Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Blagoje Šukilović tuži „Puteve Srbije“ - Godinu dana ne može da uđe u svoju kuću - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Blagoje Šukilović tuži „Puteve Srbije“ - Godinu dana ne može da uđe u svoju kuću

By: Pedja
Date: 21.03.2008. 15:25:14
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=34656

Blagoje Šukilović tuži „Puteve Srbije“

Već godinu ne može da uđe u svoju kuću

Autor: V. Lojanica

Godinu dana već nisam ušao u svoju kuću. Ne smem, plašim se da ispucali zidovi neće izdržati, da će se svakog trenutka srušiti - kaže Blagoje Šukilović (46) iz Šljivovice kod Užica, čija je kuća oštećena u martu prošle godine kada se obrušio potporni zid na magistralnom putu. JP „Putevi Srbije“ već godinu dana nisu ništa preduzeli da se sanira šteta na kući Šukilovića.

Šukilović od jeseni ni u dvorište ne može da uđe od mehanizacije i raznog materijala kojim su mu građevinci, bez njegovog odobrenja, zauzeli imanje. Njegove muke počele su 24. marta prošle godine kada je veliki betonski zid, koji je potpora magistralnom putu kroz ovo selo, počeo da se odvaja od puta i obrušava prema kući od koje je bio udaljen desetak metara. Zid je sa sobom „poneo“ i tone zemlje i pokrenuo klizište usled koga su zidovi Šukilovićevog doma počeli da pucaju.

- Nekoliko dana posle tog odrona, nakon pisanja „Blica“ o mojim mukama, pozvali su me iz „Puteva Srbije“ i obavestili me da su preduzete sve mere na zaštiti moje imovine, te da će uskoro početi radovi na sanaciji puta. Odmah sam zahtevao da mi se nastala šteta nadoknadi, povodom čega sam dobio obećanje da ću biti obeštećen ma koliko ta suma iznosila - priča Blagoje Šukilović.

Meseci su prolazili, na načetim zidovima kuće pojavljivalo se sve više naprslina, a za to vreme do Šukilovića nikakav glas nije stizao o tome kada će mu šteta biti izmirena i kada će početi popravka zida koji je svakog trenutka mogao da se obruši na kuću i sravni je sa zemljom. Sredinom novembra prošle godine na Blagojevom imanju radnici „Puteva Srbije“ dovukli su bagere, gomile građevinskog materijala, grede, armature...

- Zgranut sam tom drskošću da uđu na imanje bez moje saglasnosti. Ponovo sam pisao „Putevima Srbije“ tražeći objašnjenje i pitajući ko će moju kuću popraviti i učiniti je bezbednom - kaže Šukilović.

Novi potporni zid, kako se „Blic“ uverio, napravljen je, ali je kuća ostala nedirnuta. Šukilović ističe da se jednom osmelio da dohvati bravu i otvori vrata, ali da su uzdrmani temelji počeli sablasno da poigravaju, zbog čega se nije usudio da prekorači preko rodnog praga. Tokom radova, kaže Šukilović, gusenice bagera totalno su izrovale dvorište, promenivši njegovu konfiguraciju.

„Blic“ je juče kontaktirao Pravnu službu „Puteva Srbije“ u Beogradu, odakle je Šukiloviću posavetovano da presavije tabak i tuži ovo javno preduzeće sudu.

- Mi nismo nadležni da procenjujemo štetu i postižemo nagodbu, već svakom građaninu koji nije zadovoljan našim radom ili smatra da je našom krivicom oštećen, poručujemo da pravdu potraži na sudu - kaže jedan od pravnika.