Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Šta za Užice znači dobijanje statusa grada - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Šta za Užice znači dobijanje statusa grada

By: Pedja
Date: 08.01.2008. 12:58:37
http://www.danas.co.yu/20080108/vojvodina1.html#8

Šta za Užice znači dobijanje statusa grada

Centar regiona i više novca

Na osnovu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije, koji je pretposlednjeg dana prethodne godine usvojen u republičkom parlamentu, Užice je, kao i još 23 opštine, dobilo status grada. Prema rečima predsednika opštine Tihomira Petkovića, novi status doneće Užicu više novca iz republičkog budžeta i mogućnost razvoja kao regionalnog centra. S druge strane, još uvek nije odlučeno da li će grad biti podeljen na opštine, iako Sevojno, kao jedna od najvećih mesnih zajednica, već godinama pokušava da izbori takav status.

- Mi smo tokom 2007. godine nagoveštavali da će Užice biti jedna od opština koja će dobiti status grada, za šta smo imali podršku i prethodne vlade Vojislava Koštunice, pa je bilo samo pitanje kada će biti usvojen Zakon o teritorijalnoj organizaciji Srbije. Značaj novog statusa je u tome što će gradovi u narednom periodu biti centri razvoja Srbije. Biće mnogo više ulaganja od strane Vlade Srbije, kao i mogućnosti za privlačenje inostranih investitora. Očekujemo da će značajno biti uvećan i procenat od transfernih sredstava koje lokalne samouprave dobijaju od Republike po osnovu naplate poreza na dodatnu vrednost - rekao je Petković za Danas.

On navodi da novi status može, ali i ne mora da znači i podelu Užica na opštine, o čemu se već izvesno vreme govori, pa bi grad u početku činile opštine Centar i Sevojno, istakavši da je takva mogućnost prepuštena samim gradovima.

- To zavisi od same procene gradova, odnosno da li će od toga gradovi imati korist. Za sada u Užicu nismo stigli da razmišljamo o tome. Ukoliko bi se Užice podelilo na opštine, to bi značilo i veće upravne troškove. S druge strane, to bi značilo i veću samostalnost opština, a time i bolju efikasnost, pa i odgovornost. Procenićemo prednosti i mane takvih mogućnosti i u skladu sa zakonom odrediti da li ćemo Užice podeliti na više opština - kaže Petković, dodavši da bi odluku o tome trebalo doneti trezne glave, a s obzirom da u maju predstoje lokalni izbori, ta tema ne bi trebalo da se koristi u predizbornoj kampanji.

Sevojno opština

Već godinama postoji inicijativa da Sevojno postane opština. U ovoj mesnoj zajednici, sa okolnim selima, živi oko 17.000 stanovnika, a nedavno je osnovan i inicijativni odbor čiji je cilj da taj deo Užica dobije status opštine. Oni smatraju da je Sevojno zapostavljeno od užičke opštine, te da će dobijanjem novog statusa biti u mogućnosti da efikasnije rešava probleme u komunalnoj, zdravstvenoj i ekološkoj oblasti. U ovom odboru navode da u Srbiji postoji bar dvadeset opština koje imaju manji broj stanovnika od Sevojna.

Tihomir Petković, predsednik Opštine Užice, kaže za Danas da postoji mogućnost da Sevojno postane opština, s obzirom na broj stanovnika i mnoštvo preduzeća, ali da je problem u tome što bi primer Sevojna sledile i druge veće mesne zajednice u gradu, poput Krčagova.

- O tome bi trebalo zajednički da odlučimo i to bez strasti, a na osnovu detaljne analize o svim manama i prednostima - navodi Petković, poručujući da se ne protivi takvim rešenjima unapred.

N. Kovačević

Subject: Odg: Šta za Užice znači dobijanje statusa grada

By: Pedja
Date: 08.01.2008. 13:02:44
Sta vi ocekujete od dobijanja statusa grada? Sta mislite da cete dobiti, a sta bi ste voleli?

Subject: Odg: Šta za Užice znači dobijanje statusa grada

By: daffy
Date: 08.01.2008. 13:13:02
dobiti nista necemo dobice politicari vise para plain and simple : ) nemoj da se nadate bezveze nista nije dzabe

Subject: Odg: Šta za Užice znači dobijanje statusa grada

By: Drogba
Date: 08.01.2008. 13:22:21
Pre svega gledajuci prema svom poslu i buducnosti najvishe bi me obradovalo kada bi se u nashem gradu konachno oformila Carinarnica Uzice a ne kao do sada Carinska ispostava pod rukovodstvom Kraljeva. Bilo bi posla najmanje 3 puta vishe nego sada i samim tim i kinta bi se povecala, logichno.
Druga stvar koja bi me obradovala je to da se konacho od tog dodatnog novca iz budzeta Vlade RS napravi shetachka zona i to od opshtine pa do stare Robne kuce ili chak ceo krug od pozorishta pa sve do obale Djetinje. Bilo bi zaista lepo imati mesto u centru grada gde u svakom trenutku mozesh da proshetash a da se ne osvrnesh da li ce pored tebe da projuri neki taksista ili chak blesavi vozach kojih ima sve vishe.
Treca stvar, da se malo vishe novca ulozi u uzichki sport, prvenstveno mislim na sredjivanje gradskog stadiona koji koristi FK Sloboda i AK Mladost. FK Slobodu treba na pametan nachin isfinansirati i kintu uloziti u prave sportiste i ljude koji ce taj posao sa ponosom da obavljaju. Sramota je da dobijemo status grada a da nam se sportski klubovi bore za opstanak u drugim i trecim ligama.

Subject: Odg: Šta za Užice znači dobijanje statusa grada

By: keselj
Date: 09.01.2008. 22:57:11
 Zdravo svima, posle dosta vremena,

 Kao prvo SRECNA VAM SVIMA NOVA GODINA I BOZICNI PRAZNICI I DA BUDE MNOGO VISE RADOSTI U SADA NOVOM GRADU, NEGO RANIJE!!!

 Dosta smo polemisali oko ovoga dosta ranije, ali sada ce sve doci na svoje mesto, barem po pitanju onoga sto je bila najveca polemika kada sam ja ucestvovao u postovima. Sada sa pravom mogu da kazem da zivim u Uzicu, a ne u mesnoj zajednici Sevojno.

 Ocekujem malo vise postovanja i obzirnosti gradskih vlasti prema gradjanima u smislu da ce vrata, sada gradske skupstine, biti otvorena za sve gradjane i resavanje problema, bez lanog osmehivanja i obecanja, jer sada kada ce u gradki budzet ici mnogo vise novca, gradske vlasti nece moci da kazu da nemaju novca da naprave put ili rasvetu u mestima koji su mnogo udaljeni od grada, a do kojih je mnogo tesko doci. Nadam se da ste razumeli sta sam hteo da kazem, ali to je samo jedan primer. Ja iskreno ocekujem mnogo toga i optimista sam po tom pitanju.

: Drogba  08.01.2008. 13:22:21

 Sramota je da dobijemo status grada a da nam se sportski klubovi bore za opstanak u drugim i trecim ligama.


 Drogba, dobili smo status grada, a i pre nego sto smo dobili status grada imali smo sportske klubove u prvim ligama, kao sto su O.K. " JEDINSTVO " i F.K. " SEVOJNO ", e jedino ako se tvojom konstatacijom potvrdjuje ono sto sam ranije govorio, ali mislim da smo svi to odavno prevazisli.

 Nadam se da ce Grad Uzice napraviti jednu proslavu, povodom ovog dugo ocekivanog trenutka!!!

 Ponovo, SVIMA ZELIM PUNO ZDRAVLJA I RADOSTI U NOVIM OKOLNOSTIMA!!!

VELIKI POZDRAV!!!
smile  Cheesy  smile