Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Universal Language Tool for PHP (see the full version of Universal Language Tool for PHP)
Oreska - Užice : ULT integracija u Joomfish - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: ULT integracija u Joomfish

By: mpele
Date: 19.06.2008. 12:46:18

   Pokušavajući da nadjem neko php rešenje koje bi omogućilo konverziju latiničnih html blokova u ćirilične i obrnuto naišao sam na ULT. Rekoh da se raspitam šta sve može ULT.
   Za početak da objasnim šta tražim. Svi znamo šta je Joomla (ona generiše stranicu na osnovu podataka iz mysql baze). Za nju su neki momci napravili sistem (joomfish) koji simulira višejezičnost (prevodi se ručno unose). Uspeo sam da "izhakujem" joomfish tako da se od ćiriličnog teksta automatski dobija latinični sadržaj, a sada pokušavam obrnuto - da od latiničnog html bloka dobijem ćirilični.
   Moje konkretno pitanje je: da li ULT omogućava ovako nešto, da li je blizu tome ili da li se planira nešto slično? Kako planiram da napravim plugin koji bi omogucio traženu konverziju pokušavam da nadjem neki polaz da ne krećem baš od nule.

   Pozrdrav,
   Pedja

Subject: Odg: ULT integracija u Joomfish

By: Pedja
Date: 19.06.2008. 18:41:49
Takva funkcija nije u planu, jer preslovljavaje iz latinice u cirilicu nije jednostavan posao.

To se ne moze uraditi nekom malom funkcijom vec da bi se dobila koliko-toliko prihvatljiva tanost, funkcija bi morala da se osloni na prilicno obimnu bazu izuzetaka i specijalnih slucajeva, posto preslovljavanje iz latinice u cirilicu nije jednoznacno - isti niz slova napisan latinicom ne mora da uvek daje isti niz slova napisanih cirilicom.

Najbolje je da sav sadrzaj sajta unosis cirilicom i da od toga dobijas i latinicnu verziju. Ako ti ovo treba za neke delvoe foruma gde ne mozes da kontrolises nacin pisanja (recimo forum ili tako nesto) pomiri se sa tim da ce tu latinica ostati latinica Sad

Subject: Odg: ULT integracija u Joomfish

By: mpele
Date: 20.06.2008. 09:49:36
Svestan sam da preslovljavanje lat->cir nije trivijalno kao cir->lat koje se može uraditi u 3 linije koda.

Moja ideja je da se započne opensource projekat koji bi za krajnji cilj imao konverziju latiničnih html blokova u ćirilične  Cheesy. Za početak je potrebno uraditi grubu zamenu latiničnih karaktera ćiriličnim, a kasnije bi se pravili mehanizmi za obradu izuzetaka.
Pouzdana on-line konverzija je cilj koji se neće skoro dostići ali alat koji daje rezultat sa 99% uspešnosti je i itekako upotrebljiv. Ako imaš latinični joomla sajt - najlakša varijanta da dobiješ i ćirilični sajt je da se uradi automatska konverzija zapisa iz baze u ćirilicu (u formatu za joomfish) i kasnije ručno isprave uočeni izuzeci.

Trenutno gledam da li je neko rešavao ovaj problem - ili ti - kao napraviti preslovljavanje da html tagovi ostanu u originalu (latinici)?

Subject: Odg: ULT integracija u Joomfish

By: Pedja
Date: 20.06.2008. 11:01:21
Imas program Vucko koji to radi sa delimicnim uspehom koji je ok kada neki statican tekst treba prebaciti iz latinice u cirilicu uz naknadne ispravke onoga sto Vucko ke uradi. Nisam siguran dali postoji neka verzija koja se moze korsititi na sajtu. Ja sam korsitio windows exe. program inace lepo radi sa HTML datotekama, tj. konvertuje samo tekst, a ne i HTML tagove.

Bolje do toga sto radi Vucko ne moze a da ne psotoji neka baza izuzetaka. Mi smo planirali da u okviru projekta Vokabular (www.vokabular.org) zapocnemo i takvu bazu.