Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Obeleženo 66 godina od pogibije radnika u užičkoj fabrici oružja - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Obeleženo 66 godina od pogibije radnika u užičkoj fabrici oružja

By: Pedja
Date: 23.11.2007. 11:14:22
http://www.danas.co.yu/20071123/vojvodina1.html#6

Obeleženo 66 godina od pogibije radnika u užičkoj fabrici oružja

Ne zna se tačan broj nastradalih

Užice - Pored spomenika poginulima u eksploziji u nekadašnjoj fabrici municije u Užicu, u prisustvu predstavika fabrike Prvi partizan - Namenska proizvodnja, SUBNOR, sveštenika SPC i rodbine nastradalih, juče je obeleženo 66 godina od stradanja radnika te fabrike. Predstavnici Prvog partizana - Namenska proizvodnja položili su vence na spomenik, a sveštenici su služili parastos. Na jučerašnji dan 1941. godine, u eksploziji u fabrici municije, koja se nalazila u trezorima zgrade današnjeg užičkog Narodnog muzeja, pogunulo je najmanje 125 radnika te fabrike, ali i građana iz okolnih kuća.

U tom zdanju u vreme Užičke republike, tokom Drugog svetskog rata, bilo je sedište Vrhovnog štaba partizanskih jedinica, sa Josipom Brozom Titom na čelu. Nikola Gogić, predstavnik užičkog muzeja ističe da se ni danas, šezdeset šest godina nakon tragedije, ne zna tačan broj žrtava.

- Vrhovni štab i Josip Broz doneli su jednu od najtežih odluka, odnosno da se zazida poprečni tunel, kako bi se sprečile veće eksplozije municije u tom prostoru, pa je zbog toga nepoznato koliko je radnika poginulo, rekao je Gogić.

N. K.