Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Windows (see the full version of Windows)
Oreska - Užice : Preinstalacija - kako prebaciti programe na novi racunar - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Preinstalacija - kako prebaciti programe na novi racunar

By: Pedja
Date: 12.03.2008. 15:13:03
Preinstalacija racunara je verovatno najbolniji dogadjaj za svakog vlasnika. Nebitno da li se radi zato sto se menaj racunar ili zato sto je windows pobrlajvio do te mere da mora da se uradi reinstalacija. Niko to ne voli da radi ali s vremena na vreme je neizbezno.

Upravo sam u postupku prebacivanja konfiguracije sa starog na novi racunar pa je to zgodna prilika da napravim par pribeleski sta i kako ide, ako nekome bude trebalo ali i da se podestim sledeci put.


Prva stvar, ako je Windowsu potrebna preinstalacija, uradite to od pocetka - dakle sklonite sa diska sve podatke na stranu, formatirajte ga i instalirajte Windows nanovo. To je najbrzi i najkvalitetniji nacin. Sve ostalo ce samo da vas muci, oduzima vreme i na kraju nece raditi kako treba. Znam samo jednog ili dva coveka koji umeju da Windows preinstaliraju preko postojece instalacije, a da to radi dobro.

Dakle, prvo sacuvajte sve podatke i kada instalriate Windows, vratite sve nazad. Za vecinu programa ionako morate da uradite instalaciju, a terba obratiti paznju na one ciju konfiguraciju morate da sacuvate.

Sta treba sacuvati:
- sve vase dokumente, sto ukljucuje worddokumente, muziku, video zapise i bilos ta drugo sto vam treba od podataka sa diska. Sta cete konkretno sacuvati, to zavisi od podataka koje imate. Dobar obicaj je da se prosto prekopira i sacuva sadrzaj celoh hard diska, pa da se nakon formatiranja, sa bekapa na racunar vracaju podaci koji trebaju. Tek kada ste sigurni da ste sve vratili an racunar, mozete obrisati bekap. Jos je bolji obicaj da neke bitne podake za svaki slucaj sacuvate i na CD ili DVD diskovima, bez obzira na to da li ceteihvracati na racunar ili ne.

Ipak, kopiranje celog diska nije dovoljno. Neki podaci se cuvaju na mestima koja nisu tako lako dostupna. Recimo, dosta prograam podesavanaj smesta i Windows registry. Registry je pristupacan samo dok je WIndow operativan. Dakle, ako su vam potrebna neka iz Registry-ja, onda ih morate sacuvati pre nego sto formatiate hard disk, jer ih iz bekapa tesko mozete izvaditi. Takodje, neki programi podatke mogu cuvati u specificnim formatima koji su inace necitki pa je dobro uraditi eksport takvih podataka u neki lakse upotrebljiv oblik.


Praktican je obicaj da one programe koji ne zahtevaju nikakvu posebnu proceduru za premestanje na novi racunar, vec ih je dovoljno iskopirati na novi racunar, i iance drzite u nekom direktorijumu van Program Files. Tako, kada vrsite presenjenje, jednostavno mozete daprekoirate ceo taj direktirjum a potrebno je samo da na desktop izvucete nove ikonice za te programe.


Kada je sam Windows u pitanju, on ima zanimljivu alatku koja se zove Files and Settings Transfer Wizard. Ona je upravo namenjena za prebacivanje podataka i podesavanja nekih programa sa jednog Windowsa na drugi. Naci cete je na Start / Programs/ Accessories / System tools / Files and Settings Transfer Wizard.

Koriscenje alatke je jednostavno:

- prvo izaberite opciju Old computer da bi ste podesili sta se prebacuje sa vaseg racunara.
- dalje, izaberete gdecete da snimite izabrane podatke, da bi ste odatle moglidaih iskopirate na novi racunar
- onda podesite da li zelite da prebacite samo podesvanja ili i datoteke,
- oznacite "Let me select a custom list.." da bi u sledecm prozoru moglidaizaberete sta zelite da se prebaci
- iz ponudjenog spiska izbacite sve one programe cija podesavanja necete da prebacujete
- pustite ga da spakuje (to moze da potraje)

Tamo gde ste mu rekli da smesti spakovane podatke nacicete s sto terba da prenesete na novi racunar

Na novom racuna ru ponovo pokrenite Files and Settings Transfer Wizard ali sada izaberite opciju New computer, izaberite lokaciju odakle da uzme podatke i pustite ga da sve instalira gde treba.

E sad, u kojoj meri je ovo uspesno, treba isprobati. Ja sam na ovaj nacin prebacio Outlook Express bazu i podesavanja i sve je proslo prilicno dobro. Jedino sto nije preneseno su lozinke za email naloge (sto ima smisla) tako da je prilikom prvog slanja poruka trebalo ponovo uneti lozinke, i nisu dobro preneseni direktorijumi u okviru pravila za obradu poruka (Message Rules), ali to ionako ne moze da se prenese ni rucno.
Takodje sam istovremeno prebacio i podesavanja u Internet Exploreru. Ono sto mi ej bilo bitno to je da su prebaceni linkovi, posto su to ujedno i jedina podesavanja koja su mi bitna.

Prebacivanje proslo vrlo jednostavno, bez ikakve zackoljice. Osim Outlook Express-a i Internet Explorer-a koje sam ja prebacio ovako, Files and Settings Transfer Wizard zna za jos mnogo uglavnom Microsoft-ovih programa.

Subject: Odg: Preinstalacija - kako prebaciti programe na novi racunar

By: Pedja
Date: 12.03.2008. 15:17:45
Prebacivanje Skype-a

Skype je vrlo jednostavno prebaciti. Svi podaci se nalaze na direktorijumu C:\Document and Settings\~korisnicko ime~\Application Data\Skype\, s tim da ~korisnicko ime~ treba zameniti imenom korisnika na starom racunaru, a vodite racuna da je Application Data sistemski direktorijum i da moze biti sakriven.

Sadrzajovog direotkrijuma prekopirajte na novi racunar na isto mesto u okviru odgovarajuceg korsinickog imena na novom racunaru. Nakon toga nanovi racunar instalriajte Skype. On ce pronaci podesavanja i upotrebiti ih. Jedino cete morati da unesete lozinku za Skype nalog. Na ovaj nacin cete preneti ne samo podesavanja negoi logove, istoriju iz chata i ostale podatke.

Subject: Odg: Preinstalacija - kako prebaciti programe na novi racunar

By: Pedja
Date: 12.03.2008. 15:43:04
Prebacivanje programa MirandaIM

Za ICQ, MSN,IRC, Jabber i slicne IM protokole koristim jedan program MirandaIM i mogu toplo da ga preporucim. On se takodje pokazao vrlo lak za prebacivanje. Dodatan pogodnost je sto podrava veliki broj protokola, tako da kada njegaprebacite odjednom zavrsavate veliki posao.

Slicno kao za Skype, pronadjite direktorijum C:\Document and Settings\~korisnicko ime~\Application Data\Miranda\. Prekopirajte ceo njegov sadrzaj na oviracunr na isto mesto u okviru korisnickog naloga nanovom racunaru.

Pored toga, prekopirajte direktorijum gde se nalazi program MirandaIM na novi racunar. Ovaj progam se obicno nalazi na c:\Program Files\Miranda IM\.

Pokrenite miranda32.exe na novom racuanru i sve ce da bude na svom mestu. Necete morati cak ni lozinke da ukucavate. Sada samonapravite ikonicu na desktopu tako da lakse pokrecete program.

Ako zelite da se miranda pokrece zajedno sa windowsima onda u njenom podesavanju ponovo ukljucite tu opciju. ako je opciaj vec ukljucena, iskljucite pa ukljucite ponovo, da bi ste je reaktivirali.


Subject: Odg: Preinstalacija - kako prebaciti programe na novi racunar

By: Pedja
Date: 12.03.2008. 19:45:26
Prebacivanje programa: FAR Manager

- Treba uci u direktorijum gde se nalazi FAR (pri tom, FAR ne treba da bude pokrenut). Pokrenuti SaveSettings.bat.

- Iskopirati ceo direktorijum sa poddirektorijumima na novi racunar na zeljeno mesto

- pokrenuti RestoreSettings.bat

Nakon toga mozete pokrenuti FAR i on ce imati sva podesavanja kao na starom racunaru.

Subject: Odg: Preinstalacija - kako prebaciti programe na novi racunar

By: Pedja
Date: 12.03.2008. 20:49:28
Prebacivanje programa Macromedia DreamVeawer (

Dreamweaver je nezgodan program. Bitne podatke cuvau registriju i gomili konfigurcionih datoteka. Ako ste ga prilagodili svojim potrebama, menjajuci silne konfiguracione datoteke, sigurno ne zelite da kroz sva ta podesavanja prolazite ponovo.

Rucno prebacivanej je moguce ali trazi dosta vremena i morate voditi racuna da sve legne na svoje mesto. Sam program ne morate da prebacujete, mozete ga i instalirati nanovo, ali konfiguracija mora da se prebaci sto kopiranjem datoteka sto prebacivanjem podataka iz Registry-ja.

Jednostavnije resenje je koristiti neki od progrma za tu namenu kao sto je na primer MM-Exporter (http://mm-exporter.joexx.de/). Program je besplatan a radi sav potreban posao sam. POkrenete ga na starom racunaru i on pokupi konfiguraciju svih programa koji pripadaju Macromedia studiju, sacuva je i kada to prebacite na novi racunar moze da uveze sva podesavanja u sveze instalriani Studio.

Treba da vodite racuna smo o jednosj stvari, da na novom racunaru sve sto pripada Macromedia studiju stavite na isteputanje, dakle, sam studio instalriajte na isti disk i istu putanju kao na starom racunaru a datoteke kojepripadaju projektima takodje smestite na isti disk i istu putanju gde su bili i ranije. Ako to ispostujete, sve ce na novom racunaru da radi isto kao i na starom.

Pored ove osnovne funkcije, progam sadrzi jos par sitnih administrativnih alatki koje vam mogu biti korisne.

Subject: Odg: Preinstalacija - kako prebaciti programe na novi racunar

By: Pedja
Date: 13.03.2008. 17:10:38
Prebacivanje programa MailWasher

MailWasher je popularan program za ciscenje spama. Vremenom, u njemu se nakupi dosta pravila za brisanje spama koja ne bi trebalo zagubiti.

Program se prebacuje na sledeci naci:

- zatvorite program (ne minimujete nego ga bas zatvorite).

- nadjete C:\Program Files\MailWasher direktorijum i udjete u njega

- pokrenete SaveSettings.bat (datoteka je prilozena uz poruku, snimite je u dati direktorijum)

- prekopirate sadrzaj direktorijuma ga na novi racunar na isto mesto

- nadjete direktorijum C:\Document and Settings\~korisnicko ime~\Application Data\MailWasher\

-prekopirate i njega na isto mesto na novi racunar

- na novom racunaru u direktorijumu C:\Program Files\MailWasher pokrenete RestoreSettings.bat

- napravite ikonicu programa na Desktopu

Time je program prebacen. Mozete ga pokrenuti i sva podesavanja ce biti na svom mestu.

Subject: Odg: Preinstalacija - kako prebaciti programe na novi racunar

By: Pedja
Date: 13.03.2008. 17:34:46
Prebacivanje programa EasyPHP

EasyPHP je razvojni sistem za web i vrlo je bitno sacuvati svu konfiguraciju. Srecom, progam se vrlolako prebacuje.

- izadjite iz programa (ne minimuzjte, nego bas oborite sve servere)

- prekopirajte direktorijum gde je EasyPHP isntaliran na novi racunar na istu putanju

- prekopirajte C:\Windows\System32\drivers\etd\hosts datoteku na novi racunar na istu putanju

- prekopirajte datoteke projekata na novi racunar na iste putanje kao sto se nalaze na starom

- pokrenite EasyPHP nanovom racunaru. Sva podesavanja su tu.

Subject: Odg: Preinstalacija - kako prebaciti programe na novi racunar

By: Kenny
Date: 13.04.2008. 13:08:57
da li moze i mozila firefox da se prebaci sa sve bookmarksovima.. to bi bilo dobro

Subject: Odg: Preinstalacija - kako prebaciti programe na novi racunar

By: maler
Date: 13.04.2008. 13:18:27
Pa na starom kompu uradiš export bookmarks, a na novom importuješ taj fajl i to je to.

Subject: Odg: Preinstalacija - kako prebaciti programe na novi racunar

By: Pedja
Date: 13.04.2008. 14:21:25
Mozbackup je program kojim se mogu lako preneti sva podesavanja programa Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, SeaMonkey, kao i
Mozilla Suite i Netscape profili. Prenosi bukmarke, mail, kntakte, istoriju, ekstenzije, kes.. ma sve...

http://mozbackup.jasnapaka.com/