Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: PMR446 - nelicencne radio veze (see the full version of PMR446 - nelicencne radio veze)
Oreska - Užice : Pozivni kanal - kanal 8 - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Pozivni kanal - kanal 8

By: Pedja
Date: 25.09.2007. 16:59:48
Za razliku od CB (Civil Band / Građanski opseg) i radio-amaterskih veza, kod kojih je cilj ostvarivanje veza sa nepoznatim ljudima i na što većem rastojanju, PMR446 je namenjen pre svega za vezu između poznatih ljudi u okruženju. Međutim, s obzirom da je PMR446 postao popularan, staraju se uslovi i za međusobnu komunikaciju nepoznatih ljudi, naročito u većim gradovima ili za vreme nekih dešavanaj kada se na jednom mestu okuplja veliki broj ljudi.

U svetu je već postao običaj da se kanal broj 8 koristi za pozivanje. Dakle, ako vam je dosadno i želite sa nekim da pričate, probajte da pozivate na kanalu 8. Uvek neko može da vam se javi.

Za uređaje koji prepoznaju CTCSS kodove, koristi se CTCSS kod 8 (88.5 Hz). Kada pozivate najbolje je ako možete na predaji da korsiite CTCSS 8 a kada slušate da slušate bez koda. Tako omogućavate da svako može da vas čuje ili da filtrira sav saobraćaj osim poziva, a vi ćete čuti svakoga ko vam odgovori imao on uključen CTCSS 8 ili ne.

Kako se poziva

Najpre, da biste mogli da se identiifukujete sagovornicima, treba da izaberete dvoj pozivni znak. Na PMR opsegu ne postoje neka posebna pravila oko određivanja pozivnog znaka. To može biti vaš nadimak ili neko izmišljeno ime koje ćete koristiti Kada jednom izaberete znak nemojte ga menjati da bi vaši sagovornici mogli lako da vas prepoznaju. Dobro je da vaš znak bude kratak i zvučan tako da ga sagovornici lako razumeju i zapamte.

Prvo poslušajte da li je kanal slobodan. Budite sigurni da niste blokirali prijem za sav saobraćaj osim CTCSS 8 jer tada nećete čuti one stanice koje taj kod ne koriste.

Možete čak i pitati "Da li je ovaj kanal slobodan?" Sačekajte par desetina sekudni, pa ako vam se niko ne javi možete smatrati da je kanal slobodan.

Pozovite: "CQ CQ CQ ovo je . Pozivam i slušam."

Možete pobati i "Opšti poziv, opšti poziv, opšti poziv ovo je . Pozivam i slušam."

Niko vam neće zameriti ni ako ste malo ležerniji pa pozovete na primer ovako: "Ovo je . Ako neko želi da razgovara, slušam." Pustite mašti na voqu. Bitno je samo da vaš poziv bude kratak i jasan.

Nakon svakog poziva sačekajte dovoljno da sagovornik može da vam se javi.

Ako vam se niko ne javlja, napravite pauzu. Nemojte provoditi sate pozivajući jer ćete tako držati kanal zauzet a praktično nikakve veze nećete održati. Predahnite i ostvite prostora da i drugi mogu da upotrebe kanal.

Ako vam se neko javi na poziv, pozdravite ga kratko i uputite na koji kanal da pređe da biste nastavili razgovor. Nemojte se zadržavati na pozivnom kanalu jer ćete ga tako držati zauzetim, a možda je potreban i drugima.