Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Dve devojčice prebile učenicu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Dve devojčice prebile učenicu

By: Pedja
Date: 26.05.2008. 14:10:14
http://www.blic.co.yu/hronika.php?id=42809

Ponovo nasilje u osnovnim školama

Dve devojčice prebile učenicu

Autor: V.L.

Četrnaestogodišnju V. M., učenicu sedmog razreda OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica, preksinoć su, najpre u školskom dvorištu, a zatim i u obližnjoj ulici, pretukle dve učenice šestog razreda. U batinanju je učestvovao i jedan osmak, koji je V. M. udario nogom u leđa. Devojčica je zbog zadobijenih povreda povraćala krv.

Uvertira nemilog događaja počela je oko 19.20, kada je V. M. sa svojim odeljenjem izašla iz škole na bočni ulaz. Na platou između OŠ „Dušan Jerković“ i Tehničke škole „Radoje Ljubičić“ stajale su dve šestakinje koje su nasrnule na godinu dana stariju
devojčicu.

- Bez ikakvog povoda skočile su na mene i počele pesnicama da me tuku. Ispred škole je bilo tridesetak đaka, a među njima najviše dece iz mog razreda, koji su sve posmatrali i navijali - ispričala je za „Blic“ V. M., vidno potresena od svega što se dogodilo.

Ova devojka, inače odličan i primeran učenik, kako sama kaže, nekako je uspela da se otrgne iz gužve i utrči u školu.

- U hodniku sam srela nastavnika fizičkog i ispričala mu šta se desilo. On je odgovorio: „Tuci i ti njih!“ Rekao je i da odmah izađem iz škole, jer mora da zaključa vrata - priča ona.

Posle susreta sa nastavnikom, devojčica je, kako kaže, bojažljivo izašla u školsko dvoriše u kome nije bilo nikoga. Odatle se Ulicom Nikole Pašića zaputila kući, ali samo stotinak metara dalje čekale su je iste dve devojčice i grupa dece iz iste škole koja je prethodno posmatrala tuču.

- Ponovo su nasrnule na mene i još žešće nastavile da me biju pesnicama u glavu. Drugi đaci su stajali okolo i navijali, a ja sam bespomoćno čekala da naiđe neki prolaznik da od njega zatražim pomoć. Dok su me udarale, videla sam da jedan dečak drži mobilni telefon uperen prema nama, pa pretpostavljam da je snimao tuču. Osetila sam u momentu i jak udarac nogom u leđa, a drugarica mi je rekla da me je iz gužve šutnuo jedan osmak - dodaje pretučena devojčica.

V. M. kaže da je posle silnih batina uspela ponovo da pobegne i pomoć zatraži u školi. U dvorištu je, priča, srela istog nastavnika, kome se požalila a on ju je „ pedagoški“ posavetovao da sve to sutra prijavi direktoru. Nemajući kuda, pošto joj je u tuči stradao mobilni telefon, devojčica se ponovo zaputila kući. Ovoga puta niko je nije presretao. Usput se, kaže, teturala i pljuvala krv, došavši nekako do stana gde je ispričala roditeljima šta se dogodilo. Oni su dete najpre odvezli u Dom zdravlja, a odatle u užičku bolnicu. Lekari su konstatovali kontuziju trbušne duplje, zbog čega je devojčica pljuvala krv. Ona kaže da se sada plaši da ode u školu.

- Devojčice koje su me tukle ne poznajem lično, mada ih svaki dan srećem u školi. Jednu od njih dve srela sam prošle subote na rođendanu kod drugarice, kada mi je ona bez razloga prišla i zapretila mi da je ne gledam - kaže V.M.

Policija ispituje, u školi ćute

„Blic“ je juče pokušao da o ovome nešto više sazna u OŠ „Dušan Jerkoviću“, međutim, rečeno nam je da su direktor i njegov zamenik službeno odsutni. Nekoliko nastavnika sa kojima smo pokušali da pričamo nije ni bilo upoznato sa događajem. Oni koji su znali detalje odbili su razgovor, ali ne i priliku da napomenu „da ne treba pisati o takvim stvarima jer sve su to dobra deca“. Otac pretučene devojčice kaže za „ Blic“ da su juče ujutro dali izjave policiji i da je u holu Policijske uprave video oca jedne od te dve devojčice. Kako „Blic“ saznaje, policija je saslušala nekoliko očevidaca tuče, kao i vinovnike, a potom je prosledila izveštaj Okružnom tužilaštvu u Užicu. U Tužilaštvu su nezvanično potvrdili da su primili izveštaj, ali ističu da to nije krivična prijava i da se radi o maloletnicima koji nisu podložni krivičnom gonjenju.

Subject: Odg: Dve devojčice prebile učenicu

By: Pedja
Date: 26.05.2008. 14:11:09
http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-24-05-2008/devojcice-pretukle-ucenicu-sedmog-razreda

Četrnaestogodišnjakinja iz Užica zadobila lakše telesne povrede ispred Osnovne škole

Devojčice pretukle učenicu sedmog razreda

Četrnaestogodišnja V. (puno ime i prezime poznato je redakciji), odličan đak sedmog razreda OŠ ‘’Dušan Jerković’’ u Užicu zatražila je preksinoć pomoć lekara pošto su je, kako tvrdi, posle časova, ispred škole i na ulici, pretukle dve, godinu dana mlađe devojčice, učenice iste škole. V. tvrdi da je posle batina koje je dobila ispred škole pljuvala krv, da zbog uznemirenosti cele noći nije zaspala i da je boleo stomak i glava. Sem toga, ispričala nam je juče, sada se plaši da ode u školu.

- U subotu sam bila kod drugarice ne rođendanu i tu je bila i jedna od ovih devojčica koje su me juče tukle. Pitala me što je gledam, ja sam odgovorila da je ne gledam, a ona je rekla da me sada opominje rečima, a drugi put će biti drugačije. Sinoć, kad sam izlazila iz škole naišla sam na tu i još jednu devojčicu i obe su, čim su me ugledale, počele da me udaraju rukama i pesnicama po glavi. Sve je to gledalo tridesetak đaka, neki su navijali, ali niko nije stao u moju odbranu - ispričala nam je juče veoma uznemirena devojčica.

Posle batina koje je dobila ispred škole, devojčica se, tvrdi dalje, vratila u školu da potraži zaštitu od nastavnika, ali joj je jedan od nastavnika koje je zatekla u školi, kaže, kratko rekao - ‘’tuci i ti njih’’.

- Izašla sam iz škole, krenula kući, ali sam malo dalje, na ulici, kod kafića ‘’Laki’’ ponovo naišla na te dve devojčice. Tu su nastavile da me udaraju, šakama i pesnicama, najviše po glavi, jednom u stomak, a jedan dečak udario me je nogom u leđa. I tu je bilo dece koja su sve posmatrala, a videla sam i jedan mobilni telefon, pa pretpostavljam da je tuču neko snimao - kaže ova devojčica dodajući da se sa ulice ponovo vratila u školu da traži pomoć, ali da joj je isti nastavnik rekao da sutradan sve prijavi direktoru.

Otac devojčice kaže da je njegova ćerka, kada se pojavila ispred kuće, ‘’izgledala strašno’’, ‘’pljuvala je krv, jedva hodala, gornja usna bila joj je natečena’’, pa je ćerku odveo lekaru.

- Jutros smo dali izjavu policiji, u zgradi policije video sam i oca jedne od devojčica koje su tukle moju ćerku, a koliko znam policija je bila i u školi. Moja ćerka cele noći nije zaspala, žalila se da je boli stomak, sad je vodim kod psihologa, a najgore od svega jeste što sada ne sme u školu, što ću morati da je pratim. Saznao sam da devojčice koje su prebile moju ćerku ne mogu trpeti nikakve posledice jer imaju manje od 14 godina - kaže otac devojčice.

U školi u Užicu ispred koje se desio nemili događaj juče su nam kratko rekli da direktor nije u školi i da bez njega ne mogu davati izjave da događaj ne zaslužuje medijsku pažnju i da su devojčice za koje se tvrdi da su tukle ovu učenicu - dobra deca.

Zoran Šaponjić

Subject: Odg: Dve devojčice prebile učenicu

By: Starla
Date: 26.05.2008. 14:56:01
Strasno je to da su deca postala toliko nasilna.Stvari su odavno izmakle kontroli,i posledice pocinju da isplivavaju na povrsinu.Vise nije bezbedno ni u skolu ici.Moze neko da te prebije,ubije,a drugari ce to da snimaju mobilnim..A pedagog ce ti reci:"Tuci i ti njih"...Sta ocekivati od dece kada su pedagozi takvi ?Roditelji bi trebalo da konacno posvete malo vremena deci,da ne bi bilo kasno,jer je sve vise nasilja po skolama.

Subject: Odg: Dve devojčice prebile učenicu

By: Ugljesa
Date: 26.05.2008. 19:32:08
Шта вам је то чудно? Па и ми смо се у шоли као клинци тукли по цео дан, то нам је била главна разонода. Смо што тада нисмо имали мобилне телефоне да се снимамо са њима.

Subject: Odg: Dve devojčice prebile učenicu

By: Svesna
Date: 26.05.2008. 23:12:40
" Tuci i ti njih " je odlicna pedagoska mera ! Ovakav nastavnik nema sta da trazi u skoli ! Da li bi tako postupio da je njegovo dete bilo u pitanju ? Posle serije ovakvih dogadjaja u zemlji ne mogu ni na koji nacin da shvatim ni opravdam ovakav postupak .
Jedino sto meni pada na pamet kad su u pitanju ovakvi dogadjaji , gde lice koje je pocinilo prekrsaj zbog godina ne moze da odgovara , je da roditelj odgovara za takvo ponasanje . Ako neko nije naucio svoje dete da se ponasa civilizovano i da postoje druga sredstva za resavanje problema a ne tuca onda treba za to da snosi posledice . Onda bi ljudi morali da nadju vremena za svoju decu i da obrate paznju na to sta im deca rade .

Subject: Odg: Dve devojčice prebile učenicu

By: batwoman
Date: 29.05.2008. 23:09:44
Batina u skoli je bilo i pre 50god. I ima i danas. I to nije nista novo. Ali do skora nije bilo visecasnog maltretiranja i izivljavanja, organizovanog i od grupe dece sprovedenog. Sta je dalje?!

Subject: Odg: Dve devojčice prebile učenicu

By: Ugljesa
Date: 29.05.2008. 23:17:06
: batwoman  29.05.2008. 23:09:44

Batina u skoli je bilo i pre 50god. I ima i danas. I to nije nista novo. Ali do skora nije bilo visecasnog maltretiranja i izivljavanja, organizovanog i od grupe dece sprovedenog. Sta je dalje?!


Ма било је и тога, само што нисмо имали мобилне телефоне да то снимамо. Сада се новинари дочепају тих снимака и од једне туче направе главну вест.