Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Misterija Hitlera iz Užica - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Misterija Hitlera iz Užica

By: Pedja
Date: 12.02.2008. 15:13:57
http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-12-02-2008/misterija-hitlera-iz-uzica

Nesvakidašnje otkriće istoričara Milorada Iskrina: užička gimnazija 1940. imala đaka koji se prezivao kao vođa Trećeg rajha

Misterija Hitlera iz Užica

U Delovodniku Kraljeve državne „realke“ za 1939. i 1940. godinu, pod rednim brojem 160 i dodatnom oznakom 1644 od 26. januara, stoji uredno uvedena zabeleška - raspis: Hitler Anton, učenik sedmog razreda, izgnan s pravom polaganja

Milorad Iskrin (71), istoričar iz Užica, listajući ovih dana Delovodnike užičke Gimnazije iz perioda pre Drugog svetskog rata naišao je na zaista nesvakidašnji, do sada potpuno nepoznat podatak: 1940. godine užička realka imala je đaka koji se prezivao - Hitler! Istina, to nije bio Adolf koji je u to vreme uveliko drmao svetom, već - Anton, ali, znajući da prezime Hitler ni u Austriji a posebno u Nemačkoj između dva svetska rata nije bilo tako često, Iskrinovim otkrićem otvorena je prava misterija - ko je bio Hitler koji se 1940. godine školovao u Užicu? Možda bliski ili daljnji rođak Adolfa Hitlera, Austrijanac, Nemac? Otkuda su se on i njegova familija, u momentu kada je Drugi svetski rat uveliko besneo, obreli na samom kraju sveta u tada malom Užicu?

- Nisam mogao da verujem svojim očima! Imam više od sedamdeset godina, rođeni sam Užičanin, istoričar, deset godina bio sam direktor Istorijskog arhiva, ali, podatak da je jedan Hitler bio đak užičke Gimnazije do sada mi je bio potpuno nepoznat - kaže Iskrin.

Zaista, u Delovodniku Kraljeve državne realne gimnazije u Užicu za 1939. i 1940. godinu, pod rednim brojem 160 i dodatnom oznakom 1644 od 26. januara, stoji, rukom, ćirilicom, pisanim slovima uredno uvedena zabeleška - raspis: Hitler Anton, uč. sedmog razreda izgnan s pravom polaganja!

Iskrin odbacuje mogućnost da je možda u pitanju nečiji nadimak, ili da se neko jednostavno - našalio sa zloglasnim prezimenom.

- To je delovodnik, ozbiljna knjiga koju je popunjavalo ozbiljno odgovorno lice i u koju su uvođeni lični podaci, sa punim imenom i prezimenom, znači, isključena je mogućnost da je u knjigu uveden nečiji nadimak. Odmah posle otkrića pričao sam sa ljudima starijim od mene, ali, zaista, niko se ne seća đaka sa tim prezimenom, niti da je u Užicu boravila porodica Hitler. Zanimljivo je da su te godine đaci ove škole bili i Milutin Čolić, Miodrag Milovanović Lune, Žika Avramović, Vita Gutman. Zaista, ni posle rata, u užičkoj čaršiji, niko, da znam, ni slova nije progovorio o tome da je jedan Hitler bio stanovnik Užica i đak gimnazije. Sa druge strane, verovatno je da bi neko, da je progovorio da je bio školski drug sa Hitlerom, brzo završio u zatvoru - priča Iskrin.

Misteriju dalje produbljuje i podatak da u upisnicama užičke Gimnazije za šesti i sedmi razred iz 1939. i 1940. godine koje se čuvaju u ovoj ustanovi i koje su u jako dobrom stanju, nema ni traga podatku da je u školu upisan đak sa prezimenom Hitler. Zbog toga nema ni podatka o tome ko su bili Hitlerovi roditelji, otkuda oni u Užicu, gde je rođen Anton koji je 1940. godine imao 16 ili 17 godina.

- Ako je janura 1940. godine isteran iz škole i ako je to zavedeno u delovodnik, onda je prethodno morao biti upisan. Jedino što je moguće jeste da se porodica Hitler nakratko pojavila u Užicu, da je Anton Hitler naknadno upisan u školu, a da je brzo isteran i da zato nije ostao drugi trag - kaže Iskrin.

Užički istoričar dodaje da je veoma zanimljiv i trenutak kada je mladi Hitler isteran iz užičke Gimnazije:

- To je početak 1940. godine, u to vreme Hitler uveliko osvaja Evropu, za njegovo ime znaju svi, on je bezmalo najmoćniji čovek na svetu, a u Užicu Hitlerovog prezimenjaka isteruju iz škole! - kaže Iskrin.

Posle Iskrinovog otkrića otvara se prava misterija - ko je bio mladi Anton Hitler, đak užičke Gimnazije 1939. i 1940. godine. Da li su i kakvoj vezi bile njegova i porodica Adolfa Hitlera? Šta se sa mladim Hitlerom dešavalo pošto je isteran iz škole u Užicu, da li je preživeo Drugi svetski rat i da li je kasnije, morao možda da promeni prezime i živi krijući svoj pravi identitet, pošto se zna da su Hitleri iz Austrije posle rata dobro stradali dokazujući ko je od njih imao i kakve veze sa Adolfom...

Dostupni podaci govore da prezime Hitler u Austriji nije mnogo često, a ima i tvrdnji da u Nemačkoj pre i posle Adolfa nije bilo drugih Hitlera. Sam Adolf, jednom je, tridesetih godina prošlog veka izjavio doslovce, govoreći o svojoj familiji da se ona „sastoji od jednog predivnog nemačkog ovčara“. Milorad Iskrin kaže kako se nada da će se posle obelodanjivanja ove nesvakidašnje priče javiti neko ko zna više podataka o Antonu Hitleru i njegovoj sudbini i da će se tada nešto više saznati i o tome kako se jedan od Hitlera obreo 1939. godine u užičkoj Gimnaziji.  

NEĆAK ANTINACISTA

Poznato je i da je Adolf od bližih rođaka imao nećaka - Patrika Vilijema koji je bio sin Adolfovog starijeg polubrata Alojza. U Drugom svetskom ratu Vilijem Patrik, koji je rođen u Engleskoj, borio se u jednoj od jedinica američke mornarice, a iz tog vremena ostala je i anegdota da je član regrutne komisije u Americi, kada je čuo kako se Vilijem preziva izjavio da je on onda - Hes! Vilijem Patrik Hitler umro je 1987. godine, izjašnjavao se kao antinacista, a ostavio je trojicu sinova od kojih se najstariji zove Aleksandar Aleks Adolf Hitler, a dvojica mlađih su Luis i Brajan. Ostala je misterija otkuda je Patrik, kao deklarisani antinacista svom sinu prvencu dao baš ime - Adolf? Sva trojica Vilijemovih sinova i dalje nose zloglasno prezime i dalje žive na Long Ajlendu u državi NJujork, ali, kriju svoj pravi identitet.

Zoran Šaponjić

Subject: Odg: Misterija Hitlera iz Užica

By: Starla
Date: 12.02.2008. 15:44:59
Posto smo poznati kao narod sa izuzetnim smislom za humor,verujem,da je sve ovo samo sala nekog ere smile.Inace koliko znam,bila je skoro emislija na historiju,Hitler jeste imao brata Antona.Sto se tice ovog njegovog necaka bas u toj emisiji je bilo reci o tome kako je pokusavao da se okoristi cinjenicom da mu je stric u vlasti,pa je malo krao po Nemackoj posle cega ga je Hitler isterao.Tako je on i otisao u Ameriku pricajuci njima price kako je antinacista,a ovamo sinu dao ime Adolf Hitler..

Subject: Odg: Misterija Hitlera iz Užica

By: radza
Date: 12.02.2008. 19:11:22
Ako je Delovodnik isto sto i danas Maticna knjiga u skolama, onda se pored imena i prezimena ucenika mora upisati ko mu je jedan od roditelja, kada je upisan i kada je zavrsio skolu ili je napustio i gde je otisao, ko su mu bili razredne staresine, koje je ocene imao po predmetima i razredima. To je ono sto znaju svi koji su ikad imali priliku da traze da im skola zda neko uverenje o zavrsenoj skoli ili razredu. Zasto u ovoj vesti nema niceg od toga? Tako da mi ovo sve cudno deluje. Opet, Iskrin je ozbiljan covek da bi se salio na ovaj nacin?!

Subject: Odg: Misterija Hitlera iz Užica

By: GradjaniN
Date: 13.02.2008. 03:21:33
Pogledajte odeljak KOMENTARI za dati chlanak u Kuriru - http://www.kurir-info.co.yu/clanak/kurir-12-02-2008/hitler-u-uzicu Autori tvrde da je Hitler pre jevrejsko nego nemachko prezime, te da je i dan danas aktuelno u samom Izraelu. Meni se stoga pre chini da se tu radi o nekom zalutalom Jevreju nego li o nekom Hitlerovom srodniku.