Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Kako sprečiti nasilje među mladima - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Kako sprečiti nasilje među mladima

By: Pedja
Date: 07.12.2007. 12:22:30
http://www.danas.co.yu/20071207/vojvodina1.html#7

Saradnja Užičke gimnazije i Narodnog pozorišta u Užicu

Kako sprečiti nasilje među mladima

Užička gimnazija i užičko Narodno pozorište osmislili su aktivnosti kojima žele da skrenu pažnju javnosti na sve učestalije nasilje među mladima. Neposredni povod za to dogodio se nedavno kada su dvojica učenika Osnovne škole "Kralj Petar Drugi" u centru garada i naočigled prolaznika, pretukli učenika drugog razreda ove gimnazije, koji je zadobio teške povrede i završio u bolnici.

Milena Milivojević, učenica užičke gimnazije, najavila je da će u utorak, 11. decembra u svečanoj sali gimnazije, s početkom u 13 sati, biti organizovan okrugli sto o nasilju među mladima. Na tom skupu, koji je otvorenog tipa i mogu prisustvovati svi zainteresovani, pored predstavnika ove škole, učenika, roditelja i pozorišta, učestvovaće i predstavnici Ministarstva prosvete, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, policije, pravosuđa, medija, ali i pedagozi, psiholozi, lekari i drugi.

- Zapanjeni smo eskalacijom nasilja među mladima, ne samo među srednjoškolcima, već i u mlađem uzrastu. To nasilje je sve brutalnije i čini mi se da se odvija po ratnom modelu - otkrij i uništi. Našim aktivnostima želimo da podignemo glas protiv nasilja koje je prisutno svuda, na ulici, u porodici, školi, stadionima, ali i u parlamentu - rekao je Živojin Pavlović, direktor užičke gimnazije, poručujući da je konačno došlo vreme da se naše društvo na ozbiljan način pozabavi tim problemom, ali i ponudi odgovor na pitanje - šta je demokratija?

Predstavnici užičkog pozorišta Milena Radomirović i Vahidin Prelić, glumac koji igra naslovnu ulogu u predstavi "Viktor ili deca na vlasti", poručili su da ova ustanova želi da doprinese rešavanju problema nasilja.
- Reditelj Aeksandar Lukač, koji se posle četrnaest godina prvi put iz Kanade vratio u Srbiju, postavio je ovaj komad prošle godine, ali su tu predstavu pojedini kritičari osuđivali, tvrdeći da nasilja nad decom i pedofilije nema u Srbiji. Međutim, ako pratite medije, videćete da su ti problemi uzeli maha i o njima otvoreno moramo da razgovaramo - rekla je Milena Radomirović.

N. Kovačević