Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Havarija u Valjaonici bakra u Sevojnu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Havarija u Valjaonici bakra u Sevojnu

By: Pedja
Date: 06.03.2008. 13:55:51
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=32959

Havarija u Valjaonici bakra u Sevojnu

Tona bakarnih cevi pala na radnike

Vladimir Lojanica

„Imali smo sreće koliko smo teški. Sam Bog nas je, mene i mog kolegu Ljubišu Joksića, pogledao.“ Nebrojeno puta ove dve rečenice juče je izgovorio Zoran Petronijević (54) jedan od dvojice radnika „Valjaonice bakra“ u Sevojnu, koji prekisnoć zamalo nisu izgubili život na radnom mestu kada ih je, usled havarije na jednom od fabričkih kranova, pokosio tovar bakarnih cevi težak oko jedne tone.

U nesreći koja se u utorak oko 21 sat, dogodila u pogonu presaonica u hali šest „Valjaonice bakra“, Ljubiša Joksić (48) zadobio povredu kičme zbog koje je zbrinut na otropedskom odeljenju užičke bolnice, dok je Petonijević posle ukazane lekarske pomoći pušten na kućno lečenje i oporavlja se od povreda grudnog koša.

- Ljubiša i ja radili smo na mašinama koje se stručno zovu „vučne klupe“, tovareći na kran bakarne cevi. Prilikom utovara jednog svežnja od pedesetak cevi, teškog jedne tone, umesto da taj teret prenese na predviđeno mesto, kran, inače fiksiran za plafon hale, najednom je zablokirao. Cevi koje su visile o sajle dizalice krenule su u neplanirnom pravcu lelujajući kroz vazduh fabričkom halom, pričao je juče „Blicu“ ugruvani Zoran Petonijević.

Sve se, kako priča naš sagovornik, odigralo veoma brzo. Čim je kran zakazao, svežanj bakarnih cevi krenuo je nekontrolisano da „tumara“ pogonom i nekoliko sekundi kasnije s leđa je pokosio Lubišu Joksića koji je ostao da leži.

-Video sam kako tovar obara mog kolegu, a zatim nastavlja da se kreće prema meni. Jedan kraj tog „buketa“ cevi zakačio je o drugi kran, te je tako donekle amortizovao nalet tovara koji me je stigao priklještivši me uz „vučnu klupu“. Gledao sam kako me cevi pritiskaju uz mašinu, ali nisam mogao da reagujem. Imao sam utisak – lomi me, ali neće da me ubije, kaže Zoran.
Zoran se seća i da je slušao jauke kolege Joksića. Vrlo brzo došla je medicinska sestra iz fabričke ambulante, a zatim ekipa hitne pomoći. Ljubišu su na nosilima uneli u sanitet a zatim ga prevezli u bolnicu.

-Ljubiša Joksić je zadobio povredu kičme zbog koje je zbrinut na ortopedskom odeljenju. Život mu nije ugrožen, nije podvrgnut nikakvoj intervrnciji ali mu je naloženo strogo mirovanje. Svestan je ali je veći deo prepodneva prespavao zbog dejstva analgetika, rečeno je juče „Blicu“ u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U „Valjaonici bakra“ juče nisu hteli da komentarišu preksinoćni događaj, uz obrazloženje da preduzeće „nema nikakvu spremnu informaciju“. O uzorcima usled kojih su povređeni Joskić i Petronijević nisu se izjašnjavali inspektori zaduženi za bezbednost na radu, uz obrazloženje da će to učiniti danas.

Subject: Odg: Havarija u Valjaonici bakra u Sevojnu

By: Bili
Date: 06.03.2008. 15:48:37
Stvarno su imali srece te noci.Licno poznajem povredjenog Z.P. i bio sam odmah po nesreci u bolinici, koga sam kasnije odvezao kuci.
Treba samo napomenuti kako su sve kolege se sjatile u bolnicu i bili uz njih dok im je pruzana bolnicka pomoc.Od radnika do sefova i direktora... Za svaku pohvalu...