Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Sevojno (see the full version of Sevojno)
Oreska - Užice : Sevojno se bori da dobije status opštine - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Sevojno se bori da dobije status opštine

By: Pedja
Date: 27.12.2007. 14:45:33
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=24823

Sevojno se bori da dobije status opštine

V. Lojanica

U Sevojnu, koje sa okolnim selima ima oko 17.000 stanovnika, formiran je inicijativni odbor sa idejom da se bori za status opštine. Glavni motivi sevojničkih „separatista“ su, kako sami kažu, komunalni problemi, loša zdravstvena zaštita, bezbednost ispod potrebnog nivoa, ekološki problemi, zapostavljenost od strane opštine Užice.

Gordan Božović, član inicijativnog odbora u kampanji za dobijanje statusa opštine, napominje da u Srbiji ima barem dvadeset opština koje imaju manji broj stanovnika od Sevojna.

- Konstanto se gušimo teškim metalima u vazduhu i o tome obaveštavamo opštinu Užice i republičke inspekcije, ali svi ćute - kaže za „Blic“ Gordan Božović.

Predsednik Mesne zajednice Sevojno Milija Kulašević kaže da je pobornik ideje „Sevojno opština“, ali podseća da mnogi probleme stoje na tom putu.

- Do sada nije rađena nikakva studija opravdanosti takvog stava i niko ne može precizno da kaže da li će Sevojno moći samo sebe da izdržava. Takođe, nemoguće je tek tako, preko noći, formirati komunalna preduzeća - kaže Kulašević.

On ističe da je savet MZ Sevojno prošle godine uputio dopis Vladi Srbije navodeći da je gro građana zainteresovano da Sevojno bude proglašeno opštinom. Iz vrha države, kaže naš sagovornik, stiglo je tumačenje da je najbolje da inicijativa sačeka usvajanje Ustava, a potom i usvajanje zakona po kome će Užice, sa još jedanaest opština, dobiti status grada, čime bi se Sevojno automatski okitilo titulom opštine.

Predsednik opštine Užice Tihomir Petković ne isključuje mogućnost da užičko predgrađe postane opština već u 2008. godini.