Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Prirodne nauke (see the full version of Prirodne nauke)
Oreska - Užice : U Nemačkoj nađeni ostaci škorpije duge dva i po metra - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: U Nemačkoj nađeni ostaci škorpije duge dva i po metra

By: Pedja
Date: 22.11.2007. 17:14:41
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=16422

U Nemačkoj nađeni ostaci škorpije duge dva i po metra

Ova praškorpija, nazvana jaekelopterus rhenaniae, živela je pre 390 miliona godina u moru...
Klešta divovske morske škorpije, dugačke 46 centimetara, pronađena su na zapadu Nemačke, na području pokrajine Porajnja-Falačke, izvestio je časopis „Biolodži letrs”. Veličina pronađenog fosila sugeriše da je životinja bila znatno veća od prosečnog čoveka, odnosno da je bila dugačka oko dva i po metra.

ZVER - Ova praškorpija, nazvana jaekelopterus rhenaniae, živela je pre 390 miliona godina u moru koje je tada pokrivalo delove današnjeg evropskog kopna i do sada je najveći pronađeni zglavkar. Do ovog otkrića, najveća pronađena morska škorpija bila je dugačka 50 centimetara, a novootkrivena škorpija džin naučnike je navela na zaključak da su paukovi, insekti, rakovi i slična stvorenja bili veći nego što se do sada pretpostavljalo.

Markus Pošman, paleontolog iz Glavne uprave kulturnog nasleđa u Majncu, pronašao je 46 centimetara dugačak fosil kandže u jednom kamenolomu u Vilveratu, u blizini Pruema u jugozapadnoj nemačkoj pokrajini Porajnje-Falačko.

- Razbijao sam parče stene čekićem kad sam primetio mali delić džinovske kandže. Pošto sam ga očistio, shvatio sam šta sam našao. Delovi koje sam pronašao moraju da se očiste i osuše, a tek onda da se sastave lepkom - izjavio je Pošman.

Naučnici nisu jedinstveni u odgovorima na pitanje zašto su praistorijski zglavkari, koji su živeli pre 450 do 255 miliona godina, bili znatno veći od današnjih pripadnika te vrste. Neki istraživači pretpostavljaju da su dosezali toliku veličinu zbog veće koncentracije kiseonika u atmosferi.

- Najveće škorpije danas su dugačke oko 30 centimetara. Ovo otkriće vam pokazuje koliko veliko je bilo ovo stvorenje - izjavio je dr Sajmon Bredi, koautor celog projekta i profesor sa Univerziteta u Bristolu.

U svojoj izjavi britanskom Bi-Bi-Si-ju, dr Bredi ipak kaže da „činjenica da si veliki, znači da imaš veće šanse da budeš viđen i ulovljen". On je dodao i da je evolucija blagonaklona prema malim vrstama koje „mogu da se sakriju".