Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: PMR446 - nelicencne radio veze (see the full version of PMR446 - nelicencne radio veze)
Oreska - Užice : Koliki je domet? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Koliki je domet?

By: Pedja
Date: 25.09.2007. 18:23:35
PMR446 je po svojoj definiciji ograničen za korišćenje na malim rastojanjima - do nekoliko kilometara.

Na frekvenciji 446 MHz radio-talasi se ponašaju približno kao i svetlost, tako da je realno očekivati da se veze ostvariju u uslovima optičke vidljivosti. Naravno, radio talasi se prostiru i nešto drugačije nego vidljiva svetlost, pa tako prolaze kroz manje prepreke kao što su zid ili dva. Uz to se lako odbijaju od ravnih čvrstih prepreka pa mogu da zađu i iza ugla. Međutim, veće prepreke kao što su stambeni blokovi, brda i slično su za njih nepremostiva prepreka. Uz to, ako radio talasi prodiru kroz prepreke, gube snagu i domet se značajno smanjuje.

U praksi možete očekivati stabilne veze na rastojanjima do 500 metara do jednog kilometra, a sve preko toga je stvar konkretnih uslova. Maksimalan domet koji se očekuje je od 3 do 5 kilometara, s tim da je za najveći domet potrebno imati idealne uslove.

Ali, priroda radio-talasa je takva da nije nemoguće napraviti i veze na značajno velikim rastojanjima.

S obzirom da je zabranjeno na PMR446 uređaje povezivati spoljne antene, jedini način da povećamo domet je taj da omogućimo što dalju optičku vidljivost, drugim rečima da se popnemo na visinu. Što je veća visina, dalje možemo da vidimo, pa će i radio-talasi dalje da stignu. Uz to je potrebno obezbediti nove i sveže baterije tako da emitovana snaga bude najveća, a potrebno je voditi računa o detljima kao to je taj da antene oba PRM uređaja između kojih se uspostavlja veza moraju biti paralelne, dakle, ako na jednom antena stoji uspravno, onda mora i na drugom da bude u istom položaju.

Probajte nekad, ko zna koliko daleku vezu možete da uspostavite.

Subject: Odg: Koliki je domet?

By: Makiman
Date: 05.10.2008. 17:46:49
Uuuu ala je ovo bajata tema tebra! Evo moje iskustvo, ja sam uspeo da se cujem sa bratom, on je bio u zgradi S soliter u 7 julu, a ja sam bio kod stadiona, tj kod pumpe i culo se ok! Verovatno sto je on bio na visini, 15 sprat, i nije bilo mnogo prepreka!

Subject: Odg: Koliki je domet?

By: Pedja
Date: 05.10.2008. 19:21:10
Niej to nista neobicno, domet je 5 km a rastojanje izmedju S solitera i Stadiona je 1 km.