Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Zagadjenje vazduha u Uzicu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 12

Subject: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: jelenica_ue
Date: 16.01.2008. 11:05:10
: "Blic-Autor: V.L. - N.R."
Opasna koncentracija čađi u vazduhu u Užicu i Kragujevcu
Lekari savetuju odlazak van grada

UŽICE, KRAGUJEVAC - Apelujemo na sve Užičane kojima obaveze dozvoljavaju da izvedu decu van grada. To savetujemo jer je višestruko povećana koncentracija čađi u vazduhu u užičkoj kotlini - upozorila je juče u razgovoru za „Blic“ dr Olivera Janjić. Koncentracija čađi u vazduhu u Užicu danima znatno prelazi dozvoljene granice, a krajem prošle nedelje bila je osam i po puta veća od propisanih parametara. Čađ je u decembru prešla granične vrednosti i u Kragujevcu na Trgu Mala vaga, kod autobuske stanice i u industrijskoj zoni.

Prekjuče je u Užicu na mernom mestu kod PIO fonda utvrđeno prisustvo 323 mikrograma čađi po kubnom metru vazduha, što je skoro šest i po puta veća količina od dozvoljenih 50 mikrograma, a istog dana kod Doma zdravlja čađ je izgurala na 238, a u dečjem vrtiću u Sevojnu 126 mikrograma. I koncentracija azotovih oksida preti da pređe dozvoljene parametre.
- Do naglog pogoršanja kvaliteta vazduha došlo je zbog geografskog položaja Užica i loših vremenskih prilika. Otežana je vertikalna ventilacija, nema normalnog strujanja vazduha zbog promene pritiska i temperature. Dugoročnije gledano, jedina šansa da se ovaj problem reši je gasifikacija, odnosno priključenje svih kotlarnica i što većeg broja pojedinačnih ložišta na gas - objašnjava dr Olivera Janjić.
- Danima već veš sušim u stanu jer se napolju nakupi neprijatnog mirisa - rekla je za „Blic“ Užičanka Jovanka Đorđević.
U užičkom Domu zdravlja pedijatri u Domu za majku i dete imaju više posla jer je povećan broj dece sa simptomima nadražaja organa za disanje, dok u Hitnoj pomoći kažu da je više građana koji se žale na respiratorna oboljenja.

Gradska ekološka inspekcija sprovela je merenje svih većih pojedinačnih emitera, kotlarnica, a kada rezultati budu gotovi, kaže inspektor Dobrosav Jovanović, prema zagađivačima će biti primenjene zakonski propisane kazne. Jovanović ističe da su najveći zagađivači pojedinačna ložišta, odnosno domaćinstva, kotlarnice na kojima nije izvršena konverzija sa uglja na mazut, a takvih je nekoliko i one greju isključivo škole i vrtiće.
Prema rečima Ljiljane Marinković, šefa inspekcije za zaštitu životne sredine, u Kragujevcu najveći zagađivač vazduha je „Zastava energetika“.
- Imaju tri kotla ukupne snage od 230 megavata, stari su u proseku 30 godina. To su postrojenja projektovana za drugu vrstu uglja od one koja se sada koristi i zato je emisiona količina pepela, koja izlazi kroz dimnjak, ogromna. U toku prošle grejne sezone najveći kotao 5 radio je samo 195 sati i odmah je zabeleženo zagađenje koje je premašilo dozvoljene granice. Ove godine taj kotao radi bez prestanka, ali rezultate merenja još uvek nemamo - kaže Ljiljana Marinković.

„Energetika“ je platila državi naknadu za zagađivanje od 811.189 dinara, a 60 odsto od te svote je došlo u gradski budžet. Koliko je od toga uloženo u zaštitu od zagađenja, ne zna se.
Pulmolog Anđelka Anđelković, koja proučava uticaj štetnih materija na zdravlje građana Kragujevca, kaže za „Blic“ da se sumporioksid i azotna jedinjenja talože u organizmu, pa da zbog toga imaju otrovno dejstvo i onda kada su izmerene vrednosti manje od dozvoljenih.
- Više od 20 odsto dece u Kragujevcu boluje od astme. To znači da svako peto dete ima ovu bolest, a kada se prebroje i deca bolesna od bronhitisa, podaci su alarmantni. Najopasnija mesta za život su Pivara i deo oko železničke i autobuske stanice. Svuda gde je kotlina pa nema dovoljno provetravanja - kaže Anđelka Anđelković.

Subject: RE: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: fon Manštajn
Date: 16.01.2008. 11:58:08
pa da, ja vec par dan govorim da ovo sivili nije samo  magla vec dimcina koja se slegla nad nama, a nema vetra da ovo malo rastera...

Subject: RE: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: jelenica_ue
Date: 16.01.2008. 12:05:50
Sinoc sam isla na Belu Zemlju , do kamenoloma je bio uzas ,vozila sam 2km/h iznad majdana je druga planeta , nebo vedro svaka se zvezdica vidi , vetric onako blag , sve mirise ...

Plakalo mi se kada sam posla nazad ...

Subject: RE: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: Vertigo
Date: 16.01.2008. 13:14:58
Ja se juce vratih sa Zlatibora. Gore predivno... Preko dana sunce, toplo, za setnje fantasticno, uvece nebo vedro, zvezde, cak nije ni tad bilo previse hladno... Ma milina.
Sinoc sam se "slogirala" u povratku u ovu rupcagu Sad. Taman sam bila zaboravila na uzasno sivilo... Da nemam obaveza, ostala bih gore jos! Idite stvarno ako imate gde, bar da disete malo ako nista drugo.

Subject: RE: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: DJ_Uro_UE
Date: 16.01.2008. 14:59:20
Nemam gde da idem, s obzirom da ceo dan provedem u kancelariji, a ostatak kuci... Napolje nigde i ne izlazim, samo kad krenem na posao i natrag...

Subject: RE: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: beligavran
Date: 16.01.2008. 15:16:17
strasno je disati u ovom gradu, ali je jos strasnije da niko nista ne preduzima.

Subject: RE: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: boki-88
Date: 16.01.2008. 15:21:16
Још мало па ћемо преотети титулу Панчеву. Ко зна, можда је код нас тренутно и загађеније.

Subject: RE: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: Drogba
Date: 16.01.2008. 16:21:55
Uzash, magla i smog zadrzavaju sve izduvne gasove stetnog sadrzaja, zato i tako bazdi napolju a ova virushchina zavladala pa hvata koga stigne. Vetra nema da ovu "neman" istera iz grada i ima svi da pocrkamo uskoro. Mada, meni je svejedno, izadjem napolje magla, odem kod Kljaje i dole magla samo ona gora, od pljuga.....
Trunemo svi polako gde god da se okrenemo....

Subject: RE: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: Pedja
Date: 18.01.2008. 14:24:02
Užičane guši čađ

18. januar 2008.
Tanjug

U Užicu od početka meseca koncentracija čađi u vazduhu veća je sedam do osam puta od dozvoljene, navode stručnjaci.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje konstatovali su da je čađ povećana, a lekari preporučuju građanima da ne otvaraju prozore i ne izlaze napolje.

Uz nepovoljan položaj grada, smeštenog u kotlini, i povećanu vlažnost vazduha, na pojavu magle i smoga znatno utiče i temperaturna inverzija, navode stručnjaci.

Problem aerozagađenja u Užicu biće značajno ublažen gasifikacijom grada, ali realizacija tog projekta je tek na početku, tako da bi se do kraja godine moglo očekivati da veće gradske kotlarnice budu priključene na gasovod, a nešto kasnije i domaćinstva.

Subject: Odg: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: Kenny
Date: 18.01.2008. 19:06:17
evo skoro svakodnevno azurirana stranica, sa zvanicnog sajta zavoda za javno zdravlje, o vazduhu u uzicu


http://www.zzzzu.org.yu/aerozagadjenje.htm

Subject: Odg: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: klackalica
Date: 19.01.2008. 00:10:08
Ja se bogami svakodnevno inhaliram na mom auspuhu, kresnem povremeno da uda'nem čistog vazduha. Jebiga, eko dizel!!!

Subject: Odg: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: fon Manštajn
Date: 19.01.2008. 11:44:12
evo osvanuo je jos jedan divno zamgljen i zagadjen dan  smile  ako ovo postane trend uskoro nam nece trebati zavese na prozorima zimi.. prosto ne verujem kada mi drugovi u beogradu hvale vreme, kao suncano je i toplo i divno ...

Subject: Odg: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: Kenny
Date: 19.01.2008. 18:10:02
s obizrom  daj e kisha pala manje je bilo zagadjenosti

Subject: Odg: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: Top
Date: 19.01.2008. 18:28:30
ubilo se ....

Subject: Odg: Zagadjenje vazduha u Uzicu

By: Insomnia
Date: 19.01.2008. 19:37:58
da se nisam vratila kuci... ne bih videla sunca... ne vracam se skoro u Uzice..