon ili elektronski organizator da bi sačuvalo važne datume.

"Ljudi u naše vreme moraju da pamte više nego pre, ali se oslanjaju više na tehniku nego na svoj um", kaže Ian Robertson, profesor psihologije na koledžu Triniti u Irskoj.

Subject: Odg: Mobilni telefoni i pamćenje

By: knezofil
Date: 14.07.2007. 01:16:48
za njima je ovo trebala studija, a za sebe sam isto primetio i sam smile

onda sam samo izbrisao sve brojeve fixnix telefona iz kontakata sa mobilnog, i poceo vise da ih pamtim... i brojeve uopste!

Subject: Odg: Mobilni telefoni i pamćenje

By: Kojoks
Date: 12.09.2007. 01:13:03
Hahahahahah ovo se i meni isto deshava, chesto zaboravljam stavri, a kamoli brojeve, ali mi je malo chudno to shto nikad ne zaboravim kad treba neshto da nauchim za ispit i to shto nauchim ostaje dugo u pamcenju.  

Subject: Odg: Mobilni telefoni i pamćenje

By: GradjaniN
Date: 12.09.2007. 02:51:57
Ne znam za druge ali ja ono shto zapamtim u mobilnom telefonu vishe ni ne ochekujem da nadjem u glavi, te ako se i nadje ili ne nadje - ne smeta. Stoga ne mogu da kazhem da zato zaglupljujem od mobilnog. Za mene je to vishe neshto kao rasterecivanje memorije i posla jer vecinu stvari koje unosim u mobilni stavljam tamo da ne bi pisao po belezhnicama i adresarima.