Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : U Užicu čađi osam puta više od dozvoljene - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: U Užicu čađi osam puta više od dozvoljene

By: Pedja
Date: 28.11.2007. 13:47:11
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=21156

U Užicu čađi osam puta više od dozvoljene

Lekari savetuju - izbegavati izlaske

Autor: Vladimir Lojanica | 27.11.2007 - 06:00

UŽICE - Užičani se ovih dana guše u čađi. Kako su pokazali merni aparati, koncentracija ove zagađujuće materije u petak je skoro osam puta premašila dozvoljene vrednosti, a ništa bolja situacija nije bila ni prethodnih dana. Najveće prisustvo čađi registrovano je na mernom mestu kod zgrade PIO fonda, gde je izmereno 392 mikrograma ove materije u kubnom metru vazduha, što je osmostruko veća količina od dozvoljenih 50 mikrograma.

Slično je i kod Doma zdravlja, gde su brojila pokazala 384, dok je u dvorištu vrtića u predgrađu Sevojno koncentracija čađi 176 mikrograma, odnosno 3,5 puta veća od granice koja se može tolerisati. Ako je za utehu Užičanima, ostale zagađujuće materije čije se prisustvo meri u vazduhu, sumpor-dioksid i azotovi oksidi, nisu premašile dozvoljene vrednosti.

Usled znatno povišene količine čađi lekari Zavoda za javno zdravlje u Užicu poručuju sugrađanima da prostorije ne treba provetravati ujutro i uveče i da u tom periodu treba izbegavati izlaske napolje. U Dečjem dispanzeru u Užicu „Blicu“ je rečeno da je poslednjih nedelja, kao i svake jeseni kada krene grejna sezona, povećan broj dece koja imaju probleme sa nadražajima respiratornih puteva.

Opštinski ekološki inspektor Dobrosav Jovanović kazao je juče za „Blic“ da je povećana koncentracija čađi u užičkoj kotlini uzrokovana vremenskim uslovima i kotlarnicama u kojima se loži ugalj.

Proteklih dana imali smo relativno visoke temperature koje su ipak zahtevale loženje, a praktično nije bilo daška vetra. Ekološka inspekcija poslala je rešenja svim većim kotlarnicama u gradu da izvrše merenja svojih emisija i da nam dostavljaju rezultate na osnovu kojih će se preduzimati propisane mere. Najveći problem su kotlarnice koje koriste ugalj, a takve uglavnom imamo po osnovnim školama i dečjim vrtićima. Naš cilj je da ugasimo sve te male kotlarnice i da ustanove koje ih trenutno koriste povežemo na sistem daljinskog grejanja „Toplote“, gde se loži mazut, pojašnjava Jovanović.