Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Kadinjaca - grob pod oblakom - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Kadinjaca - grob pod oblakom

By: Pedja
Date: 30.11.2007. 16:30:57
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=49360

Кадињача – гроб под облаком

Ужице – Сећање на отпор окупатору и погибију бораца Радничког батаљона на Кадињачи обновљено је јуче, на 66-годишњицу те битке, пригодним комеморативним програмом на овом брду поред Ужица. Крај споменика палим партизанима цвеће и венце положиле су и почаст одале делегације Министарства за рад и социјалну политику, Министарства одбране и Генералштаба Србије, Скупштине општине Ужице, СУБНОР-а Србије и општинских борачких одбора из неколико градова, Савеза потомака ратника из ратова од 1912. до 1920. године, политичких партија левице, ужичког Општинског одбора синдиката, као и родбине погинулих.

Парастос борцима Радничког батаљона служили су свештеници ужичке цркве, а изведен је и уметнички програм назван „Кадињача – гроб под облаком”. Поштујући жртву овде страдалих, Министарство за рад и социјалну политику, како је навело у свом саопштењу, унело је у програм обележавања значајних историјских догађаја ослободилачких ратова Србије и годишњицу борбе на Кадињачи, свесно чињенице да је то догађај који трајно сведочи о традиционалном слободарству и слободољубљу нашег народа.

Б. П.