Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Tehnologije i tehničke nauke (see the full version of Tehnologije i tehničke nauke)
Oreska - Užice : GPS, imate li i koji? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: GPS, imate li i koji?

By: Pedja
Date: 29.01.2008. 12:53:33
Do pre godinu dve, GPS tehnologija je bila prilicnonedostupna zbog visoke ceneopreme. Medjutim, stvari su se brzo promenile, pojavilo se nekoliko nezavisnih proizvodjaca, razvijeni su novi i bolji cipovi i svetom polako pocinju da vladaju razni uredjaji oslonjeni na GPS tehnologiju, poceva od uredjaja kojima je iskljuciv anamena navigacija, preko dodataka za racunare, PDA i mobilne telefone i sve vise mobilnih uredjaja koji vec sadrze i GPS.

Jeste li uhvatili prikljucak? Koji GPS imate? Za sta ga koristite? Kakve karte imate?

Subject: Odg: GPS, imate li i koji?

By: Top
Date: 29.01.2008. 17:50:48
Pre neki dan sam razmishljao o tome... S obzirom da cene uredjaja padaju i da smo sve vishe i vishe preplavljeni GPS uredjajima, ne bi bilo loshe razmishljati o kupovini nekog. Strashno dobra i korisna stvar.
Put u bilo koji grad u inostranstvu bi vam bio mnogo lakshi.
Trenutno mi prihodi ne dozvoljavaju i to zadovoljstvo ..ali se nadam da ce i to uskoro doci na red.. smile

Subject: Odg: GPS, imate li i koji?

By: Pedja
Date: 29.01.2008. 18:28:37
Za one kojima GPS nije neophodan, jeftinije resenje moze da bude kupovima bluetooth GPS uredjaja (oko 70 evra). Bluetooth uredjaj moze da se koristi sa racunarom, PDA i mobilnim telefonom.

Prilicno jeftina varijanta su Garmin NUVI uredjaji. Nuvi 200 kosta 19000, i prilicno je mocna spravica, sa velikim touch ekranom i glasovnim porukama. Jedina mana mu je sto nema tracklog. Za otprilike isto para mzoe se uzeti Garmin Foretrex, sportski GPS koji se nosi na zglobu ruke. Nema kartografiju ali sve ostalo ima.

Subject: Odg: GPS, imate li i koji?

By: ZeX
Date: 29.01.2008. 22:54:24
Ja sam za domacu varijantu ovog uredjaja!! GALEB GPS Navigator  GND-001!! Oko 25000 veoma dobar uredjaj!! Pregledan, lep dizajn!! Ima Galeb i jeftiniju varijantu Easylite 3600 Go oko 20000 ali ovaj prvi sam probao i mnogo mi se dopada!!!

Subject: Odg: GPS, imate li i koji?

By: Pedja
Date: 30.01.2008. 00:32:08
Kad probas neki drugi, videces sta zaista valja smile

Subject: Odg: GPS, imate li i koji?

By: Vlad Dracul
Date: 30.01.2008. 08:38:04
: ZeX  29.01.2008. 22:54:24

Ja sam za domacu varijantu ovog uredjaja!! GALEB GPS Navigator  GND-001!! Oko 25000 veoma dobar uredjaj!! Pregledan, lep dizajn!! Ima Galeb i jeftiniju varijantu Easylite 3600 Go oko 20000 ali ovaj prvi sam probao i mnogo mi se dopada!!!


Boga ti kupi Garmin NUVI 200 sa sve rutabilnom kartom SCG za te novce i gledaj se posla kakav galeb kakvi bakraci i onaj fiskalni stampas sto je neko uzeo u mom odsustvu sam hteo da izbacim napolje no me ubija cinjenica da me je kostao ko svetog Petra kajgana, a trokira vrlo cesto.. tako da se kao sto Pedja rece preorijentisi na nesto drugo svakako najbolje varijante su Garmin ili TomTom no ima tu i drugih valjanih sprava..

Moram ipak napomenuti da SCG mapa nije bas sjajna ima tu jos mnogo posla ali bolje no nemati nista smile

Ja sam skoro uzeo Garminov NUVI 200 u paketu sa SCG kartom i kao auto navigacija je zadovoljavajuci ima glasovno navodjenje na nasem jeziku za potrebe vozaca u firmi koji ne znaju ili ne zele da znaju Engleski ili neki drugi jezik, nosi osnovne informacije o predjenom putu koje mogu biti korisne za logistiku firme jer su statistike dosta precizne. Velika mana je to sto nema track log kojim bi mogao pratiti gde mi se to vozac setao dok je bio na putu Grin ali dobro sad za te novce nije to mnogo strasno, a ni neophodno njegova osnovna namena je navigacija i nju vrlo dobro ispunjava. Uspeo sam naci CityNavigator NT kartu od Garmina koja je kompletna i veoma detaljna karta Evrope. Sad u Frankfurtu mi je bila od velike pomoci jer je u odnosu na SCG kartu veoma precizna i poseduje impresivnu POI* bazu koja je vise no usluzna u nepoznatom gradu.
*POI - Point Of Interest (tacke interesa) odnosi se na bazu hotela, restorana, banaka, javnih ustanova, garaza itd.

Za licne potrebe i biciklizam razmisljam o Garminovoj eTrex seriji jer im je cena pala prilicno izlaskom novih kolornih varijanti u toj seriji. Stari Legend (obican lcd ekran) je postao dostupan pa cak ni stara Vista nije vise samo san.. ForeRunner serija je takodje vise nego povoljna ali je to ipak najvise namenjeno za trcanje jer najvise informacija o tome pruza i lici na rucni sat smile E Edge je nesto sto je meni zapalo za oko jer je upravo namenjen biciklistima i sprava je vise nego mocan ciklokompjuter sa sve navigacijom ali cena je i dalje na granici sna i jave smile mislim da sa slicne novce Vista radi vise no dobar posao naravno nema sve biciklisticke podatke koje pruza Edge ali u odnosu na Edge moze da se koristi i za druge namene..

Koga pak interesuje Garmin sve o tome moze naci na www.garmin.co.yu InfoTeam je generalno korektan po tom pitanju od cena do usluge.

Subject: Odg: GPS, imate li i koji?

By: Kojoks
Date: 14.12.2008. 19:47:11
Ja imam instaliran Garmin navigaciju na N73 sa mapom evrope, kao base map i SCG route v1.8, a  za GPS uredjaj koristim bluetooth GPS modul.  

Subject: Odg: GPS, imate li i koji?

By: Vukica
Date: 17.12.2008. 07:50:44
meni je gps super
letos sam se zaglavila zbog poplava bio je blokiran put lepo mi je pokazao kuda da idem i to sve na hrvatskom smile

Subject: Odg: GPS, imate li i koji?

By: skaut
Date: 28.02.2009. 13:19:45
 smile  Imam , i uveg ga ukljucim kad istaknem zastavu "" comodore flaag "" .U sklopu mi je sa sonarom .

Subject: Odg: GPS, imate li i koji?

By: dandelion
Date: 28.02.2009. 15:13:26
Ja sam imala TomTom i bila sam prilicno zadovoljna sa njim.
Jeste da mu se po nekada desavalo da poblesavi  Grin
Nadam se da cu uskoro  kupiti neki drugi....