Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 12

Subject: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: Pedja
Date: 03.07.2008. 14:31:27
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=123900&datum=2008-07-03


Preko Peštera sve do Jadrana

REPUBLIČKA reviziona komisija je stavila tačku na višedecenijsku dilemu. Deonica autoputa Beograd - južni Jadran, od Požege do Boljara, definitivno ide preko Peštera. U igri su bile četiri varijante, a usvojena je takozvana „Istok 1“, dužine 106,8 kilometara.Saobraćajni institut CIP dobio je nalog da uradi generalni projekat deonica Požega - Boljare. Ispitano je više od hiljadu kilometara raznih varijanti za izbor trase autoputa na prostoru koji je generalno sa zapada ograničen zaštićenom zonom planine Zlatibor, a sa istoka Golijom. Trebalo je premostiti klizišta, akumulacije, kulturno-istorijske spomenike i naseljena mesta koja onemogućavaju prolazak autoputa. CIP je uradio četiri rešenja i predložio najbolje, koje je Republička reviziona komisija usvojila 9. maja ove godine. Iz plana su ispale zapadna i centralna varijanta.

Trasa je, dakle, doskora bila poznata samo od Beograda do Požege. Zato je ta deonica i bila predmet koncesije.

Konačno, poznato je i kako će se Srbija spojiti sa Crnom Gorom u mestu Boljare. Dalje, dakle, autoput ide od sela Prilepac dolinom reke Moravice, pruža se prema Arilju i Ivanjici, koju obilazi sa severoistočne strane. Dolinom Moravice trasa je položena južno sve do predela Kosavice i, obilazeći Goliju, spušta se do Kovilja, pored Biočana do Duge Poljane, preko Peštera pravcem severoistok-jugozapad do Boljara, gde je granična tačka, koja je dogovorena sa Crnom Gorom.

- Republička reviziona komisija ostavila je mogućnost da se kroz izradu idejnih projekata još jednom razmotri i varijanta „Istok 2“, što bi značilo da put od Duge Poljane može da skrene ka Sjenici, koja bi se zaobišla sa južne strane - navodi Milosav Anđelković, tehnički direktor CIP.

- U odnosu na zapadnu varijantu istočna je kraća za 42 kilometra.

Dugi niz godina prepucavali su se Užice i Pazar na koju će stranu autoput da skrene. Ali, ni stručna javnost možda nikada nije bila toliko podeljena kao u slučaju izbora trase od Požege do Boljara.

Prednosti užičke varijante su razvijeni privredni centri, Zlatibor, pre svih, ali je ta trasa duga 156,6 kilometara i samim tim daleko skuplja za izgradnju, jer je reč o vrlo zahtevnom terenu. Čak 48 odsto, put bi bio u objektima, a to je 43 kilometra mostova i 25 kilometara tunela.

Sa druge strane, pešterska takođe ima svoje prednosti - razvoj tog dela Srbije, „otvaranje“ Golije... Na ovom putnom pravcu preko Peštera predviđena je izgradnja četiri petlje, deset benzinskih pumpi, 18 odmorišta, 107 retenzija, a ukupna dužina mostova je 22 dok bi u tunelima bilo 27 kilometara.

Međutim, autoput gde se naplaćuje putarina, mora da ima alternativni pravac, koji je u pristojnom stanju, a preko Peštera takve saobraćajnice nema. I to bi možda mogao da bude problem. Takođe, ovako veliki projekti grade se u etapama i svaka deonica koja se završi pušta se u saobraćaj i naplaćuje se putarina. Ali, da bi preko Peštera krenula vozila, mora da se završi kompletan autoput.

ČETIRI VARIJANTE

* „Zapad“, kreće od Požege i od Gorobiljskog polja prelazi u dolinu reke Đetinje, prolazi pored Sevojna, zatim se penje prema Čajetini, prolazi pored sela Mačkat, Ljubiš, spušta se ka Kokinom Brodu i Novoj Varoši odakle se penje ka Sjenici i produžava do Boljara. Ova varijanta duga je 156,6 kilometara.

* „Centralna“, dužine 102,9 kilometara ide od Požege i u području sela Prilipac dolinom reke Moravice pruža se prema Arilju i Ivanjici. Dalje ide dolinom reke Grabovice brdovitim predelima Dubrave do Poljanske gore i Kladnice dolazi u rejon Sjenice i dalje do Boljara.

* „Istok 1“, dužine 106,8 kilometara poklapa se sa centralnom varijantom do Petačkog polja, i Ivanjicu obilazi sa severoistočne strane. Dolinom Moravice trasa je položena južno sve do predela Kosavice i obilazeći Goliju spušta se do Kovilja, pored Biočana do Duge poljane, preko Peštera pravcem severoistok-jugozapad do Boljara.

* „Istok 2“, dužine 111,1 kilometar, u potpunosti se poklapa sa varijantom „istok 1“ sve do Duge poljane na putu Sjenica - Novi Pazar. Od Duge poljane trasa se pruža jugozapadno, obilazeći Gradac, sve do mesta Paljevine, gde se poklapa sa zapadnom i centralnom varijantom.

CRNOGORCI NAPREDUJU

Crnogorci su, što se tiče saobraćajne veze sa Srbijom, otišli malo dalje. Oni su definisali trasu, koja ide od Boljara preko Berana, Andrijevice, Mateševa, Smokovca, pored Podgorice kroz tunel Sozina do Bara. Tunel je pušten u saobraćaj. A trenutno se rade i idejni projekti za pojedine deonice. Projektna dokumentacija se radi za pun profil autoputa.

E. R.

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: Милош89
Date: 03.07.2008. 21:00:23
Па да,битно је да иде кроз Вељов Чачак *ебо га он,оста Ужице слепо црево Србије...:/

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: DJ_Uro_UE
Date: 03.07.2008. 21:13:23
Autoput ka moru Huh? Kom moru Huh? Montenegro me ne interesuje. A ni njihov autoput.

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: Starla
Date: 03.07.2008. 21:54:31
Slazem se sa DJ..Boli me za auto-put.Ionako ne bih letovala tamo jer sam se jednom opekla..Te nema vode,prljavo sve,a tretiraju te kao da si dosao da otmes nesto.Sutra vece kod brace Turaka smile .Sa njima smo ionako duze bili u zajednici smile .

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: filler
Date: 03.07.2008. 22:35:53
Lol "more", svaki put kad sam bio kupao sam se sa gov**ma u "moru" ostacima od hrane i bony-ima sa krilcima... Vise sam povracao i imao kojekakve boleshchine nego sto sam se odmarao. Neka im ete autoput i ne Milose, nece Uzice postati slepo crevo Srbije zbog autoputa... Vec zbog pedera licimura demona Cheesy

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: Pedja
Date: 03.07.2008. 23:09:01
Niej taj put bitan zbog odlaska na more nego zbog privrede.

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: Pedja
Date: 04.07.2008. 11:48:49
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=123966&datum=2008-07-04

Užičani: Koridor za Ugljanina

Pred majske izbore je na Gradskom trgu u Užicu, u jeku kampanje, lider G 17 plus Mlađan Dinkić uzviknuo: “Dobićete autoput”. Prema novoj, definitinoj odluci Republičke revizione komisije, trasa će ipak u širokom luku zaobići najveći grad zapadne Srbije, ali i Zlatibor kao najznačajnije turističko odredište u državi. Na gubitku su najprosperitetnije opštine, pa i Republika Srpska, a dobijaju čini se - samo Raška i Sandžak.

Time je stavljena tačka na velike, pre svega ekonomske ambicije ovog dela zapadne Srbije. Umesto varijante “Zapad”, odabran je plan “Istok 1”, pa će od Beograda do Jadrana, vozila prolaziti severoistočno od Ivanjice, dolinom Moravice do Kosavice obilazeći Goliju, sve do Kovilja, pored Biočana i Duge Poljane, preko Peštera, do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

- To je loša vest za građane Užica, za Zlatibor, ali pre svih za generacije koje dolaze. Čitavom regionu je ukradena budućnost. Neka sada ministar Dinkić objasni, zašto je dao lažnu nadu o prosperitetu - ističe Tihomir Petković, još uvek aktuelni predsednik opštine.
U najmanju ruku je čudno, što će užička, inače najveća Opšta bolnica u Srbiji, ostati odsečena od autoputa, kada se zna da je ona često jedini spas za stanovnike deset opština u zapadnoj Srbiji, ali i za pacijente iz istočne Bosne i sa severa Crne Gore. Gde će i kuda će, budući pacijenti, u urgentnim stanjima, s autoputa?

Trpeće i brojne razvijene opštine, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Bajina Bašta, Čajetina... ali i Republika Srpska, jer izbor “Istok 1”, kida i ovu vezu.

Razočarenje vlada i na Zlatiboru, gde će se samo tokom ove godine sliti investicije vredne 100 miliona evra. Planina je uvek puna domaćih gostiju, ali stranci ovde sigurno neće dolaziti starom magistralom. Umesto ostvarenja ambicija u koje je već uložen ogroman trud i novac, vest o odabiru trase “Istok 1”, izazvala je šok.

Nadu gasi i činjenica da je u Saobraćajni institut CIP već stigao nalog za izradu generalnog projekta za deonicu Požega - Boljare.

- To je čist ustupak manjinama, Ugljaninu i Ljajiću. Oni uslovljavaju buduću vladu. Na celoj deonici, putnici neće imati gde da skrenu s autoputa, biće to čist tranzit. Istovremeno, razvijena mesta s ogromnim potencijalom ostaju “kratkih rukava” - naglasio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Na Zlatiboru su odlučni, da ako opstane varijanta “Istok 1”, po svaku cenu “izguraju” konverziju aerodroma Ponikve, prilagođavanje piste za civilne svrhe. To smatraju minimalnom zaštitom nacionalnih interesa, koji su još jednom prokockani.

- Struka se izgleda nije puno pitala pre odluke. Kroz Rašku i Sandžak, nenaseljena prostranstva i zaštićena dobra prirode, prolaziće autoput. Čitava mreža gradova i velikih naselja ostaje skrajnuta - stav je Ivana Petronijevića, direktora užičke “Direkcije za izgradnju”, koji takođe ne isključuje politički uticaje iz Raške i Sandžaka, prilikom donošenja odluke.

TO SE NIGDE NE RADI

STRUČNJACI iz Užica ukazuju da ne postoji primer da se bira najkraća, već ekonomski najisplativija varijanta prilikom gradnje saobraćajnica. Nigde u svetu autoput u širokom luku ne obilazi administrativni centar cele regije. Nije primereno da autoput prolazi kroz male varoši i nenaseljene gudure, umesto kroz najvažnije zdravstveno, političko, kulturno, turističko, privredno središte.

ŠTA PREOSTAJE?

VARIJANTA “Zapad” jeste nešto duža i skuplja, ali je daleko isplativija - kaže Ivan Petronijević. - Ako se ipak realizuje varijanta “Istok 1”, nama u srcu Srbije ostaje da se zanimamo lokalnim pitanjima, da se borimo za obilaznicu koja će nas koliko-toliko približiti autoputu.


N. JANKOVIĆ

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: Drogba
Date: 04.07.2008. 12:01:37
Pa logichno je da na ide pored nas kada je dosta blize od Pozege okrenuti direktno ka moru. Kao da neko ima asfalta i mostova na bacanje.

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: Pedja
Date: 04.07.2008. 15:20:23
Ne spaja autopiut samo dve kranje tacke nego terba da spaja i mnoge vazne tacke usput.

Izborom ove trase, prakticno su sveli autoput na put kojiima ulaz i izlaz jer prolazi kroz krajeve gde nema ni naselja a kamoli vaznih poslovnih centara.

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: Speedy
Date: 05.07.2008. 07:22:49
Jabome tako se to radi...
Ljoodi propadosmo!

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: DJ_Uro_UE
Date: 06.07.2008. 09:50:20
Pobogu, pa drzhava je propala. Zashto ne bismo i mi sa njom ! ?

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: Pedja
Date: 06.07.2008. 10:16:02
A zato bi smo propadali? Čija je tu korist?

Ne vidim koja je svrha tvog defetizma. Ako se nešto radi na našu štetu a za naše pare, imamo svako pravo da se bunimo.

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: jelenica_ue
Date: 06.07.2008. 11:34:36
Ja se nesto ne bi preterano cimala zbog ovoga ...

Taj autoput ce biti na 30ak km od Uzica ... 15 min voznje ...

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: hodac
Date: 06.07.2008. 22:50:53
Za nas kao za grad to nije toliko sushtinsko pitanje , jer je na 20 km od nas , ali da nemamo sektashe koji vode grad, i koji rade samo onako kako im kaze vodja sekte iz Beograde , trebalo bi zatvoriti magistalni put i propushtati samo vozila sa ue tablama i stranim tablama a zauzvrat traziti da se ponikve zavrshe do 2010 godine jer je to za nas sushtinsko pitanje ILI DA se potvrdi traza preko uzica i Zlatibora (jer je to njima vishe znachajno pitanje ) .

Subject: Odg: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj

By: Drogba
Date: 06.07.2008. 23:42:30
: Pedja  04.07.2008. 15:20:23

Ne spaja autopiut samo dve kranje tacke nego terba da spaja i mnoge vazne tacke usput.

Izborom ove trase, prakticno su sveli autoput na put kojiima ulaz i izlaz jer prolazi kroz krajeve gde nema ni naselja a kamoli vaznih poslovnih centara.


Koji to vazni poslovni centri prolaze kroz nash kraj, koliko znam nema ih?

Kada naprave autoput napravice i poslovne centre gde god pozele. Pa narod, kroz chije ce njive prochi ovo novo parche asfalta, jedva cheka da im drzava ili neki privatnici ponude pare za zemlju na kojima ce praviti pumpe, restorane, free shopove....

Sem toga to je autoput, znachi prvenstveno napravljen da se smanji guzva na drumovima i obezbedi sigurnije putovanje kao i brzi prolazak kroz zemlju onima koji idu ka jugu i suprotno.

Shto se tiche Zlatibora, on ce biti uvek pun turista kako sa strane tako i iz unutrashnjosti i gradice se sve vishe i vishe bilo autoputa ili ne ili bilo koje druge dzade u blizini.