Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Verica Joksimović, više od trideset godina konobarica u zgradi Opštine - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Verica Joksimović, više od trideset godina konobarica u zgradi Opštine

By: Pedja
Date: 22.10.2007. 12:12:12
http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=22307

VIP KONOBARICA

Verica Joksimović (55) iz Užica više od tri decenije radi kao konobarica u zgradi užičke opštine, a za to vreme posluživala je sve opštinske garniture, lidere stranaka, privrednike, novinare, državnike, ambasadore, akademike, sportiste, umetnike i mnoge druge javne ličnosti. Vredna, hitra, stalno raspoložena, a pre svega čovek od poverenja, Verica je ispratila čak devet predsednika opštine.Posluživala je četiri premijera Srbije, Radomana Božovića, Mirka Marjanovića, Zorana Đinđića i Vojislava Koštunicu.

- Nikada nisam imala problema da prođem pored njihovih obezbeđenja, niti mi je ikada ruka zadrhtala. Pa čak ni 1989. godine kada sam posluživala Miloševića. Sa svakim od njih prozborila sam poneku - seća se Verica.

Rado se seća kada je letela u „salon helikopteru" s generalima prilikom otvaranja aerodroma „Ponikve". Tada im je priredila piknik na travi. Seća se i seminara antropologa u Sirogojnu, kada joj je akademik koji je držao predavanje poljubio ruku pred svim gostima.

Verica je nedavno organizovala koktel povodom Dana grada, na kome je bilo više od 400 zvanica. Sve što je bilo potrebno za proslavu, od salveta i čačkalica do pića i zakuske, Verica je sama obezbedila, a na kraju je goste i posluživala, zajedno s još dvojicom kolega.

Zgrada užičke opštine jedina u Srbiji ima bife zatvorenog tipa, sa samo jednim radnikom - Vericom. U bifeu stoje okačene mnoge njene slike s poznatim ličnostima, ali i mudre izreke, za koje kaže da su joj vodilje u životu.

- Kada me pitaju koji je predsednik najbolji, uvek kažem: „E, ovaj je najbolji" - naučila je Verica diplomatski da odgovara.

Ona kaže da je sve predsednike opština upoznala u dušu i da svi oni predstavljaju njenu porodicu.

- Svi predsednici su voleli da me vide, pogotovu kada imaju posete. Kada vide moj plato i piće na njemu, svima lakne. Uz piće se opuštenije razgovara - kaže ona.

Verica naglašava da joj je profesija omogućila ono što sebi ne mogu da priušte ni ljudi s tri fakulteta.

- Upoznala sam milion ljudi, s mnogima razgovarala. Uvek sam ista, i kada pričam s premijerom i sa čistačem ulica. Svakom uputim lepu reč i osmeh, i to me čini srećnom - ističe Verica.

Njeni omiljeni privrednici su direktor Valjaonice bakra Dragan Subotić i vlasnik preduzeća „Jedinstvo" Mića Mićić, koji su joj obećali oproštajnu zabavu kad ode u penziju.


Đinđića posluživala u trku

Verica Joksimović kaže da su joj omiljene ličnosti Zoran Đinđić i Vladimir Putin.

- Pokojni premijer bio je pun energije. Preskakali smo po tri stepenika i usput sam ga služila, a on pio piće. Čak me je zagrlio i pozvao da dođem u njegov kabinet na kafu. I Putin je čovek pun energije, jako mi se dopada. Svi troje smo ista generacija - kaže Verica.


Z. GLIGORIJEVIĆ