Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Turizmom spajaju obale Drine - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Turizmom spajaju obale Drine

By: Pedja
Date: 06.03.2008. 13:51:21
http://www.politika.co.yu/rubrike/Srbija/Turizmom-spajaju-obale-Drine.lt.html

Turizmom spajaju obale Drine

Holandija u trogodišnji zajednički projekat osam opština Srbije i BiH ulaže 1,16 miliona evra

Uskoro će turistička regija osam opština iz Srbije i BiH koje spaja Drina izaći sa zajedničkom turističkom ponudom, u kojoj će biti poseta Potpećkoj pećini, Terzića avliji i Pribojskoj Banji, boravak u Ljuboviji i Srebrenici, šetnja višegradskom ćuprijom, odmor u bungalovima kraj Bajine Bašte... Sve to zajedno ili ponaosob, kako ko želi.

Radi se o poduhvatu turističkog razvoja doline Drine DVTD (DrinaValleyTourismDevelopment), u koji su uključene opštine Užice, Priboj, Bajina Bašta i Ljubovija, Višegrad, Srebrenica, Bratunac i Rudo. Ovaj projekat, vredan 1,16 miliona evra, koji finansira Holandija, u pripremi je već tri godine. Zamisao je da se ulaže u razvoj turističkih potencijala svake od ovih opština, da bi se potom svi ti sadržaji ponudili domaćim i stranim gostima.

Juče je u Užicu potpisan ugovor o holandskoj donaciji od 10.000 evra za izradu projekta sanacije ovdašnje Potpećke pećine, u čemu užička opština učestvuje sa 4.000 evra. Užice, inače, ozbiljno radi na primeni DVTD projekta, na osnovu koga je dobilo 51.000 evra donacija, a sledi još 32.000.

– Cilj je da uvežemo turizam čitave regije, pri čemu je Drina kičma projekta. Već smo registrovali turističku međuregionalnu asocijaciju, ulažemo u sadržaje, radimo na zajedničkoj ponudi. Sve se isključivo bazira na razvoju turizma, a zajedništvo ne podrazumeva i obaveznost: svaka opština može samostalno da turistima pokaže šta ima, ali ako turista želi ponudiće mu se da vidi i neku drugu od sedam ostalih opština – izjavila je u Užicu Slavenka Pudar, predstavnica organizacije CAREinternacional koja zastupa Kraljevinu Holandiju.

B. Pejović