Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Sevojno (see the full version of Sevojno)
Oreska - Užice : Miladin Janković iz Sevojna, mnogostuki davalc krvi, umro cekajuci na operaciju - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Miladin Janković iz Sevojna, mnogostuki davalc krvi, umro cekajuci na operaciju

By: Pedja
Date: 30.11.2007. 16:14:33
http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-30-11-2007/umro-cekajuci-da-operise-srce

Tragična sudbina Miladina Jankovića iz Sevojna koji je dao krv više od 100 puta

Umro čekajući da operiše srce

Miladin Janković (55) iz Sevojna dao je krv više od stotinu puta, uz to organizovao je i 200 akcija dobrovoljnog davanja krvi, a prekjuče je umro u Sevojnu - čekajući da dođe na red da operiše srce!
Vest koja je juče prostrujala Sevojnom i Užicem i više je nego i rastužila i razgnevila sve koji su Jankovića znali.

- Bio je spreman da u pola noći ustane i ode u bolnicu i da krv. Humanijeg čoveka nisam upoznao, a evo kako je on završio - kaže jedan od Miladinovih prijatelja iz Sevojna.

Pre samo tri večeri, Janković se u kafani u Sevojnu požalio užičkom novinaru Zoranu Tmušiću šta sve preživljava.

- Bio sam na pregledima u Beogradu, snimili su mi krvne sudove i konstatovali da je operacija hitno potrebna, ali su mi rekli da na hirurški zahvat moram da čekam tri meseca najmanje pa do šest meseci. Kažem, dobro, doktore, ja nemam para i čekaću, ali zar moram baš toliko dugo da čekam, ja koji sam ceo život nekome pomagao i nekoga spasavao, a sad, kad treba da spasavam svoju glavu, meni nema ko da pomogne... Šta da kažem: zlo se piše i meni, ali i ovoj državi kad smo ovakvi. Nije to ljudski! Dok im valjaš - valjaš, kad im ne valjaš - šutnu te kao kantu! Predajem se, ne mogu više, srce me steže, a ova neljudskost me ubija. Evo, idem pet koraka, pa stanem da se odmorim - ispričao je Miladin pre tri večeri u kafani u Sevojnu, a onda otišao kući gde je sutradan ujutru umro.

- Umesto da su mu u Beogradu, kad su saznali da je dao krv više od sto puta i od čega boluje, posvetili svu moguću pažnju, otpustili su ga iz bolnice kao psa. Ovo je teška sramota za zdravstveni sistem Srbije - rekao je jedan od Miladinovih prijatelja juče na sahrani u Užicu.

Agencija SINA

Subject: Odg: Miladin Janković iz Sevojna, mnogostuki davalc krvi, umro cekajuci na operaciju

By: immigré
Date: 30.11.2007. 16:22:24
Malo je reci sramota.

Subject: Odg: Miladin Janković iz Sevojna, mnogostuki davalc krvi, umro cekajuci na opera

By: jelenica_ue
Date: 30.11.2007. 16:48:39
 icon25
tuga

Subject: Odg: Miladin Janković iz Sevojna, mnogostuki davalc krvi, umro cekajuci na operaciju

By: Pedja
Date: 10.12.2007. 13:09:36
Evo, ministar kaze da Miladin Jankovic nije umro cekajuci operaciju srca...
http://www.danas.co.yu/20071208/hronika1.html#3

Lečenje teških bolesti ne sme da ima veze s novcem

Povodom smrti Užičanina Miladina Jankovića, koji je i pored činjenice da je krv dobrovoljno dao više od sto puta, a umro pre neki dan čekajući mesecima na operaciju srca, ministar zdravlja Tomica Milosavljević je rekao da to ne može da komentariše, jer nema konkretnih podataka. Ipak, on je, istakavši da je 2001. samo u Beogradu na ugradnju pejsmekera čekalo oko hiljadu ljudi, a da je oko 400 umrlo jer nisu operisani, rekao da od pre tri godine nema lista čekanja za takve intervencije.

- Liste čekanja za hitna stanja ne postoje, a najkomplikovanije analize mogu da se urade u Kliničkom centru Srbije za 24 časa i to po proceduri koja je u Beču počela 2003. godine. Smrtnost od akutnog infarkta miokarda u koronarnim jedinicama Srbije danas je prepolovljena u odnosu na pre sedam godina i na istom je nivou kao u Austriji i Švedskoj - izjavio je Milosavljević, koji je juče boravio u Užicu sa ministrom bez portfelja Draganom Đilasom, povodom renoviranja Doma zdravlja, u koje je uloženo iz Nacionalnog investicionog plana 60 miliona dinara.

Na pitanje Danasa da li smrt Jankovića može da ilustruje neadekvatan odnos zdravstva i države prema dobrovoljnim davaocima krvi, ministar je uzvratio: "Nažalost, umro je čovek koji je svojom plemenitošću spasao mnoge živote, ali procedura zakazivanja operacije nema nikave veze sa ne znam koliko dobrovoljnih davanja krvi. Po ljudskom pravilu, onaj ko ima bolest srčanih krvnih sudova treba da bude hitno operisan. To ne sme da ima nikakve veze sa nečim što se zove privilegija, kako god se ona shvatala". Na pitanje da li to ima veze sa novcem, on je dodao: "Ne treba i nema veze sa novcem. Ako je stanje urgentno, svi će biti hitno zbrinuti, bez obzira da li imaju ili nemaju novca u džepu".

N. Kovačević

Subject: Odg: Miladin Janković iz Sevojna, mnogostuki davalc krvi, umro cekajuci na opera

By: batwoman
Date: 10.12.2007. 13:26:10
Ma, kada ministar tako kaze- onda je tako. Nije on kriv sto se coveku ,,omaklo,, pa je umro  u medjuvremenu.
RASULO!!!! smile42

Subject: Odg: Miladin Janković iz Sevojna, mnogostuki davalc krvi, umro cekajuci na opera

By: Svesna
Date: 17.12.2007. 19:09:58
Strasno !!! Bruka i sramota .  icon7 icon7 icon7