Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Potpecka pecina sve posecenija - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Potpecka pecina sve posecenija

By: Pedja
Date: 10.09.2007. 14:54:18
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=40472

Потпећка пећина све посећенија

Припремају се радови за лакши прилаз овом највреднијем спелеолошком објекту западне Србије

Ужице - Опет су овог лета, као некад, многи у проласку магистралом између Пожеге и Ужица застали крај села Потпећ, па навратили у познату Потпећку пећину. Или, пристигли овамо са Златибора и Таре, где су се одмарали, на организовани дневни излет у овај прави драгуљ међу пећинама. У највреднији спелеолошки објекат западне Србије, са богатим украсима и једним од највећих пећинских улаза на Балкану, монументалне висине од 50 метара.

Подаци ужичке Туристичке организације говоре да ју је од марта, кад се Потпећка пећина отвара, до краја августа ове године видело око шест хиљада посетилаца. Памте се, истина, још масовније посете пећини, нарочито с почетка осамдесетих година прошлог века, кад је уређена, осветљена, опремљена са 976 метара пешачких стаза и прилагођена за долазак туриста, али последњих деценија ово је један од бољих резултата.

- Од 2004. године општина Ужице је газдовање Потпећком пећином поверила ужичкој Туристичкој организацији и ми смо много урадили на њеној сајамској промоцији - каже за „Политику” Мирослав Рађен, директор ТО Ужице. - Пећини и оближњем селу грнчара Злакуси, обједињене са етно-парком Терзића авлија у један туристички производ, предност смо дали приликом представљања ужичког туризма на сајмовима, наравно уз већ јавности добро познате Мокру Гору и планину Тару. Вредело је, све више туриста походило је Потпећку пећину, не само домаћих (посебно оних из Београда, Војводине и Чачка), већ и страних који су пролазили овим крајем.

Посета би, свакако, била и боља да није једног проблема који се вуче већ деценијама, а који није нерешив. Пут који с магистрале води ка Потпећкој пећини пролази подвожњаком испод железничке пруге на овом делу. Тај пролаз је прилично низак, па овуда аутобуси високе туристичке класе не могу да прођу. Мирослав Рађен наводи да су летос многи одустали од посете пећини управо из тог разлога, а упорнији су ту паркирали аутобусе па одатле два километра пешачили узбрдо до пећине.

- Крећемо у решавање тог проблема. Продубиће се подвожњак за око 40 цм и направити још једна коловозна трака да се омогући пролаз аутобуса. Очекујемо да до почетка следеће сезоне ти послови буду завршени - најављује наш саговорник.

Такође, добијене су паре из донација за градњу мокрог чвора крај пећине, а конкурисаће се за средства из Националног инвестиционог плана за проширење уског прилазног пута пећини и асфалтирање паркинга. У њеној близини већ постоје два атрактивна ресторана, а низ малену реку Петницу, која истиче из Потпећке пећине, мноштво рибњака пуних квалитетне пастрмке које су мештани на овом делу направили поред својих кућа.

Б. Пејовић
[објављено: 10.09.2007.]

Subject: Odg: Potpecka pecina sve posecenija

By: Top
Date: 10.09.2007. 15:03:44
Potpecka pecina, grncharija u Zlakusi su pun pogodak za Uzichki region.
Ne svidja mi se ideja da se do pecine dolazi autobusima, to automatski podrazumeva pravljenje parkinga i narushavanje vec lepog ambijenta ispred pecine.
Bolje bi bilo kada bi se autobusima stizalo do puta koji vodi navishe do pecine i tu napraviti parking i mesto za odmor. A celom duzinom puta do pecine napraviti klupuce za odmaranje i predah.