Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Borovnica na Jelovoj Gori pred zatiranjem - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Borovnica na Jelovoj Gori pred zatiranjem

By: Pedja
Date: 18.07.2008. 13:10:35
http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=41683§ionId=56&view=story

BOROVNICA PRED ZATIRANJEM

U trci za većom zaradom, nesavesni berači u Jelovoj gori tzv. grebanjem uništavaju list borovnice, a ima i onih koji je čupaju s busenjem

U Jelovoj gori nadomak Užica, gde se nalazi prirodno stanište borovnice, nesavesni berači godišnje unište velike površine ovog voća takozvanim grebanjem ili češljanjem. Organizacija „Dopisi" iz Užica, koja se bavi zaštitom životne sredine, oživljavanjem prirodnih resursa i razvojem turizma, uputila je apel nadležnim institucijama u opštini i ministarstvima da zaštite borovnicu.

- U Jelovoj gori, kod Jovanove vode i Simića kose, pod borovnicom se nalazi 10 hektara zemlje. Veći deo pripada „Srbijašumama", a jedan deo je u privatnom vlasništvu. Međutim, rod je ove godine za 30 do 40 posto manji nego prošle godine. Razlog su nesavesni berači koji „češljaju" borovnicu i tako uništavaju njen list. Ranije se znalo da berba borovnice počinje početkom juna, a završava se krajem avgusta. U poslednjih pet godina sve se poremetilo, pa sada branje borovnice počinje sredinom juna i jedva traje od sredine jula - rekao je Slobodan Poznanović iz „Dopisa", i dodao da ljudi čak čupaju borovnicu s busenjem.

„Modro zlato" iz Jelove gore izuzetno je kvalitetno, pa sve više privlači mnogobrojne berače jer je dobra prilika da se zaradi. Kilogram borovnice na užičkoj pijaci je oko 500 dinara. I neke otkupne stanice podstiču nesavesne „češljare".

- Dnevno se može videti 60 do 70 berača borovnice, koji u proseku naberu tri do pet kilograma. Oni koji „češljaju" i uništavaju borovnicu naberu i po 40 kilograma. Borovnica u Jelovoj gori nije zaštićena, pa još nije bilo prijava. Jedina šansa da se zaštiti je da nadležne opštinske institucije i ministarstva donesu propise kojima bi se strogo kažnjavali ovi što je uništavaju. Da bi se borovnica oporavila i ponovo rađala kao i pre uništenja, potrebno je dve do tri godine. Ako se ovako nastavi, u Jelovoj gori uskoro neće biti borovnica - kazao je Poznanović.

On je dodao da šumska borovnica na svetskom tržištu postiže veoma dobru cenu, ali da je nema dovoljno zbog uništavanja. Ni gajenom borovnicom ne zadovoljavaju se domaće potrebe, pa domaći proizvođači sokova uvoze koncentrat borovnice.


Antić promovisao „Dane borovnice"

Trodnevna manifestacija „Dani borovnice" počela je juče u Jelovoj gori kod Užica otvaranjem slikarske kolonije. Danas će biti književno veče užičkih pisaca. Sutra je centralna proslava kod Jovanove vode, gde će biti održani smotra narodnog stvaralaštva i predstavljanje proizvoda od borovnice. Na prezentaciji manifestacije bio je i poznati fudbalski trener Radomir Antić.

- Na „Danima borovnice" bio sam i prošle godine i nosim najlepše utiske. Narod u nošnjama, koji s ponosom predstavlja svoju kulturu, u srcu sam poneo u Španiju. Sve je tu autentično - rekao je Antić.


Z. GLIGORIJEVIĆ