Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Uzicka bolnica: Istovremena ugradnja oba kuka u Užicu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Uzicka bolnica: Istovremena ugradnja oba kuka u Užicu

By: Pedja
Date: 04.02.2008. 11:02:50
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=29116

Istovremena ugradnja oba kuka u Užicu

V.L.

Ekipa lekara užičke bolnice, koju je predvodio dr Aleksandar Moljević, krajem prošle nedelje izvela je uspešno zahvat istovremene ugradnje oba kuka pacijentu. U pitanju je prva operacija ovog tipa odrađena u jednoj zdravstvenoj ustanovi van Beograda.

- Zahvatu je podvrgnuta Kosa Rakočević (69) iz Višegrada i sve je proteklo u najboljem redu. Njoj su ugrađene dve „cementne“ endoproteze marke „zimmer“ a operacija je trajala dva sata i deset minuta - kaže za dr Aleksandar Moljević, koji dodaje da se postoperativni tok odvija po planu.

U timu koji je izveo ovaj složeni zahvat, kao Moljevićevi asistenti učestvovali su ortoped dr Radojko Gavrilović i lekar na specijalizaciji Veljko Đenadić. Anesteziolog je bio dr Mile Stanojević „koji je radio po pricipu bezbolnog porođaja“, transufiziološku pripremu odradila je dr Radimila Smiljanić, dok su instrumentarke bile Olivera i Mirjana Vasiljević. Kroz fazu rehabilitacije operisanu Kosu Rakočević pratiće dr Mirjana Lukić.

„Drago nam je što se užička bolnica upisala kao prva u unutrašnjosti u kojoj je izvedena ugradnja oba kuka istovremeno. Interesovanje pacijenta je veliko, a s obzirom na to da mi imamo odlično obučen tim koji može da odgovori zahtevima, ovakvih operacija uskoro biti sve više i više. Najveća prednost ove metode je kraće vreme lečenja, jer se do sada između ugradnje dva kuka moralo čekati tri do šest meseci. Po isteku 24 sata od zahvata pacijent može da hoda, a posle dvanaest dana on se otpušta sa bolničkog lečenja. Već tada, uz određena organičenja svojstvena osobama sa veštačkim kukovima, oni mogu nesmetano da hodaju - kaže dr Moljević.

Istovremena ugradnja dve endoproteze samo je jedna od novina koja će ove godine poboljšati nivo zdravstvenih usluga u Opštoj bolnici „Užice“.