Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Užička bolnica dobila opremu za magnetnu rezonancu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užička bolnica dobila opremu za magnetnu rezonancu

By: Pedja
Date: 23.06.2008. 13:44:35
http://www.danas.co.yu/20080623/vojvodina1.html#5

Užička bolnica dobila opremu za magnetnu rezonancu

Pacijenti neće morati u Beograd

Užička bolnica dobila je opremu za nuklearnu magnetnu rezonancu i time postala prva zdravstvena ustanova u Zlatiborskom okrugu koja će nuditi ovakvu vrstu savremene dijagnostike.

Vrednost opreme je oko 1.3 miliona evra, od čega je Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio osamdeset odsto iznosa, a ostatak Zdravstveni centar Užice. Nova dijagnostička metoda i te kako će olakšati i poboljšati lečenje osiguranika iz Zlatiborskog okruga, jednog od najvećih u Srbiji sa više od 313.000 stanovnika, koji za tu vrstu zdravstvene usluge više neće morati da putuju u Beograd.

Prema rečima dr Olje Vučićević, direktorke Užičke bolnice, u toku je montiranje opreme u renoviranom prostoru nekadašnje perionice. Ona je rekla da će magnetna rezonanca početi da radi najverovatnije za dvadesetak dana, da je u toku obuka kadrova, te da će biti potrebno da se zaposle jedan lekar - radiolog i dva radiološka tehničara.

- Procena je da ćemo novom dijagnostičkom metodom godišnje pregledati oko 1.200 pacijenata, a pored osiguranika iz Zlatiborskog okruga, usluge naše bolnice koriste i pacijenti iz istočne Bosne i severne Crne Gore - dodala je dr Vučićević i objasnila da će nova oprema biti korišćena za preglede neuroloških pacijenata i onih sa bolestima kičme, a potom onkoloških i drugih bolesnika.

Istakavši da će uskoro u Užičkoj bolnici biti otvorena i nova služba za pejsmejkere, ona je navela da će u toj službi pacijenti moći da obave kontrolu, umesto da za te usluge odlaze u Beograd. Procenjuje se da bi godišnje u ovoj bolnici trebalo da se ugradi i oko 100 pejsmekejra.

Pored toga, zahvaljujući donaciji Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, užički Zdravstveni centar dobiće savremenu opremu za uništavanje medicinskog otpada.


Nedostaje radna stanica

Pored magnetne rezonance, Užička bolnica odranije poseduje digitalni rentgen i savremeni CT skener, ali da bi se ta oprema umrežila u jedinstveni dijagnostički sistem, nedostaje radna dijagnostička stanica, čija se vrednost procenuje na oko 50.000 evra. U bolnici kažu da će nabavka te opreme biti prioritetna, jer bi se njome znatno poboljšala dijagnostika i zbog toga se nadaju da će kupovinu i te opreme pomoći država i donatori.


N. Kovačević

Subject: Odg: Užička bolnica dobila opremu za magnetnu rezonancu

By: batwoman
Date: 23.06.2008. 21:45:32
I, ko bude imao para, bice vrlo, vrlo zdrav...
Zaboravi da kaze!

Subject: Odg: Užička bolnica dobila opremu za magnetnu rezonancu

By: Pedja
Date: 01.07.2008. 10:28:54
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=123773&datum=2008-07-01

Izlečena kobna "užička bolest"

Dočekali su najveća srpska Opšta bolnica i Zdravstveni centar u Užicu, sopstvenu nuklearnu magnetnu rezonancu, pejsmejker centar i sistem za uklanjanje medicinskog otpada. Da svaki stanovnik ima jednako pravo na zdravstvenu zaštitu, bez obzira na to gde živi, osetiće 314.000 stanovnika iz 10 opština Zlatiborskog okruga, ali i pacijenti iz istočne Bosne i severne Crne Gore, koji se ovde leče.
Na 155. rođendan Opšte bolnice, oprema vredna 1.525.000 evra, vraća stari, pomalo izgubljeni sjaj, prestižnoj zdravstvenoj ustanovi u regionu.

- Nadležni su ostvarili ono o čemu smo razgovore započeli još pre tri godine. Verujemo da je ovo tek početak ulaganja - naglasio je dr Darko Marinković, direktor Centra, najavljujući operativni program u dve smene, rekonstrukcija onkološkog odeljenja, tablet sistem ishrane pacijenata, genetsko savetovalište sa citogenetskom laboratorijom, novi digitalni mamografi, koronarografija... Ali pre toga, prioritet je nabavka radne stanice koja će "umrežiti" CT skener, "magnet" i digitalni rendgen.

- Verujem da ćemo uskoro moći da se pobrinemo i za nabavku radne stanice - ističe Nevena Karanović, državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja. - Ovo je najznačajnija ustanova u regionu, moramo gasiti "glad" za najsavremenijom opremom, to je najvažnija potreba ljudi.

Dok su gosti iz ministarstva, i domaćini, proslavljali rođendan bolnice i nabavku opreme, u lepo uređenom krugu ZC, specijalizovani tim je uveliko montirao aparate.

- Magnet će proraditi za 15 dana, radimo danonoćno, potreban je i period ispitivanja opreme. "Autoklavi" za uništavanje medicinskog otpada su već u funkciji, spreman je i pejsmejker centar - dodao je Milorad Supurović, inženjer, tehnički direktor ZC.

Kroz "magnet" će prolaziti 1.200 pacijenata godišnje. Novina u dijagnostici, pomoći će u preciznom i ranom otkrivanju širokog spektra oboljenja, uz nedavno nabavljeni CT skener.

- Očekujemo da će za nekoliko dana iz užičke bolnice izaći prvi pacijent sa ugrađenim pejsmejkerom. Dolaziće na kontrole i oni sa ranije ugrađenim aparatom. Ni oni više ne moraju u Beograd - rekla je dr Olga Vučićević, direktor Opšte bolnice i dodala da će godišnje biti ugrađeno oko 100 pejsmejkera.

Iz knjige "Užice sa vranama" akademika Ljubomira Simovića, pročitan je odlomak koji govori o varoši pre 155 godina, kada bolnice nije bilo. Nije se tada znalo od čega ljudi umiru, a umirali su u velikom broju, pa je jedna tada nepoznata boljka imala naziv - "užička bolest". Vek i po kasnije, svi očekuju da zdravlje postane najznačajnija užička odlika. I ne samo užička, ovde se leče iz Požege, Ivanjice, Kosjerića, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Arilja, Sjenice, Čajetine, pa i iz delova Bosne i Crne Gore...

MOĆAN TIM

U UŽIČKOJ Opštoj bolnici radi 211 lekara, 713 medicinskih sestara, 368 nemedicinskih radnika. Pri ZC koji obuhvata domove zdravlja i druge ustanove u regionu, o pacijentima brine "armija" belih mantila. Nedavno je menadžerski tim Zdravstvenog centra, uz kolege iz još dve zdravstvene ustanove, ravnopravno poneo nagradu - najbolji u Srbiji.

N. JANKOVIĆ