Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Bezbednost računara (see the full version of Bezbednost računara)
Oreska - Užice : Razlika izmedju virusa i spyware-a - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Razlika izmedju virusa i spyware-a

By: Rašo
Date: 08.08.2007. 12:48:12


I spyware-i i virusi pripadaju grupi neželjenog ili malicioznog softvera tj malware-a. Da bi se poslovanje obavljalo bez zastoja i bojazni o gubitku vrednih podataka, neophodno je zaštititi se od oba.
Koja je osnovna razlika?

1. Šta je…

Spyware-i su dizajnirani sa svrhom da tajno prikupljaju informacije o vama bez vašeg znanja i odobrenja. Spyware nisu virusi (oni se ne šire na druge kompjutere) ali mogu da izazovu neželjene efekte.

S druge strane, Virusi su softveri koji se šire sa kompjutera na kompjuter i uglavnom su maliciozni po prirodi.

2. Kako se instalira…

Spyware može biti instaliran na vaš kompjuter na nekoliko načina. Na primer, kroz virus ili kroz tajnu instalaciju spyware-a prilikom instalacije odabranog softvera. Takođe mogu biti instalirani i prilikom vaše posete određenim sajtovima.

Virusi se uglavnom prenose putem mail-a, instant messaging-a, ili prikriveni u kodu određenih programa. Osnovna sposobnost virusa je da se širi tako što se samostalno kopira i tako inficira kompjutere ali i mreže.

3. Delovanje…

Delovanje spyware-a usporava rad vašeg kompjutera zauzimajući memoriju pri svom radu. Spyware prati vaše aktivnosti. Na primer, prati vaše posete određenim sajtovima, zatim te informacije plasira reklamnim agencijama koje će kasnije opterećivati vaš kompjuter sa raznim reklamama (pop-ups-ovi) i na taj način ometati vaš rad i oduzimati vam produktivno vreme. Takođe je moguće da vam promeni izgled home page-a kada startujete vaš internet browser ili da iskoristi vaš dial up modem kako bi pozivao premium-rate telefonske brojeve.

Virusi imaju širok dijapazon dejstva na vašem kompjuteru, od prikazivanja iritirajućih poruka do krađe poverljivih podataka ili davanja kontrole nad vašim kompjuterom drugim korisnicima koji mogu da prave različite promene na vašem kompjuteru.

4. Zaštita…

Zaštita od spyware-a i virusa je moguća ukoliko posedujete odgovarajuće zaštitne softvere i ukoliko ih redovno ažurirate.