Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Sevojno (see the full version of Sevojno)
Oreska - Užice : Protest ispred ambulante u Sevojnu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Protest ispred ambulante u Sevojnu

By: Pedja
Date: 20.05.2008. 12:16:10
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=42216

Protest ispred ambulante u Sevojnu

Loši uslovi lečenja

Autor: V. Lojanica


I da smo građani drugog reda, zaslužujemo bolje uslove za lečenje. Ako se pod hitno ne poboljša nivo medicinskih usluga u našoj ambulanti, moraćemo da zatražimo pomoć humanitarnih organizacija - poručili su građani Sevojna.

Oni su nezadovoljni radom i opremljenošću ambulante u ovom užičkom predgrađu.

Najveća zamerka na rad mesne ambulante odnosi se na činjenicu da pedijatrijska služba radi samo radnim danima, i to pre podne, te da ambulanta nema svoje sanitetsko vozilo.

- Pre četrdeset godina ova ambulanta imala je sanitet, rendgen, ginekološku i stomatološku ordinaciju, laboratoriju, čak i stacionar u kojem je privremeno moglo da se zbrine nekoliko bolesnika. Bio je to pravi mali dom zdravlja, a danas, umesto da nivo zdravstvene zaštite još više bude unapređen ambulanta se svela na dežurstvo opšteg lekara i zubara, i to samo do 20 časova uveče, i rad pedijatra samo u prepodnevnoj smeni. Za ostalu lekarsku pomoć Sevojničani moraju u Užice - kaže za „Blic“ Branislav Palurović, jedan od inicijatora jučerašnjeg protesta.

Palurović ukazuje na detalj koji ne priliči zdravstvenoj ustanovi - deo kruga sevojničke ambulante obrastao je visokom travom i korovom. On ističe da je u ime nezadovoljnih komšija nekoliko puta uručivao primedbe upravi ambulante, koja mu nijednom nije odgovorila.

- Bolesnu decu možeš dovesti kod lekara isključivo pre podne. Sramota je da u ovolikom Sevojnu ambulanta završava radni dan u 20 časova - veli penzioner Milovan Karapandžić.

Zbog neprijatnosti koje je u lokalnoj ambulanti nedavno doživeo, na protestu se pojavio i Anđelko Filipović.

- Ovde sam počeo da lečim kvaran zub. Nekoliko dana posle prve intervencije javio sam se stomatoglogu da mi stavi plombu, a on sleže ramenima, veli: „Ne mogu ti pomoći, aparat mi se pokvario“ - kaže Anđelko Filipović.

Uprava ambulante u Sevojnu, koja je juče nije dozvolila fotografisanje unutrašnjosti ambulante, nije bila voljna da komentariše nezadovoljstvo građana.

Nezadovoljni Sevojničani juče su zatražili da se u ambulanti stvore uslovi za 24-časovni rad pedijatrijske službe, da se nabavi sanitetsko vozilo kako teški bolesnici ne bi plaćali taksi do užičke bolnice i da se krug ambulante dovede u red.

Niko se nije žalio

Zamenik direktora Zdravstvenog centra Užice dr Zoran Lazović kazao je za „Blic“ da se ZC-u niko od građana Sevojna nije zvanično obratio sa zahtevom da se uslovi zdrastvene zaštite poboljšaju.

- Nije problem reagovati, ali najpre neko treba da nam se obrati, na primer mesna zajednica, da kaže šta nedostaje ambulanti - kaže dr Lazović.