Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Kartografija (see the full version of Kartografija)
Oreska - Užice : Primer crtane TOPO karte za Garmin (Kaludjerske bare, planina Tara, Uzice) - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Primer crtane TOPO karte za Garmin (Kaludjerske bare, planina Tara, Uzice)

By: Pedja
Date: 20.03.2008. 11:08:00
Evo primera kako izgleda rucno crtana topografska karta za Garmin GPS-ove.

Karta je crtana koriscenjem nekoliko alata (gpsMapEdit, GlobbalMapper, OziExplorer i MapSource, uz pomoc sitnih dodatnih alatki). Izvori podataka su razni: snimljeni trekovi i orjentiri na terenu, satelitski snimci, topografske karte...

Crtao sam je zarad isprobavanja tehnike crtanja i karta nije zavrsena. Veoma je detaljna, cak je svaki objekat do nivoa vikendica ubelezen. Crtana je mala povrsina na lokaciji Kaludjerske Bare jer je crtanje ovakve mape veoma naporno i dugotrajno.

Izohipse nisu crtane vec su generisane iz postojece baze podataka visina.Poredjenja radi, evo kako izgleda topografska karta za istu lokaciju u karti SCG RouteDa neko ne protumaci da tvrdim da je SCG Route losa karta, naprotiv. Za njenu namenu ona ima odlicne podatke. Kao sto sam rekao, ja sam ovo crtao probe radi, jer crtanje karte ovako kako sam to ja uradio iziskuje basnoslovno mnogo vremena i odgovarajuce kosta. Ovo je vise demonstracija sta moze da se napravi, ali sam uveren da je ovako detaljno kartografisanje smisleno mozda samo za neke male i probrane lokalitete.

Subject: Odg: Primer crtane TOPO karte za Garmin (Kaludjerske bare, planina Tara, Uzice)

By: Pedja
Date: 20.03.2008. 12:19:31
Evo jos slicicaSubject: Odg: Primer crtane TOPO karte za Garmin (Kaludjerske bare, planina Tara, Uzice)

By: Pedja
Date: 22.03.2008. 02:35:21
Evo i veca povrsina mape radi boljeg utiska koliko je to posla. Rezolucija je smanjena nekih pet puta da bi slika bila razumne velicine.

Subject: Odg: Primer crtane TOPO karte za Garmin (Kaludjerske bare, planina Tara, Uzice)

By: Danko
Date: 29.03.2008. 00:05:45
Peđa,

Može li neki malo detaljnij tutorijal o pravljenju ovakvih karata za Garmin (Vista HCx)?

Ja imam volje da u slobodno vreme napravim kartu Kopaonika. Za početak bi ucrtavao samo staze, a vremenom dodavao i ostale detalje..

Subject: Odg: Primer crtane TOPO karte za Garmin (Kaludjerske bare, planina Tara, Uzice)

By: Pedja
Date: 21.05.2008. 17:46:19
Nameravam da napravim tutorijal samo sto ce za to trebati vremena....