Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: PMR446 - nelicencne radio veze (see the full version of PMR446 - nelicencne radio veze)
Oreska - Užice : Kako radi radio? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Kako radi radio?

By: Pedja
Date: 25.09.2007. 18:44:56
Kada pritisnete dugme za predaju na uređaju pokreće se predajnik. Dok govorite, membrana mikrofona titra u ritmu zvuka koji proizvodite i pretvara ga u električne impulse. Ovi impulsi se koriste da menjaju osnovnu frekvenciju predajnika (osnovnu frekvenciju biramo izborom kanala na kome emitujemo).

Kako zvuk proizvodi različito titranje, tako se stvaraju različiti električni signali koji titraju u skladu sa zvukom. Ti titraji se prenose na izmenu frekvencije predajnika. Ovaj postupak se zove modulacija i to frekventna modulacija. Izmenjena frekvencija se pojača u predajniku i emituje u antenu.

Antena pretvara električne impulse u radio talase i emituje ih kroz prostor. Titraji električnih impulsa su pretvpreni u titraje radio-talasa.

Na prijemnoj strani, antena prima radio-talase i pretvara ih u električne impulse, oni se prosleđuju u prijemnik koji odstrani osnovnu frekvenciju i ostaju samo električni implulsi titraja. Oni ulaze u pojačavač koji ih pojača i pusti u zvučnik. Električni titraji proizvode titranjr membrane zvučnika i on stvara zvuk koji odgovara zvuku koji smo mi proizveli govorom. Taj zvuk čuje slušalac i tako mu radio-vezom biva prenesena informacija koju smo izgovorili.