Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Prva nuklearna magnetna rezonanca u regionu, u Opštoj bolnici u Užicu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Prva nuklearna magnetna rezonanca u regionu, u Opštoj bolnici u Užicu

By: Pedja
Date: 23.01.2008. 16:10:12
http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=114855&datum=2008-01-23

Stiže prvi "magnet"

N. JANKOVIĆ, 22.01.2008

UŽICE - Za zdravstveno osiguranje jednako izdvajaju svi bez obzira na to u kom gradu ili selu žive, a svaki građanin ima jednako pravo na zdravstvenu zaštitu. Tako je na papiru, dok u praksi, 314.000 stanovnika iz deset opština Zlatiborskog okruga još uvek iščekuje postavljanje prve nuklearne magnetne rezonance u regionu, u Opštoj bolnici u Užicu.

- Nuklearna magnetna rezonanca, za ceo Zlatiborski okrug, stići će u našu bolnicu najkasnije polovinom ove godine - objasnila je dr Olga Vučićević, direktor Opšte bolnice Užice. - Sada pacijente upućujemo u Beograd, a očekujemo da će kod nas, vrlo brzo, biti obavljano 1.000 pregleda godišnje.

Pored naših zdravstvenih osiguranika, u užičku bolnicu dolaze i pacijenti iz istočne Bosne i severne Crne Gore. Svi se oni nadaju da će prvi "magnet" u regionu, vredan skoro milion evra, brzo proraditi.

- Dobra okolnost je da imamo odgovarajući prostor u krugu bolnice, koji je potrebno građevinski opremiti. Oko 80 procenata potrebnog novca bezbediće Republički zavod za zdravstveno osiguranje, a ostatak ćemo finansirati sami - dodala je dr Vučićević.

Prvi "magnet" će predstavljati nemerljivo važnu novinu u dijagnostici, ali i u ranom otkrivanju širokog spektra oboljenja.

Užička bolnica je nedavno nabavila i 16 - slajsni "CT skener". Na pregled se, nažalost čeka tri do četiri meseca.
U planu je i otvaranje nove službe za pejsmejkere, gde će pacijenti sa ranije ugrađenim aparatom koji reguliše srčani ritam ovde dolaziti na kontrole, umesto kao do sada, u Beograd. Očekuje se da će u Užicu godišnje biti ugrađeno 100 pejsmejkera kod novih pacijenata.

Tokom godine Opšta bolnica u Užicu će dobiti i opremu za uništavanje medicinskog otpada. Veliki "autoklav" će "pokrivati" celu bolnicu, ali i nekoliko domova zdravlja u regionu.

Trenutno se medicinski otpad u bolnici razdvaja od komunalnog u poseban kontejner, ali se odlaže na istoj deponiji. Uništava se samo visokorizični otpad iz laboratorija, sa odeljenja hemodijalize i patologije.

- Odlaganje na deponiju predstavlja veliki problem, jer postoji opasnost od kontakta ljudi sa zaraženim materijalom. Donacijom Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, ovaj problem će biti rešen - ističu u užičkoj Opštoj bolnici.