Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Za sanaciju Potpećke pećine 14.000 evra - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Za sanaciju Potpećke pećine 14.000 evra

By: Pedja
Date: 06.03.2008. 13:54:03
http://www.danas.co.yu/20080306/vojvodina1.html#10

Zajednički projekat Kraljevine Holandije i Užica

Za sanaciju Potpećke pećine 14.000 evra

U okviru programa Razvoj turizma u dolini reke Drine, Kraljevina Holandija i užička opština sa 14.000 evra finansiraće sanaciju Potpećke pećine. Ovaj speleološki dragulj Balkana i jedna od posećenijih turističkih destinacija u užičkom kraju, nalazi se u selu Potpeć, na svega nekoliko kilometara na putu od Užica prema Požegi.

Ugovorom, koji su potpisali Slavenka Pudar, predstavnica organizacije CARE International, koja zastupa Kraljevinu Holandiju i Tihomir Petković, predsednik užičke opštine, predviđeno je da donator učestvuje sa 10.000 evra, a užička opština obezbediće 4.000 evra. Od te sume za izradu glavnog projekta sanacije namenjeno je 7.000 evra, a druga polovina za fundiranje i drenažu staze na najugroženijim delovima pećine.

Prema rečima Slavenke Pudar, cilj projekta je podsticaj razvoja turizma u slivu reke Drine. Projekat je vredan 1,16 miliona evra i njime je obuhvaćeno osam opština, i to četiti u Srbiji (Užice, Ljubovija, Priboj i Bajina Bašta) i četiri iz Bosne i Hercegovine (Višegrad, Srebrenica, Bratunac i Rudo).

U prethodne dve godine realizacije projekta, na području užičke opštine uložena je 51.000 evra, a do kraja njegove implementacije biće investirano 85.000 evra. U planu je organizacija eko turističkog kviza, edukacija lica koja se bave seoskim turizmom i članova Saveza ribolovaca Đetinja.

N. Kovačević