Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Korisnički servis (see the full version of Korisnički servis)
Oreska - Užice : Kako se citira - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Kako se citira

By: Pedja
Date: 17.10.2007. 10:47:07
U pravilima foruma stoji:

Ne preterujte sa citatima

Forum vam omogućava da u svom odgovru citirate nečiju poruku. To je vrlo korisno i praktično, ali ne valja preterivati. Kada citirate iz citirane poruke obrišite sve nepotrebne delove već ostavite samo onaj deo koji komentarišete. Poruka koju citirate se već nalazi na forumu i nema potrebe da je većim delom citirate, već samo neke kraće isečke radi lakšeg praćenja diskusije. Nemojte preterivati ni sa isecanjem, ostavite onoliko teksta citirane poruke koliko je dovoljno da čitaoci mogu da prate diskusiju.

http://forum.uzice.net/index.php?action=rules#13


Evo kratkog objašnjenja kako se izvodi citiranje:

Najjednostavniji način da citirate neku poruku je da kliknete dugme Citiraj (Quote). Ovo dugme se nalazi desno u zaglavlju svake poruke koju čitate. Forum će pokrenuti pisanje nove poruke ali će u nju prepisati celu poruku koju citrate u odgovarajućem formatu. Vi samo treba da iz citata obrišete one delove koji su nepotrebni.

Ako želite da citat izdelite na više delova kako bi ste svaki komentarisali zasebno, onda je potrebno da to uradite ručno. Format komande za citiranje je jednostavan. Komanda se sastoji iz dva dela, oynake koji počinje citat ([quote]) i oznake koja citat završava ([/quote]).

Dakle, sav sadržaj koji se nalazi između oznaka ([quote]) i ([/quote]), biće prikazan kao citat. Evo primera:

[quote]
neciji tekst koji citiramo
[/quote]

što će biti prikazano kao:


neciji tekst koji citiramoCitati mogu biti ugnježdeni, to jest, citat se može nalaziti u nekom drugom citatu. To će takođe biti vrlo jasno prikazano u pregledu poruke. To izgleda ovako:

[quote]
[quote]
ranije citirani tekst
[/quote]
neciji tekst koji citiramo
[/quote]

što će biti prikazano kao:ranije citirani tekst

neciji tekst koji citiramoOznaka [quote] može da sadrži neke dodatne parametre, koji nisu obavezni. Ti parametri su author, link i date. Pun format komande može da izgleda ovako:

[quote author=Pera link=http://forum.uzice.net topic=9ikrt.msg121 date=3192635725]
citirani tekst
[/quote]

a to će da izgleda ovako:

: Pera link=http://forum.uzice.net topic=9ikrt.msg121 date=3192635725

citirani tekstOvim je u citatu navedeno da je autor citata korisnik čije je korisničko ime Pera, da je citat iz teme 9ikrt, odnosno iz poruke msg121 i naveden je i datum. Kao što je već rečeno ovo nisu obavezni parametri. Autora navedite ako nije očigledno koga citirate, ili ako citirate više osoba u jednoj poruci, da bi se znalo ko je šta napisao. Link i datum se prilično retko koriste.

Drugačiji način navoda autora citata je taj da iza komande [quote] u istom redu samo napišete ime onoga koga citirate završenom dvotačkom, kao na primer:

[quote]Pera:
citirani tekst
[/quote]

što će da izgleda ovako:

Pera:
citirani tekst


I to je sve što treba da znate o citiranju.

Vodite računa da pre nego što konačno pošaljete poruku proverite da li ste sve dobro citirali. Kliknite na dugme Pregled (Preview) pa će vam forum prikazati kako će poruka izgledati kada je pošaljete ali ćete moći i dalje da je menjate.

Najčešća greška je da se u pisanju poruke ne završi citat, to jest da korisnik stavi oznaku [quote] ali zaboravi [quote]. Ovo se često dešava kod ugnježdenog citiranja, kada se negde izostavi jedno [/quote]. Ovo ćete lako primetiti jer će cela poruka ili neki njeni delovi biti prikazani kao citat iako ne treba da bude tako.

Subject: Odg: Kako se citira

By: Top
Date: 16.07.2009. 09:31:33
Opcija "quote" ne funkcionishe kako treba. Kada kliknem na opciju za citiranje pojavi mi se zeleni marker pri vrhu prozora na kome pishe "Loading" i to tako stoji i stoji i stoji i stoji....i na kraju se ne citira. smile

Subject: Odg: Kako se citira

By: Pedja
Date: 16.07.2009. 12:33:44
Ja probah, radi mi kako treba.

Subject: Odg: Kako se citira

By: Insomnia
Date: 16.07.2009. 14:04:49
pa ti Vojislave.. kucaj  ako ti ne radi dugme. Tongue

[ quote ][ / quote ]

Subject: Odg: Kako se citira

By: Top
Date: 16.07.2009. 19:15:55
@mirjana: Mala ne pametuj...

@Pedja: ok

Subject: Odg: Kako se citira

By: Pedja
Date: 17.07.2009. 10:57:16
Probaj drugi veb citac, proveri da li ti je iskljucen JavaScript...