Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Domaća kujna i gurmanluk (see the full version of Domaća kujna i gurmanluk)
Oreska - Užice : Vino - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1234

Subject: Vino

By: Rašo
Date: 13.10.2007. 17:07:43
           Vino je alkoholno piće koje nastaje fermentacijom grožđa i grožđanog soka. Pića slična vinu mogu se porizvoditi fermetacijom drugog voća i cveća: (voćno vino, ječma, pirinča (sake), meda (Medovina), pa čak i od bilja (Kinesko vino). Reč vino i njegovi ekvivalenti su u mnogim zemljama zaštićeni zakonom i njegova proizvodnja se kontroliše.

Nauka o vinu zove se enologija
(poznavanje vina, nauka o kultivisanju, tj. ceđenju, previranju vina i postupanju sa vinima).

Grožđe sadrži sve što je potrebno da se napravi vino. Jedinjenja koja vinu daju karakterističan ukus se nalaze odmah ispod kože. Osnovni proces u dobijanju vina je da se šećer koji se nalazi u soku grožđa pomoću kvasca prevede u alkohol. Ovaj proces je poznat pod nazivom vrenje ili fermentacija.

Pored šećera, sok grožđa sadrži kiseline koje su takođe bitne za ukus vina. Koža i semenke sadrže tanine, jedinjenja oporog ukusa (kao nezrela dunja) koja su prirodni konzervansi, omogućavaju starenje vina i njegovo sazrevanje a ne dozvoljavaju da se pokvari. Na površini zrna se nalaze ćelije kvasca, ali taj kvasac obično nije dovoljan da se napravi vino - u toku proizvodnje kvasac se dodaje.

Subject: Odg: Vino

By: Rašo
Date: 13.10.2007. 17:40:38


Da bi čovek bio respektabilan kada nešto govori mora se zaviriti u njegov vinski podrum.

Stanje u podrumu: Redovno

Ukupno boca: 146

Belo    :  26

Crno   : 120

Ostalo : Ne držimo

Najstarija boca : Kosovski Game, Suva Reka 1983 god.

Subject: Odg: Vino

By: rosarosa
Date: 15.10.2007. 12:30:10
Raso jel to tvoj vinski podrum?

Subject: Odg: Vino

By: DJ_Uro_UE
Date: 15.10.2007. 13:12:05
Ako jeste, respect za trud. Vidi se da chovek voli !!!

Subject: Odg: Vino

By: Pedja
Date: 15.10.2007. 13:22:16
Jeste njegov. Bio sam i video. Steta to nisam ljubitelj vina smile

Subject: Odg: Vino

By: jelenica_ue
Date: 15.10.2007. 13:48:25
Ne kaze se za vino,bez razloga da je pice bogova ...

Volim vino samo ga jako retko pijem jer nemam sa kim Sad a nisam neki solo drinker Sad

Subject: Odg: Vino

By: Rašo
Date: 15.10.2007. 14:02:45
     U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola, pri čemu dolazi do oslobađanja ugljenik-dioksida. Vino se nakon toga mora procediti i prečistiti.

Crno i belo vino se dobijaju na gotovo identičan način. Boja crnog vina potiče od egzokarpa crnog grožđa, odnosno od pigmenta antocijana, koji vinu daje crvenu boju, što znači da se i od crnog grožđa može dobiti belo vino, samo je potrebno kožicu ukloniti pre fermentacije.


Crno vino

Proces proizvodnje crnog vina započinje fermentacijom. Tokom nje, mehurići gasa izbacuju kožice na površinu posude za vrenje (danas uglavnom čeličnih tankova) u kojoj se vrši fermentacija. Kožice je potrebno vratiti nazad iz dva razloga: jedan je boja i ukus, a drugi činjenica da ukoliko bi im se dozvolilo da se osuše na površini, postale bi pogodan medijum za razvitak mikroorganizama pa i rizik za kontaminaciju smeše. Idealna temperatura za fermentaciju crnog vina je 29-30 stepeni.

Po završenoj fermentaciji, pristupa se presovanju. Koriste se specijalne prese, za finija vina koristi se manji pritisak i obrnuto. Prvo vino koje se samo ocedi se čuva odvojeno od onog dobijenog pod pritiskom.


Belo vino

Prilikom proizvodnje belog vina prvo se pristupa presovanju čime se odstranjuju koža, semenke i peteljke pri čemu se dobija mutan žućkasti sok. Sok onda fermentiše. Osnovni zahtev za fermentaciju belog vina je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni. Na višoj temperaturi gube se aroma i svežina. Moderni tankovi za fermentaciju imaju ugrađene automatske sisteme za hlađenje. Fermentacija traje oko 6 nedelja.

Roze

Dve su osnovne metode za pravljenje rozea. Očigledan način je da se pomeša belo vino sa malo crnog, ali je ovo u suprotnosti sa zakonom u mnogim zemljama. Drugi metod je da se započne fermentacija crnog grožđa kao u procesu proizvodnje crnog vina uz pažljivo nadgledanje ferementacije. Kad smesa dostigne željenu boju - ukloni se koža i fermentacija završi bez nje. Neke sorte grožđa su pogodnije za proizvodnju rozea od drugih.


Na kraju procesa fermentacije ćelije kvasca su mrtve. One postepeno padaju na dno i formiraju sediment. Kvalitetno vino se prečišćava, tako da se sediment ukloni. To se radi dekantovanjem vina tako da talog ostane na dnu inicijalne posude. Često se vinu naknadno popravlja ukus. Nekada mu se dodaje šećer. Ovo se obično radi u hladnijim predelima gde zbog nedovoljno sunca u grožđu nema dovoljno šećera koji bi se preveo u alkohol, što za posledicu ima nedovoljnu jačinu dobijenog vina. Šećer ne sme ostati nefermentisan i dodaje se u tačno određenim količinama. Još jedan način za popravljanje ukusa vina je acidifikacija. To je dodavanje vinske kiseline. Ovo se radi u toplijim predelima, naročito u Australiji.

: jelenica_ue  15.10.2007. 13:48:25

Ne kaze se za vino,bez razloga da je pice bogova ...
       

Subject: Odg: Vino

By: rosarosa
Date: 15.10.2007. 14:11:14
Hoces li mene zvati na vino?

Subject: Odg: Vino

By: Rašo
Date: 15.10.2007. 14:26:07


  Hoću. Preduslov je da imaš ličnu kartu.

                 

  Predraže, dok ti moderišeš Shadowa...

Subject: Odg: Vino

By: rosarosa
Date: 15.10.2007. 14:31:10
: Rašo  15.10.2007. 14:26:07  Hoću. Preduslov je da imaš ličnu kartu.

                 
  Predraže, dok ti moderišeš Shadowa...


imam, kada? smile

Subject: Odg: Vino

By: rosarosa
Date: 15.10.2007. 14:33:08
imam. kada?

Subject: Odg: Vino

By: Rašo
Date: 15.10.2007. 14:35:32
Crno vino ne pijem pre 17.00, belo može uvek.

         Dogovor na PP.

Subject: Odg: Vino

By: Rašo
Date: 16.10.2007. 08:17:10

     


Na gornjim slikama se nalaze čaše koje se koriste za belo i crno vino. Za crvena vina koriste se iste čaše kao za crno vino.

Subject: Odg: Vino

By: jjeelleennaa
Date: 16.10.2007. 13:10:37
Ja sam za crno domace vino smile

Subject: Odg: Vino

By: Rašo
Date: 17.10.2007. 10:04:41
Kako degustirati i oceniti vino?

Naučiti kako testirati vino je deo avanture koja će vam ojačati percepciju i samopouzdanje pred izazovima vinskih prodavnica. Gledati, mirisati i degustirati - upotrebiti čula i stvoriti osnovni osećaj. Posle degustacije dobrog vina obavezno zabeležite ime (bilo ono sortno ili komercijalno), proizvođača, i godinu proizvodnje zbog budućih referenci.


1. Pratite mlaz dok sipate vino u odgovarajuću čašu za degustaciju. Kada ste završili sa sipanje ponovo dobro pogledajte vino. Koje je boje? Da li je crveno, belo ili roze? Ako je crveno da li je boje kestena, purpurne, rubin ili recimo granita? Da li je belo vino prozirno, slamaste boje, zlatno, svetlo zeleno, bledo žuto ili braon?

2. I dalje gledajte. Krenite dalje. Ocenite prozirnost vina. Da li je vino čisto, zamućeno, prozirno ili zamućeno? Nakrivite malo čašu i polako je zavrtite. Pogledajte ponovo. Sada gledate boju, bistrinu, sjajnost, blistavost (zvuči kao da tražite savršen dijamant). Da li ima taloga, ostataka od čepa, ili drugih plutajućih delova? Starija crvena vina moraju biti prozračnija od mladih.

3. Pomirišite i stvorite svoj utisak o vinu. Da bi dobili pravi utisak arome pažljivo zavrtite čašu. To će pojačati prirodne arome.

4. I dalje se zadržite na mirisu. Gurnite što dublje nos u čašu i duboko udahnite, naravno kroz nos. Šta je vaš drugi utisak? Da li osećate hrastovinu, jagodu, cveće, vanilu ili citruse? Vinska aroma je odličan indikator njenog kvaliteta i jedinstvenih karakteristika. Nežno zavrtite čašu i dozvolite aromama da se pomešaju. Nakon toga ponovo pomirišite.

5. I na kraju - probajte vino. Počnite sa malim gutljajima i dozvolite da klizi po ivicama vašeg jezika. Ovde imamo tri nivoa ukusa:

6. Ukus - Nakon formiranja vašeg početnog ukusa vina, udahnite malu količinu vazduha i dozvolite da se pomeša sa vinom. To će učiniti ukus punijim. Šta ocenjujete? Crvena vina će često imati ukus jagodičastog voća, ukusa na drvo ili paprike. Bela vina će uglavnom imati ukus jabuke, cvetni ili ukus citrusa.

7. Inicijalnii ukus - Vaša prva impresija vinskih komponenata i ukusa.

8. Kraj - Na kraju ocenjujete koliko dugo će se ukus zadržati pošto ste progutali vino. Da li je trajalo nekoliko sekundi? Da li je imalo laku kozistenciju (nalik na vodu)? Da li je imalo punu konzistenciju (nalik na mleko)?

9. Nakon što ste potrošili vreme za degustaciju, dobro bi bilo da zapišete neke impresije. Da li vam se vino u celini dopalo? Da li ima bolji ukus sa sirom, hlebom ili bogatim obrokom? Da li ćete ga kupiti ponovo? Ako je odgovor da, zabeležite ime vina, proizvođača, i godinu proizvodnje zbog budućih referenci.

Autor: Stacy Slinkard